Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Základy psí reprodukce: Březost feny
Sdílet:

Základy psí reprodukce: Březost feny

Psi
Všeobecné

Už jste se rozhodli – chcete svou fenu zařadit do chovu a mít od ní štěňátka. Už už se na malé uzlíčky těšíte a pečlivě vybíráte krycího psa. Ještě před samotným krytím je však namístě se pečlivě informovat o všem, co k březosti a chovu patří.  Jak poznat, že je fena březí? Jak dlouho trvá březost feny? Co vás čeká? A co dělat, když je fena nakrytá neplánovaně?

Délka březosti

Psí březost trvá průměrně 63 dní, fyziologické, tedy stále normální je rozpětí 58 až 70 dní. Jak dlouho je fena březí, totiž ovlivňuje mimo jiné fakt, že spermie psa jsou schopné oplodnit vajíčko až 6 dní po samotném krytí. Jeho termín tedy nutně nemusí odpovídat samotnému oplození. 

Diagnostika březosti

Způsobů, jak poznat březost feny, je několik a někdy se i kombinují. Patří mezi ně:

  • sonografické vyšetření
  • palpace – vyšetření pohmatem
  • endokrinologické vyšetření – vyšetření krve
  • rentgenologické vyšetření
     

Sonografické vyšetření 
Už 21. den od krytí můžete nechat u veterináře fenku sonograficky vyšetřit, zda je březí. Toto vyšetření mnoho chovatelů ale podstupuje až 28.–35. den od krytí, protože – jak je zmíněno výše – mohlo k oplození dojít až několik dní po nakrytí. 21. den tedy ještě případná štěňátka nemusí být vidět.

Palpace
Někteří zkušení chovatelé dokážou diagnostikovat březost u feny i prohmatáním jejího bříška, přibližně měsíc po krytí. Tato metoda se používala převážně v dřívějších dobách, nyní se ze zřejmých důvodů tolik nepoužívá

Endokrinologické vyšetření 
Provádí se z krve a prokazuje se přítomnost hormonu relaxinu, který je tvořen placentou v době březosti feny. Přítomnost relaxinu potvrzuje březost od 24. dne po ovulaci. Tento test se však provádí spíše výjimečně.
Za hranicemi, konkrétně ve Finsku, je pak relativně nově možné sehnat také psí těhotenské testy. Výrobce uvádí jejich 96% spolehlivost.

Rentgenologické vyšetření 
Po 45. dnu březosti dochází u nenarozených štěňat k osifikaci kostí, a je tedy už nepravděpodobné poškození plodů RTG zářením. Ve vyšším stupni březosti můžete díky rentgenologickému vyšetření zjistit počet očekávaných štěňátek. 

Příznaky březosti

Pozorný chovatel na své feně březost mnohdy odhalí ještě dříve, než mu ji potvrdí některé z výše vyjmenovaných vyšetření. Fenka může být opatrnější, línější, více mazlivá a mezi 2. a 3. týdnem březosti často nemá chuť k jídlu.

Je-li fena březí, zrůžoví jí struky, začnou se pomalu zvětšovat a srst okolo nich začne vypadávat. První měsíc s největší pravděpodobností žádné zvětšování bříška nezpozorujete, ale druhý měsíc se vám už fena zakulacuje doslova před očima. 

Zejména rané příznaky březosti však můžete poměrně často pozorovat u fen, které kryté vůbec nebyly - možná jste už totiž slyšeli o takzvané falešné březosti, která je od té opravdové občas pouhým okem k nerozeznání. 

 

Péče o březí fenu

Ze začátku březosti není třeba vaši březí parťačku nijak zvlášť omezovat. Až ve vysokém stupni březosti dávejte pozor na skákání, prudké změny směru a podobně.

Je třeba se zaměřit také na vhodnou stravu. V první polovině březosti nedopřávejte fence žádné jídlo navíc. Následně dávky zvyšujte přibližně:

  • od 35. dne dávku o 10 %
  • od 45. dne o 15–20 %
  • od 50. dne o 25–50 %

Na kvalitu stravy je nutné dbát po celou dobu březosti feny. Zároveň nesmí být březí fena vystavována zbytečnému stresu. 

Dobrým pomocníkem může být pro zaznamenávání březosti feny kalendář. Na internetu najdete speciální psí „těhotenské“ kalendáře, do kterých zadáte datum krytí a můžete sledovat březost feny den po dni – od vývoje od embrya přes plod až po novorozené štěňátko. 

Jak vidíte, informací kolem březosti feny je mnoho. Jako chovatel však máte štěstí v tom, že se kromě veterinárního lékaře můžete vždy obrátit také na poradce chovu vašeho plemene. Při jakýchkoliv pochybnostech určitě neváhejte a této možnosti využijte. 

Nechtěná březost feny

Občas se můžete snažit hlídat sebevíc, ale ani se nenadějete a máte doma březí fenu

Co můžete dělat s nechtěnou březostí

Metody ukončení březosti:

  • hormonální injekce po krytí
  • hormonální injekce po potvrzení březosti
  • kastrace feny po nechtěném krytí


Hormonální injekce po krytí
Jedná se o aplikaci hormonů, které brání uhnízdění vajíčka v děloze. Tato metoda s sebou nese mnoho nežádoucích účinků a zároveň se může stát, že je organismus feny zatěžován zbytečně, protože možná vůbec nezabřezla.

Hormonální injekce po potvrzení březosti
Pokud je fena opravdu březí a je nutné březost ukončit, je možné jí podat hormony, které vyvolají otevření děložního krčku, čímž dojde k samovolnému potratu. Tato metoda méně zatěžuje organismus feny, má své vedlejší účinky, ale je možné dále počítat s fenou v reprodukci.
Vyvolat potrat lze i u vysokobřezí feny, kdy majitel o nakrytí třeba vůbec nevěděl.

Kastrace feny po nechtěném krytí
Dojde-li k nakrytí u feny, kde majitel neplánuje do budoucna štěňátka, je jednou z možností nechat fenu po tomto nakrytí rovnou vykastrovat. 

Nejlepší je však mít samozřejmě oči na stopkách, aby k neplánovanému krytí feny vůbec nedošlo. Každá z metod ukončení březosti je totiž zásadním zásahem do psího organismu. 

Autor textu: Iva Baráková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru