Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ohrádka pro štěňata: proč a jakou pořídit
Sdílet:

Ohrádka pro štěňata: proč a jakou pořídit

Psi
Všeobecné

Neposednost a štěňata rozhodně patří k sobě a při pořizování psa je dobré na to myslet. Zaprvé, aby si váš malý společník neublížil, a zadruhé, aby příliš neublížil vybavení vašeho bytu. Dobrým pomocníkem majitele neposedného štěněte může být ohrádka pro štěňata či klec. Obě přitom mají svá specifika, na která se v tomto článku podíváme. Spolu s tím, jak štěně na jeho vlastní vymezený prostor správně navyknout. 

Hlavním důvodem, kvůli kterému si ohrádky pro štěňata chovatelé a majitelé pejsků pořizují, je jednoznačně bezpečí jejich nezbedných přírůstků. Často také pejskaři volí ohrádku pro štěně do bytu, protože je narozdíl od velké klece skladná a snadno přenosná, díky čemuž ji jednoduše využijete i třeba chatě či na zahradě. 
Zvláště ji ocení také chovatelé s vlastními odchovy. Devět štěňat pobíhajících všude možně už totiž může ohrozit jak štěně samotné, tak chovatelův dům.
 

Proč pořídit ohrádku

Pro začátek je dobré si ujasnit, že ohrada pro štěňata není nic, čím psům berete jejich elementární volnost. Pouze tím regulujete možná nebezpečí, která byt či zahrada skrývají. Štěňata jsou přirozeně zvědavá a slušnému chování se teprve postupně učí. Hlavní výhodou ohrádky je také možnost využít čas, kdy je štěně v bezpečném prostoru, k dalším činnostem.

Jak by měla štěněcí ohrádka vypadat

Správně řešená ohrádka by měla štěněti či štěňatům poskytnout především dostatečný prostor. Jednak pro jejich pohyb, možnost výběru místa na spaní, ale také na hračky i misku s vodou a krmením. Bez toho by se totiž žádná ohrádka obejít neměla.
Dále by hrazení mělo být dostatečně vysoké, a to samozřejmě podle velikosti štěňat. V neposlední řadě dbejte také na to, aby byla ohrádka správně ukotvená. Zejména pokud stojí venku.

Na výběr máte také z různých materiálů, od kovových přes dřevěné, plastové i látkové. Každý materiál se hodí do jiného prostředí. Na zahradě tady nejlépe využijete ohrádku plastovou – zejména pro výdrž materiálu. Do bytu pak můžete volit dřevěné či kovové, přičemž kovová ohrádka pro štěňata bude o něco těžší na případné přesouvání, ale zase se bude lépe udržovat v čistotě.

Klec není trest

Dobrou alternativou ohrádky může být také klec pro štěňata. Myslete na to, že ani klec pro štěňata neslouží k trestání. Naopak se stává útočištěm, do kterého se štěně chodí „schovat“, kdykoliv je unavené nebo zkrátka chce mít klid. A jako taková  „bouda“ mu může bez problémů sloužit i v dospělosti.
Aby nová štěněcí ubikace svou funkci plnila, je důležité s ní štěně náležitě seznámit. Nejlepším způsobem, jak štěně naučit na klec, bývá krmení: večeře, snídaně i případné svačinky vašeho svěřence proto neváhejte směřovat přímo do jeho nové ubikace. Do klece také určitě umístěte deku či psí pelíšek, misku s vodou, hračky pro štěně a klidně i kus vašeho oblečení. 
V žádném případě však štěně do klece nezavírejte, pokud na ni není opravdu zvyklé. 
 

Autor textu: Jonáš Anderle
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru