Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Operace kýly u psa: kdy k ní přistoupit a co obnáší
Sdílet:

Operace kýly u psa: kdy k ní přistoupit a co obnáší

Psi
Nemoci

Kýla neboli hernie je výhřez tuku či části orgánů mimo břišní dutinu. V chovu psů se přitom jedná o poměrně častý problém. Operace kýly u psa je jediná spolehlivá metoda jejího léčení. 

Najdete-li u svého psa jen maličkou bouličku a veterinář vám potvrdí, že se jedná o kýlu, můžete mít ještě malou šanci, že se váš chlupáč operaci vyhne. Uvádí se totiž, že velmi malé kýly, tedy kýly velikostí pod 1 centimetr, se mohou uzavřít spontánně (tedy bez zásahu zvenčí), a to přibližně do 4 měsíců věku. Na internetu kolují i návody na domácí léčbu kýly, které spočívají v masírování a přitláčení. K jejímu vyléčení tímto způsobem však téměř nikdy nedojde. A v případě, že by ano, opět se nejčastěji jedná o velmi malou kýlu, k jejímuž vyléčení došlo jejím spontánním uzavření, nikoliv díky této domácí léčbě.

Diagnóza

V každém případě, najdete-li u psa jakýkoliv novotvar v oblasti břicha, vaše kroky by měly směřovat rovnou do veterinární ordinace. Pro finální diagnózu kýly se používá sonografické a rentgenové vyšetření, někdy také s využitím kontrastní látky. 

Pupeční kýly u psů se nejčastěji operují až od 6 měsíců věku. Dojde-li však k uskřinutí orgánů, například střeva, bývá operace nutná okamžitě. 

Pupeční, ale i další

Operace pupeční kýly u psa patří mezi nejčastěji operované kýly u psů. Pupeční kýla však není tou jedinou, která psy postihuje. S jakými dalšími typy kýly se tedy můžete setkat?

  • kýla brániční – často způsobená překonáváním nepřiměřeně vysokých překážek nebo autonehodou
  • kýla perianální – obvykle vzniká po oslabení či selhání pánevních svalů u starších, nekastrovaných psů
  • kýla tříselná – vyskytuje se u mladých psů a bývá akutní, nutně operovatelná

Operace a její rizika

Při operaci kýly se v zásadě reponují orgány dutiny břišní a břišní stěna se napevno zašije. Pooperační prognóza bývá obvykle velmi příznivá a rozhodně se odstranění kýly řadí mezi ty jednodušší, psím organismem dobře zvládané operace. Kromě běžných rizik, která si s sebou každá operace a narkóza nesou, má však jeden háček, a to zejména u fen – ty, které prodělaly operaci kýly, popřípadě jinou operaci břišní stěny, není vhodné zařazovat do chovu

Kolik zaplatím?

Stejně jako u jiných operací, také v případě operace kýly u psa cena záleží kromě samotného typu kýly hned na několika faktorech – především na tom, zda se operuje v malé veterinární ambulanci, na velké klinice, na velikosti, potažmo hmotnosti psa, a také na tom, jaká se dělají předoperační vyšetření nebo jaká je použita anestezie. Jiná bude také cena na malém městě a jiná v Praze. Obecně lze říct, že se operace kýly u psa cena pohybuje zhruba od 2 500 do 8 000 korun. 

Pooperační péče

Péče o psa po operaci kýly se příliš neliší od péče po jiných operacích. Je nutné dbát na čistotu operační rány, aplikaci doporučených medikamentů (léky proti bolesti a antibiotika) a přiměřený klidový režim pro správné hojení. Je velmi vhodné také pořídit límec pro psa po operaci, protože velké množství psů má snahu si operační ránu lízat. Tomu chcete zabránit, protože olizováním si může váš čtyřnohý přítel do operační rány zavléct infekci a způsobit si komplikace, nebo si dokonce může operační ránu rozlízat, vykousat stehy, načež je často nutná reoperace. 

Naštěstí pro psy i jejich majitele existuje dnes na trhu velký výběr límců i nafukovacích, které dobře uchrání ránu před nenechavým psím jazykem, ale zároveň ze psa neudělají chodící kornout, jenž límcem naráží do všeho kolem. 

Autor textu: Iva Baráková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru