Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Rýma u psa: co ji způsobuje a jak ji léčit
Sdílet:

Rýma u psa: co ji způsobuje a jak ji léčit

Psi
Nemoci

Jedním ze signálů, že váš mazel není úplně ve formě, může být stejně jako u lidí vodnatá rýma volně kapající ‒ v psím případě ‒ z čumáku. Zvýšenou sekrecí se psí organismus zbavuje nežádoucích patogenů, které se usídlily na sliznici v nosní dutině. Rýma u psa však může mít kromě běžné kapénkové infekce i další příčiny.

Jedním z typických původců rýmy je zkrátka nachlazení. Nenechte se však zmást, samotné působení chladu rýmu ani případný psí kašel nevyvolá, vždy za tím stojí i kontakt s patogenem.
Nachlazený pes příznaky obvykle nedá nějakou dobu vůbec najevo. Často se následně přidá také zvýšená teplota (zde však pozor, přirozená, tedy normální teplota u psa se pohybuje mezi 37 a 39 °C), kašel či výtok z očí a jejich zarudnutí. V takovém případě je nejčastěji na vině onemocnění horních cest dýchacích. Jeho původcem je většinou některý z rozsáhlé řady virů, ale mohou se přidružit komplikace v podobě vážnějšího bakteriálního onemocnění

Psí rýmu tedy rozhodně nepodceňujte a nedopusťte, aby pes nachlazení tzv. „přechodil“. 

Jak léčit psa s rýmou?

Virové onemocnění horních cest dýchacích mívá u jinak zdravého psa zpravidla lehký průběh a obejdete se bez nutnosti návštěvy veterinárního lékaře. Pokud dodržíte režimová opatření, zhruba do týdne bude váš parťák opět zdravý. 

Co dělat, když je pes nachlazený:

  • přidejte do stravy vhodné vitaminy
  • sáhněte po jitrocelovém sirupu na ředění hlenů
  • dbejte na pitný režim
  • venčete krátce a častěji
  • udržujte psa co nejvíce v klidu
  • vyvarujte se stresu zvířete
  • u krátkosrstých plemen je vhodný obleček na venčení
  • sledujte zhoršování příznaků

Pokud se objeví kromě rýmy také krvavý výtok z nosu, popřípadě pokud pes kašle v nočních hodinách nebo se dáví či zvrací, co nejdříve kontaktujte veterináře. Závažnější průběh onemocnění mohou mít velmi mladí psi, nebo naopak starší a jinak oslabení jedinci, u kterých hrozí například bakteriální zápal plic. 

Stejně jako u lidí, i u psů existuje účinná prevence nachlazení. Základem je zdravá, vyvážená strava, dostatek vhodného pohybu a případné posilování psí imunity. Přidat můžete také přiměřené otužování. Nezapomeňte ale, že srst zůstává dlouho vlhká a pes může cestou domů prochladnout. Proto je lepší zvolit otužování vzduchem čili zdravého psa zbytečně neoblékat a v chladnějším počasí zvýšit tempo procházky.

Za rýmou se může skrývat i alergie

V posledních letech veterinární lékaři zaznamenávají nárůst alergických onemocnění u psů a dalších domácích mazlíčků. Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému na některý z alergenů. Psy většinou dráždí pyly trav a stromů, roztoči, plísně, léky či některé složky potravy — nejčastěji určité druhy masa a vejce.

Výjimkou tak tedy není ani alergická rýma u psa. Projevuje se zejména čirým výtokem a častým kýcháním. Ani takovéto příznaky není radno podceňovat. Zvířata s alergií mohou mít oslabené sliznice, jež jsou pak náchylnější k dalším komplikacím v podobě virové nebo bakteriální infekce.
Léčba alergického onemocnění v nosní dutině spočívá především v podávání antihistaminik, případně i kortikosteroidů. V ideálním případě také v zamezení kontaktu psa s alergenem. 

V některých vzácnějších, ale nikoliv ojedinělých případech pak může výtok z nosní dutiny značit i závažnější, například autoimunitní onemocnění. Pokud se tedy rýmy u psa nemůžete zbavit, popřípadě se mu často vrací, je namístě se poradit s veterinářem o možnostech detailního vyšetření. 

Autor textu: Jarmila Harvalíková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru