Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mistrovství republiky ve výkonu a klubová výstava rotvajlerů
Sdílet:

Mistrovství republiky ve výkonu a klubová výstava rotvajlerů

Mistrovství republiky ve výkonu a klubová výstava rotvajlerů Datum 17. a 18. října patřilo v Nezamyslicích všem obdivovatelům a majitelům...

Datum 17. a 18. října patřilo v Nezamyslicích všem obdivovatelům a majitelům rotvajlerů, kde si na své přišli jak příznivci výkonu, tak obdivovatelé krásy Rotvajlera.

Pro mnohé majitele jiných plemen poněkud nezvykle, ale důmyslně byl závod připraven na sobotu, a to především z toho důvodu, že závodníci si již v pátek mohli vyzkoušet cvičební plochu a své svěřence správně naladit. Bylo přihlášeno 15 závodníků (z toho jedna žena a jeden slovenský psovod). Avšak k sobotnímu losování čísel se sešlo pouhých 10 odvážlivců. Závodilo se podle IPO3, jak je již zvykem a počínaje devátou hodinou probíhal závod současně na cvičišti v Nezamyslicích poslušností, hodnocenou MVDr. S. Vodičkou a stopama, na které závodníci byli systematicky odváženi auty. Stopy hodnotil jako vždy přísně a spravedlivě G. Schidler. I když podmínky pro vypracování stop byly vcelku ideální, výkon psovodů a jejich psů nebyl ohromující. Nad hodnocení sedmdesát bodů se dostali pouze čtyři psovodi. Průměrný počet bodů byl 49,6.

Poslušnost dopadla podstatně lépe. Dr. Vodička nemilosrdně snižoval hodnocení za nedodržování vzdálenosti psovoda od psa, např. při odložení vsedě, takže jak je vidět, bodové hodnocení není jen na psu, ale i psovod svou neznalostí nebo díky nervozitě "přispěje" ke snížení známky. Snad největším kamenem úrazu byla "chůze u nohy" a také jsem neviděla jediné čisté "vysílání psa". Celkově však oddíl poslušnosti byl pěkný a bodové hodnocení se u většiny psů pohybovalo okolo osmdesáti bodů.

K předvedení obran se poté dostavilo pouze 8 dvojic. Revíry byly ve většině případech čisté a až nezvykle rychlé. Až na jednu výjimku, kdy pes doslova selhal, byly obrany velice razantní a opravdu bylo na co koukat. Kdybych do celkového průměru nepočítala již zmíněného psa, hodnoceného 28 body, průměrný počet sedmi dvojic za provedení obran by bylo 89 bodů. Což je myslím velice slušné.

Obrany i poslušnost byli Dr. Vodičkou komentovány do připraveného mikrofonu, přičemž i zdůvodnil veškerou ztrátu bodů. S tímto "zlepšovákem" byli očividně spokojeni všichni diváci a zveřejnění ztráty bodů do mikrofonu lze vřele doporučit všem organizátorům nejrůznějších kynologických akcí.

Za hodinu po výkonu posledního startujícího bylo slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen. První místo si zaslouženě vybojoval K. Pícha ze Strakonic se psem Axem od Mutěnického jezu (88, 89, 92), druhé místo obsadil H. Procházka z Vejprnic se psem Andy Gerix (79, 8, 91) a mladý Z. Pop, o kterém určitě ještě uslyšíme, získal cenu za nejlepší obranu a také si vysloužil velký obdiv diváků za svůj výkon. Cenu za nejlépe vypracovanou stopu si odnesl J. Kolář se psem Britem u Tichavské hůrky.

Cenu také obdržela nejúspěšnější žena a zahraniční účastník. Vynikající organizace závodů pouze zaskřípala při neoprávněném slovním napadení několika místních členů majitele desetiměsíčního rotvajlera, který přihlížel výkonu závodníků, schován za řadou diváků (asi 10-15 m za ohraničenou plochou) a jehož pes v jednu dobu, při spatření figuranta zaštěkal. Následovaly nevybíravé poznámky, že ruší závodníky, kazí jim výkon a bodové hodnocení, ať si jde umístit psa do odkládacího kotce (které byly 20 m od místa "rozhovoru", ale stejně vzdáleny od cvičební plochy), nebo ať si odvede psa pryč. Při velmi mírném usměrnění psa stahovacím obojkem, přičemž pes již přestával štěkat se k hašteřícímu davu přidal i místní veterinář, že je-li pes na stahovacím obojku, jedná se o týrání zvířat, ať si jej okamžitě přepne a že nechce mít problémy s ochránci zvířat. Prý je v propozicích jasně napsáno, že pes nesmí být na stahovacím obojku - nic takového tam nestojí... Samozřejme pes vycítí v této tahanici nebezpečí a opět se rozštěkal. Kde byl tento veterinář následující den, kdy na výstavě byl každý druhý, možná třetí pes veden na stahovacím obojku? A kde i jeden rádoby chovatel krajně nevhodným a nemorálním způsobem stavěl svého psa do výstavního postoje? A copak může štěkající pes vzdálen nejméně 20 m od závodícího psa ovlivnit jeho práci? Nemluvě o takovém ostříleném závodníkovi s vykonanou zkouškou IPO3 (která je podmínkou pro účast v tomto závodě)?

Avšak zpátky k příjemným věcem, k nimž patří i výstava, která probíhala od půl desáté na témže cvičišti. Z přihlášených 81 rotvajlerů se bohužel sjelo pouze necelých šedesát. Posuzování proběhlo ve dvou opravdu velkých, dobře označených kruzích. V jednom pouze feny - všech tříd posuzoval ing. K. Řádek, v druhém naopak psy paní A. Burianková. Oba dva rozhodčí se snažili přihlížejícím divákům vysvětlit, proč je ten či onen pes lepší a jaké má který pes vady a přednosti. Utkali se zde rotvajleři nejen ze všech koutů republiky, ale své kvality přijeli ukázat i psi z Německa, Polska a Slovenska.

Výstavě nebylo takřka co vytknout a panovala zde příjemná atmosféra. Po čtrnácté hodině se utkali vítězové tříd, aby nejlepší fena a nejlepší pes této výstavy obdrželi Klubové vítěze.

Každý vítěz třídy obdržel malý pohár a Kluboví vítězové také pytel kvalitních granulí, velký pohár a nádhernou velkou vázu vyrobenou jen pro tento ročník.

A teď už chybí pouze zveřejnění oceněných psů a fen:

Tř. dorostu PSI FENY
Caroindy Slodka Sznupcia (VN) Bona od Jurečka
maj. Damaskinosová M. maj. Vedral J.
Tř. mladých
Char z Křižanova (CAJC) Chesi z Křižanova (CAJC)
maj. Bernát P. maj. Tomek J.
Tř. otevřená
Coro Ma Rol-May (CAC) Frona Relay (CAC)
maj. Kováč P. (Slovensko) maj. Holinková L.
Chyr Cacho (res. CAC) Deysi z Benátských nocí (res. CAC)
maj. Cach O. maj. Pivec J.
Tř. pracovní
Simebers Victor von Trollegen (CAC) Aranka Drotar (V1, bez zad. tit.)
maj. Lohniská M. maj. Sauer K.F.
Ari von Ingolstädter Tor (res. CAC) Claudie z Amiho dvora (V2, bez zad.)
Böer J. (Německo) maj. Wludyková A.
Tř. vítězů
Fred Mivanga (CAC) Gina z Křižanova (CAC)
maj. Kočvarová E. maj. Sejkanič I.
Apolo Drotar (res. CAC) Felony Jailbirds "N" the First (res. CAC)
maj. Todorovi T., J. maj. Mravík J.
Klubový vítěz:
fena: FRONA RELAY
pes: SIMEBERGS VICTOR VON TROLLRGEN
 
Autor textu: Eva Nohelová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru