Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nechce se vám kupovat předražené, obarvené dobroty? Vyhrňte rukávy a zkuste domácí pamlsky pro psy
Sdílet:

Nechce se vám kupovat předražené, obarvené dobroty? Vyhrňte rukávy a zkuste domácí pamlsky pro psy

Psi
Krmení

Rádi byste znali složení všech těch laskomin, které svému psovi za odměnu kupujete? Snažíte se vybírat ty kvalitní, nicméně je pravda, že ne všechno výrobci prozrazují, a hlavně – nic se nevyrovná domácí kuchyni. Co takhle svému mazánkovi upéct domácí pamlsky pro psy?

Pamlsky pro psy z domácí pekárny

Většina psů jsou od přírody velcí labužníci, kteří ocení každý pamlsek. Pokud máte náladu se zapojit do výroby a využít svou kreativitu, jistě to ocení. Zdravé domácí pamlsky pro psy mohou mít podobu obyčejných sušenek. Nebudou obsahovat žádné stabilizátory a velmi příznivé mohou být i pro vaši peněženku.
Jestliže plánujete vyrábět pro psy pamlsky, domácí výroba vám umožní si vybírat z neomezeného počtu možných kombinací. Jen se vyvarujte pro psa nevhodných potravin. K výrobě těsta poslouží obilná, kukuřičná, rýžová i jiná mouka nebo ovesné vločky, přidat lze různé druhy zeleniny – vzniknou pak mrkvové placičky, banánové, jablečné, dýňové či řepové sušenky. Krekry mohou být samozřejmě i čistě masové. Pro chuť je zajímavé přidat tvaroh nebo sušené droždí, ke spojení směsi pomohou vejce. Domácí pekaři navíc do pochoutek rádi dávají čerstvé bylinky.

Pejskařský favorit – játrové sušenky

Na domácí psí pamlsky receptů objevíte na internetu celou řadu a prakticky co pejskař, to vlastní zkušenost a oblíbený recept. Bezkonkurenčně jedním z nejoblíbenějších jsou játrové sušenky. Jejich variace tvoří páníčci pro své chlupáče s nadšením, protože jejich výroba je jednoduchá a odezva obrovská. Takové sušenky obsahují převážně játra a vločky v poměru více jater:méně vloček (5:3 či 6:4), k nim přidáte libovolnou další ochucovací přísadu jako zeleninu nebo i ovoce, jedno nebo dvě vejce, případně bylinky. Vše se promíchá, rozmixuje, rozprostře v tenké vrstvě a peče po nezbytnou dobu – 15 až 30 minut podle hustoty a tloušťky těsta. Hotový výrobek se naláme na kousky a spotřebuje, případně uchová v lednici či mrazáku. 

Pokud do domácích pamlsků pro psy recept nepřikazuje dávat olej, určitě je zbytečně nemastěte – výsledkem bude křupavá sušenka, kterou můžete nosit v kapse kdekoli s sebou.

Výroba sušených pamlsků pro psy

Obecně by psi neměli mít v jídelníčku tolik obilovin a někteří, stejně jako lidé, mají dokonce intoleranci na lepek. V tom případě jsou vhodnou volbou domácí pamlsky pro psy bez mouky či vloček, jejichž výroba je navíc ta z nejjednodušších
Nejpřirozenější a zdravou laskominou, která neobsahuje nic zbytečného navíc, je prosté maso. Nemusíte však kupovat speciální sušené maso pro psy, ale s trochou trpělivosti si za pár korun vše nasušit doma, a to i bez sušičky.
Jak na to? Vyberete to kvalitní a méně tučné maso, srdce, plíce, výběr je velký, nakrájejte ho a naplňte domácí sušičku nebo horkovzdušnou troubu vyhřátou na asi 80 stupňů. Zbývá už jen čekat a výsledek jistě příjemně překvapí. Kousky sušeného masa pak můžete pejskovi dávkovat právě místo běžných pamlsků nebo, pokud krmíte BARF, je použít jako náhradní stravu třeba na dovolené.

Nepečené, a přece výborné

Nastala výjimečná příležitost: váš pes slaví jubileum a vy byste mu rádi dopřáli něco neobvyklého. Překvapte pejska psím dortem. Nejvhodnější ingrediencí budou opět játra nebo srdce, které nakrájíte a povaříte společně se zeleninou, například mrkví a hráškem. Scezený vývar smícháte se želatinou a touto směsí ve formě zalijete povařené přísady. Vznikne lákavý masový dortík.

Slaných věcí už je dost, co takhle sladký dort? Sladké mlsání nemusí být jen nezdravé a kalorické. Pokud ušleháte tvaroh s vaječným žloutkem, získáte výbornou směs, do které můžete opět přidat téměř cokoli. Tvoříte-li sladký dort, na spodní vrstvu a na obklad použijte psí piškoty.

Fantazii se meze nekladou, myslete pouze na to, že v případě výrobků, které tuhnou v ledničce, je dobré je nechat před spotřebou ohřát na pokojovou teplotu. Ať pejskovi chutná!

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru