Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Operace šedého zákalu u psa dokáže zachránit zrak, přistoupíte-li k ní včas
Sdílet:

Operace šedého zákalu u psa dokáže zachránit zrak, přistoupíte-li k ní včas

Psi
Nemoci

Šedý zákal patří k nejčastějším onemocněním oka u psů i u lidí. Jelikož ho způsobuje celá řada různých příčin, neexistuje stoprocentně účinná prevence ani léčba, které by zastavily změny uvnitř oka. Šedý zákal neboli katarakta postihuje čočku oka, postupně zhoršuje vidění a nakonec způsobuje úplnou ztrátu zraku (zachovaná zůstává jen schopnost rozlišit světlo a tmu). Naštěstí dnes už máme k dispozici chirurgické řešení převzaté z humánní medicíny, a i když cena operace šedého zákalu u psa není úplně zanedbatelná, jde o bezpečný zákrok s velkou úspěšností.

V anatomii psího zraku hraje čočka zásadní roli

Čočka se stará o správné zaostření zraku. Světelné paprsky, které do oka vstupují zornicí, se po průchodu čočkou promítnou na citlivé sítnici v zadní části oční bulvy. Tam už čekají světločivné buňky, které posílají informaci o zrakovém vjemu do mozku. V něm se nakonec signály z buněk sítnice složí do podoby kompletního obrazu.

Aby čočka zajistila ideální lom světelných paprsků, dokáže se zploštit, nebo naopak vyklenout podle toho, na jakou vzdálenost chce pes zaostřit. Tuto takzvanou schopnost akomodace umožňuje umístění čočky uvnitř průhledného pouzdra v závěsném aparátu. Čočka tedy vlastně visí v prostoru oka hned za přední oční komorou.

Šedý zákal u psa nakonec vždy vede k oslepnutí

Zakalení původně čirého obsahu čočky může mít různé příčiny (dědičnost, vysoký věk, metabolické onemocnění, zranění a další). Nejprve se přitom změní struktura bílkovin uvnitř čočky, takže se objeví světlé skvrny. V této počáteční fázi se onemocnění podaří odhalit většinou jen při odborném vyšetření zraku. Postupně se zákal zhoršuje, takže pes vidí vše jakoby „v mlze“ a může vykazovat změny v chování, jako například nejistý pohyb, ztrátu orientace nebo lekavost.

Operace oka u psa má větší úspěšnost, pokud je provedena ještě před dalším zhoršením stavu. V konečných stadiích onemocnění totiž dochází ke kalcifikaci (ukládání vápníku v čočce) a zvyšuje se riziko poškození závěsného aparátu.

Operace šedého zákalu u psa dokáže zachránit zrak

Existuje několik způsobů, jak toto onemocnění řešit, ale všechny spočívají v chirurgickém zákroku. Od toho se také odvíjí při provedení operace šedého zákalu u psa cena. Nejstarší známý postup, který se v lidské medicíně začal používat už před 4 000 lety, spočíval v uvolnění čočky z pouzdra závěsného aparátu ostrou jehlou a v jejím zatlačení hlouběji do očního sklivce, aby zákal nebránil vidění. 

V 18. století se procedura zdokonalila a začalo se provádět úplné odstranění zakalené čočky z oka. Takzvaná intrakapsulární extrakce, kdy se čočka odstraní i s pouzdrem, je jednodušší a zároveň při ní neplatíte za novou umělou čočku. Díky tomu je u této operace oka u psa cena nižší, ale musíte počítat s tím, že bez funkční oční čočky bude pejsek po zbytek života silně dalekozraký a může být také citlivý na prudké světlo a náchylnější k poraněním vnitřních struktur operovaného oka.

Řešíte-li šedý zákal u psa, cena operace představuje investici pro jeho plnohodnotný život do dalších let. Proto dnes většina majitelů zejména u mladých psů volí náhradu čočky umělým implantátem, který zajistí psovi téměř normální fungování zraku. Zákrok má vysokou úspěšnost, zejména když se provede v počátečním stadiu onemocnění (později se zbytečně zvyšuje riziko poškození závěsného aparátu, do kterého je třeba zasadit umělou čočku).

Specializované kliniky dnes využívají šetrnou inhalační anestezii, vnitřní část čočky se naruší s pomocí ultrazvuku a opatrně odsaje, aby ji veterinář mohl nahradit umělou čočkou. Pro zajištění ostrého vidění potřebuje psí oko speciální čočku s hodnotou +40,0 dioptrií (to je oproti lidskému oku zhruba dvojnásobek). To je hlavním důvodem, proč je u této operace oka u psa cena o několik tisíc vyšší.

Otázka operace šedého zákalu u starého psa

Když katarakta postihne mladého psa nebo štěně, bývá operace pro většinu majitelů jasnou volbou, protože tak umožní pejskovi prožít plnohodnotný život. Odlišná situace však nastává u starých psů, a to hlavně když se k šedému zákalu přidají další onemocnění. 

I když by při volbě operace očí u psa cena neměla být tím hlavním, je pochopitelné, když majitelé váhají. Pro psí seniory, kteří už nevyhledávají fyzickou aktivitu, naštěstí není postupná ztráta zraku příliš stresující ani nelimituje jejich každodenní život.

 

Zdroje:
https://www.veterina.net/single-post/2016/09/13/operace-%C5%A1ed%C3%A9ho-z%C3%A1kalu-fakoemulzifikac%C3%AD
https://www.veterina-pce.cz/operace-sedeho-zakalu-1
http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/sedy-zakal-u-psu-a-moznosti-jeho-terapie-175.html

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru