Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Všimli jste si, že váš pes nežere? Nerozmazlujte jej, ale zároveň neignorujte varovné signály
Sdílet:

Všimli jste si, že váš pes nežere? Nerozmazlujte jej, ale zároveň neignorujte varovné signály

Psi
Krmení

O svém psím kamarádovi víte, že jídlo miluje a co dostane, to sežere. Misku vylíže tak, že vypadá jako umytá. Proto je vám divné, když začne žrát méně nebo z ničeho nic váš pes nežere vůbec. Znepokojení namístě být může a nemusí, nechutenství psa může být způsobeno mnoha důvody.

U psa, kterého jste si přinesli domů, ať už třeba z útulku, nebo vypiplané štěně od chovatele, se zkrátka stává, že nemá chuť k jídlu. Je to způsobeno změnou prostředí a u štěňat je stresující i samotné odloučení od matky a sourozenců. Jakmile si na nové prostředí a rodinu chlupáč zvykne, měla by se mu postupně vracet chuť k jídlu. 
Nejlepší je proto krmit aspoň v prvních dnech stejně tak, jak byl pes zvyklý ve svém starém domově, a případné změny provádět velmi pozvolně, až když se chlupáč aklimatizuje.

Pokud však pes nejí delší dobu, není radno to ignorovat. Důvodem totiž mohou být samozřejmě i zdravotní problémy.

Co dělat, když pes nežere?

To, že pes nechce jíst, má naštěstí mnohdy důvody poměrně banální. Může být zkrátka přecpaný, unavený a zkrátka nemá chuť. Se spoustou nekastrovaných psů navíc mlátí hormony a k nechutenství stačí, aby ve vašem domě nebo okolí hárala fena. Dalším důvodem, proč váš parťák s jídlem stagnuje, může být léto a vysoké teploty. Jednodenní půst tedy neznamená, že musíte panikařit a běžet k veterináři.

Dalším, relativně banálním důvodem, proč pes nechce žrát, může být, že je zkrátka zpovykaný. Krmivo, na které je zvyklý, mu nechutná a zkouší, jestli dostane něco lepšího. Pokud tedy třeba pes nechce jíst granule a nejeví žádné jiné známky nepohody, nenechte se nachytat. Ačkoliv je spousta psích mazánků velmi tvrdohlavá a vydrží hladovět klidně čtyři dny, podstrojováním problém jenom zhoršíte a za chvíli už nebudete vědět, co do misky naservírovat, aby byl váš svěřenec spokojen. 

Někteří majitelé volí střídání dvou příchutí granulí jedné značky, která psovi sedí, další zkrátka nechávají psa „trucovat“. Pravdou totiž zůstává, že žádný pes dobrovolně hlady neumře

Nerozmazlovat ani nepodceňovat

V každém případě, když pes nežere víc než jeden den, měli byste vždy minimálně zpozornět, zda si nevšimnete dalších příznaků, které mohou poukazovat na zdravotní problém. Mezi těmi může být celková únava, nechuť k pohybu, popřípadě bolestivost v oblasti břicha či tlamy. Například v případě bolesti zubů si psi občas zkusí z misky aspoň zobnout, ale svůj boj s bolavými dásněmi po pár granulích zase vzdají.

Pokud ale váš pes nežere a hodně pije, zpozorněte. Podobné jednání často ukazuje na zdravotní komplikace, mezi nimi například selhání ledvin nebo u fen hnisavý zánět dělohy, takzvanou pyometru. Ocitnete-li se pak v situaci, kdy pes nežere a zvrací (nejde-li o zvracení malého množství žaludečních šťáv z hladu), opět s vaším parťákem nejspíš není něco v pořádku. Stejně tak když pes nechce jíst ani pít, nejspíše se nejedná o pouhý rozmar. Ve všech těchto případech proto nečekejte a co nejdříve navštivte veterináře. Podobné stavy mohou být i akutní a život ohrožující. 

Autor textu: Edita Mášová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru