Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dovolená se psem v zahraničí neznamená jen pobyt u moře
Sdílet:

Dovolená se psem v zahraničí neznamená jen pobyt u moře

Psi
Všeobecné

Léto nemusí nutně znamenat pobyt u moře. Nezapomenutelná dovolená se psem v zahraničí se dá strávit hlavně v přírodě, ale nic vám nebrání vyrazit se čtyřnohým doprovodem i mezi lidi a poznávat místní kulturu.

Cestování se psem po Evropě

Ať už jedete na rodinný výlet, nebo sólovou výpravu, oblíbenými stálicemi jsou pro dovolenou se psem Rakousko, Slovensko a Chorvatsko. Méně tradiční, ale podle mnohých nejlepší dovolená se psem na vás čeká v severně položených zemích, jako je Finsko či poměrně blízké Nizozemsko.

Chystáte-li se cestovat v rámci členských států EU, jsou legislativní (respektive veterinární) podmínky jednoduché a přehledné. Pejsek musí mít:

  • Pas zvířete v zájmovém chovu
  • Identifikační mikročip
  • Očkovací průkaz s platným očkováním proti vzteklině

Cestovní pas pro psa vydává veterinář, který k tomu má příslušné oprávnění od Krajské veterinární správy, a čipování psů je dnes už povinné plošně. Nutnost očkování proti vzteklině platí pro všechny psy, kteří jsou starší než 12 týdnů. Vycestovat s pejskem můžete až 21 dnů po dokončení vakcinace.

Zvláštní podmínky pro vstup do země se psem mají například Finsko, Malta a Irsko, které vyžadují veterinářem potvrzené ošetření proti echinokokům (odčervení) v rozmezí 24–120 hodin před přechodem hranic.

Výlety se psem pečlivě plánujte

Ať už chcete vyrazit do přírody, nebo za památkami, vždy si napřed zjistěte ověřené tipy na výlety se psem v dané oblasti. Stačí jen překročit hranice k našim východním sousedům, abyste zjistili, že zdaleka ne všechny horské túry jsou s pejskem bezpečně schůdné. Nejlepší je doporučení jiných pejskařů, ale hodně napoví třeba i fotky od turistů, kteří vámi plánovaný výšlap již absolvovali. 

V některých zahraničních městech mohou také vyhlášky omezovat pohyb psů v centrech, různí se i možnost vstupů s mazlíčky do přírodních areálů, skanzenů a památek. Dnes už se však můžete o všem předem informovat na oficiálních stránkách dané organizace.

Se psem na Slovensko nebo do Rakouska

Oblíbené sousední Slovensko láká především na horské túry v Tatrách. Ne všechny trasy jsou však pro pejsky bezpečné. Chcete-li si užít spíš odpočinkovou dovolenou se psem, zamířit můžete do oblasti Slovenského ráje a na Liptovsko nebo si naplánujte návštěvu lázeňských Piešťan.

Zahraniční dovolená na dosah ruky vás čeká i v Rakousku. To je ke psím návštěvníkům velice vstřícné, většina hotelů vás ubytuje i s mazlíčkem, a dokonce mají ve výbavě i misky a pelíšky nebo nabízí hlídání psů, když vyrazíte někam, kam s vámi chlupáč nemůže. Nejpopulárnější jsou výlety za krásami alpské přírody, při nichž vás pejsek s radostí může doprovázet.

Nezapomeňte ani na možnosti pobytů u vody. Většina kempů návštěvu se psem umožňuje bez problémů.

Naopak plánujete-li cestu třeba dál na jihovýchod, třeba do oblíbených srbských či rumunských hor, ačkoliv by na první pohled mohly vypadat jako skvělá volba pro společnou dovolenou, svého psího přítele raději nechte doma. Na rozdíl od našich hor totiž na túrách tamními pohořími snadno narazíte na pastevecké psy hlídající stáda, kteří by si mohli přítomnost cizího chlupáče vysvětlit po svém.

Místní předpisy, pokuty a pojištění

Ať už vyrazíte na dovolenou se psem kamkoliv, respektujte místně platné předpisy a vyhlášky, které pohyb psů upravují. Zejména ve městech je často stanovena povinnost mít psa neustále na vodítku, někde i s náhubkem. A například v Rakousku byste se měli vybavit pořádnou zásobou pytlíků na psí exkrementy, protože za takový neuklizený poklad vás může potkat pokuta až 2 000 eur.

Ujistěte se také, že máte pojištěním kryté škody, které by mohl váš mazlíček způsobit. I ten nejhodnější pes se může třeba připlést pod kola projíždějícímu cyklistovi, a hned jsou na světě škody i v řádech desetitisíců. Někdy je toto krytí součástí pojištění domácnosti nebo občanské odpovědnosti, ale často je platné pouze na území České republiky. Včas si vše zjistěte a zařiďte. Uzavřít můžete také speciální cestovní pojištění pro psa, a to v rámci různých rodinných balíčků.

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru