Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Šedý zákal u psa může vést až k slepotě, vyhnout se jí však můžete operací
Sdílet:

Šedý zákal u psa může vést až k slepotě, vyhnout se jí však můžete operací

Psi
Nemoci

Katarakta neboli šedý zákal je poměrně časté onemocnění oka, se kterým se můžete setkat nejen u psů. I když ho chovatelé považují za typické onemocnění u starších pejsků, může se vyskytnout šedý zákal u psa v jakémkoliv věku, a to dokonce i u štěňat. Dobrou zprávou je možnost operativní léčby, která dokáže odvrátit oslepnutí.

Vznik šedého zákalu u psa

Termín katarakta označuje onemocnění čočky oka, které může mít nejrůznější formy i příčiny. Čočka je za běžných okolností zcela průhledná a díky schopnosti akomodace (vyklenutí, nebo naopak zploštění) umožňuje zaostřit zrak na předměty v různé vzdálenosti. Šedý zákal u psa vzniká, když se změní vlastnosti bílkovin uvnitř čočky, a ta začne ztrácet svoji průhlednost.

Zakalení čočky bývá způsobeno kromě jiného vysokým věkem pejska, dědičnými vadami, mechanickým poraněním oka, často také doprovází onemocnění cukrovkou a může vzniknout i v důsledku podávání některých léčiv.

Mezi plemena s rizikem geneticky podmíněného šedého zákalu patří třeba německý ovčák, sibiřský husky, malý knírač, labrador a zlatý retrívr. Celkem se ale uvádí nejméně 75 plemen s větší náchylností k rozvoji katarakty, u nichž nemusí jít vždy jen o vrozenou vadu, ale onemocní až později v průběhu života.

Příznaky šedého zákalu u psa

Protože jde o častý problém, měl by každý majitel vědět, jak poznat šedý zákal u psa. Hlavně ve chvílích, kdy se pes dívá proti zdroji umělého světla, se dá rozeznat vznikající zakalení jako šedivý odlesk uvnitř oka (dobře funguje také vyfocení oka s použitím blesku).

Někdy problém se zrakem prozradí i změna chování. Pejsek se může špatně orientovat hlavně za šera a ve tmě (zdravé psí oko je nízké intenzitě světla dobře přizpůsobené), nevšimne si hozeného míčku, bez povšimnutí projde i kolem oblíbené hračky nebo se nezvykle leká některých zvuků a doteků.

Občas má šedý zákal u psa příznaky docela nenápadné, zejména, jde-li o starší zvíře v klidné domácnosti, kde panuje pravidelný řád, stálé trasy procházek a každodenní stereotyp. Existují případy, kdy si majitel uvědomil úplnou slepotu psa teprve tehdy, když s ním musel vyrazit do neznámého prostředí nebo poté, co doma přesunul nějaký kus nábytku.

Máte-li u svého pejska podezření na problémy se zrakem, nechte ho včas vyšetřit veterinářem. Ten by měl ostatně provádět alespoň zběžnou kontrolu očí v rámci pravidelných preventivních prohlídek.

Šedý zákal nemusí skončit slepým psem

Ačkoliv se většina psů dokáže přizpůsobit a vést spokojený život navzdory ztrátě zraku, pravdou zkrátka je, že psa šedý zákal může omezovat. Díky dnešní medicíně však není nutné nechat kataraktu zajít až tak daleko, aby pes oslepl. Zejména u štěňat a mladých psů je nejlepší volbou operace šedého zákalu, při které se funkce oka obnoví a pejsek pak vidí prakticky bez omezení. 

Se zákrokem někdy váhají majitelé psích seniorů, u nichž se chirurgické řešení v celkové anestezii stává s rostoucím věkem riskantnějším. Operace je spojená s vyššími finančními náklady, a i to může také některé pánečky odradit.

I nevidomý pes však může žít šťastně a docela plnohodnotně, když mu vytvoříte vhodné podmínky a pomůžete mu se s novou situací vyrovnat.

Zdroje:

https://www.veterina-soman.cz/stranka/katarakta-sedy-zakal-u-psu_50.html

https://www.memphisveterinaryspecialists.com/site/blog-cordova/2020/07/13/cataracts-in-dogs-what-you-should-know

https://vcahospitals.com/know-your-pet/cataracts-in-dogs

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru