Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Průjem u psa: co jej způsobuje, kdy stačí hladovka a kdy běžet na veterinu?
Sdílet:

Průjem u psa: co jej způsobuje, kdy stačí hladovka a kdy běžet na veterinu?

Psi
Nemoci

Průjem u psa je bohužel častou nepříjemností, se kterou se pejskaři setkávají, naštěstí se za ním nejčastěji skrývají banální příčiny. Důležité je však vědět, jak zastavit průjem u psa co nejrychleji, jakou nasadit dietu a také podle čeho rozlišit, zda zvládnete léčbu doma, nebo zda se raději obrátit na veterináře.

Průjem u psa mívá různé příčiny

Pokud bychom pátrali po nejčastější příčině průjmu u psů, na prvním místě to bude nevhodně zvolené krmivo či jednorázová dietní chyba. Když krmíte psa granulemi, může nějakou chvíli trvat, než najdete značku, která pejskovi s citlivějším trávením vyhovuje. Zároveň jsou někteří psi vnímavější na změny krmiva, a zatímco jednomu můžete klidně dopřát čas od času i tučnější nebo hůře stravitelné psí pamlsky, jiný pejsek i po malém přilepšení bude mít trávicí problémy.

Jestliže se průjem u psa často opakuje, konzultujte situaci raději s veterinářem. Pomůže vám vyloučit zdravotní příčiny, například alergii psa na některou ze složek krmiva, napadení vnitřními parazity, bakteriální nebo virové infekce a tak dále.

Řídká až vodnatá stolice spolu s dalšími příznaky, jako je zvracení a celková malátnost, může poukazovat i na otravu. Proto první věc, co dělat, když pes zvrací a má průjem, je zamyslet se důkladně nad tím, zda nemohl přijít do styku s jedovatými látkami nebo zkrátka s něčím, co psi nesmí jíst. Pokud ano, je namístě okamžité kontaktování veterináře a zahájení léčby.

Někdy se také stává, že pes má průjem ze stresu, často v důsledku cestování.

První pravidlo při průjmu u psa: žádné krmení a přísun tekutin

Existuje řada způsobů, jak zastavit průjem u psa, ale základem je vždy nasazení hladovky a následné diety. Zdravý pes vydrží o hladu bez problémů 12‒24 hodin, ale je nezbytné zajistit dostatečný příjem tekutin. S řídkou stolicí totiž odchází z těla i značné množství vody, kterou je nutné opět doplnit, aby nehrozila dehydratace. Když pes zároveň zvrací nebo má průjem i z vody, je vhodná okamžitá návštěva veterináře, který psovi může nasadit infuze. K dehydrataci totiž v tomto případě může dojít do několika hodin a zejména pro menší psy může být i život ohrožující.

Z přípravků, co bývají v lidské lékárničce, funguje na průjem u psa černé uhlí, které se podává v dávce 1‒2 tablety na 5 kg hmotnosti zvířete. Živočišné uhlí na sebe ve střevech váže všelijaké látky, které mohou průjem vyvolávat (například plyny, některé toxiny, bakterie a jejich metabolity). 
Živočišné uhlí má však také zásadní nevýhodu ‒ zabarvuje stolici, kvůli čemuž je následně okem prakticky nemožné rozpoznat, že je v ní například natrávená krev, která by značila závažný problém. Spousta veterinářů se dnes proto přiklání raději k použití detoxikačních gelů určených přímo pro psy, které na sebe také vážou toxiny a zklidňují podrážděné psí trávení. Podobný gel by proto měl být součástí lékárničky každého pejskaře. 

Jakmile akutní průjem odezní, můžete začít pejskovi znovu podávat krmivo, ale mělo by jít vždy o dietní stravu a ze začátku po malých porcích. Vhodná je třeba důkladně uvařená nesolená rýže, a to i s vodou, ve které se vařila. Přidat můžete libové maso, jako je kuřecí nebo králičí. Někteří chovatelé nedají dopustit také na vařené ovesné vločky. Když se průjem po tomto krmení nevrátí a pes nezvrací, můžete postupně přejít na obvyklou krmnou dávku.

Kdy řešit průjem u psa s veterinářem

Jak zaznělo hned v úvodu, většinou průjem u psa způsobují jen neškodné dietní chyby. Existují ale některé případy, kdy je nutné situaci nepodcenit, pečlivě stav pejska sledovat a včas se obrátit na veterináře.

Zejména u štěňat a malých plemen psů musíte důsledně dbát na doplňování tekutin, protože průjem u nich může rychle skončit dehydratací. U starších psů je zase vhodné včas vyloučit jiné zdravotní obtíže, které se průjmem mohou projevovat.

Najdete-li u psa krev ve stolici, není nutné hned panikařit. Menší množství krve či jasně červené „nitky“ bývají následkem malých ranek v oblasti konečníku, které obvykle nepředstavují pro psa žádné nebezpečí. Pokud je ale stolice černá a mazlavá, může se jednat o natrávenou krev, a tedy krvácení do trávicího traktu, které již vyžaduje okamžitou pozornost veterináře.

Všeobecně také platí, že jakmile se k průjmu přidá zvracení nebo celková letargie a stav pejska se zhoršuje, může jít o vážné zdravotní problémy.

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru