Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Je váš pes senior? Dejte mu lásku i vhodnou péči
Sdílet:

Je váš pes senior? Dejte mu lásku i vhodnou péči

Psi
Všeobecné

Čas velmi rychle ubíhá, všichni to víme. A nejvíce to je vidět na dětech a na našich mazlíčcích. Majitel mnohdy nechápe, jak se to stane, ale z roztomilého štěňátka je najednou rozjívený puberťák, časem se zklidní, majitel užívá život s psím parťákem a znenadání má doma psího seniora. Ale jak o psa v letech pečovat?
 

Každá věková fáze má svá specifika a všechna období jsou něčím krásná. A bohužel, stáří i smrt k životu našemu i zvířecímu zkrátka patří. 
Péče o psího seniora je tak leckdy náročnější pro majitele, ale většina pejskařů si uvědomuje, že psí život je v porovnání s tím naším příliš krátký. Snad každý majitel staršího psa tedy přemýšlí, co může pro svého chlupáče udělat, aby byl psí důchod co nejpříjemnější. 

Co se vlastně ve psím organismu při stárnutí děje a co může majitel psa seniora očekávat? 

  • Horší smyslové vnímání (zrak, sluch). Jako následek se mohou objevit také změny chování, kdy je pes bázlivější, lekavý nebo může reagovat přehnaně.
  • Zhoršení stavu chrupu, jež může vést k nutnosti změny krmného režimu, například k nutnosti namáčet granule, vynechat kosti a podobně.
  • Zhoršení pohyblivosti a tím pádem snížení aktivity, což může spolu se zpomalením metabolismu vést k obezitě u psa, neupraví-li se strava.
  • Šedivění a zhoršení kvality srsti, kůže je náchylnější na poranění.
  • Snížení imunity.
  • Zhoršená termoregulace – pes vyhledává teplejší místa.
  • Větší potřeba spánku.

Samozřejmě platí, že co pes, to originál, stejně jako můžete potkat čtrnáctiletého psa v úžasné kondici, tak narazíte doslova na dědouška, kterému je sotva jedenáct let.

Kromě vhodné kvalitní stravy můžete psímu seniorovi přidávat různé doplňky stravy – kloubní výživu, přípravky podporující imunitu, esenciální mastné kyseliny a další. Nedílnou součástí péče o staršího parťáka jsou také péče o psí zuby a pravidelné preventivní prohlídky u veterinárního lékaře. Péče o pohybový aparát pak může zahrnovat i různé masážní či rehabilitační techniky, vždy však pod dohledem zkušeného fyzioterapeuta. Co platí celý život, ale ve stáří dvojnásob, je, aby se pes pohyboval po neklouzavém povrchu. Dobrou službu vám tak mohou udělat například kobercové běhouny či protiskluzové psí podložky.
Starší organismus je náchylnější k prochladnutí, tedy u nemocných či starších pejsků, kteří žijí v bytě, je pro venčení v chladném počasí na zvážení použití funkčních psích oblečků. Je vhodné zvolit takové, které ochrání hlavně páteř a velké klouby – ramena a kyčle. 
Nic nepokazíte ani preventivním posilováním psí imunity, samozřejmě v rozumné, zdravé míře. Kromě imunity existují i doplňky stravy určené přímo pro psí staroušky, které mají pozitivní vliv na jejich kognitivní funkce. Stařecká demence se totiž nevyhýbá ani našim chlupatým společníkům, není tedy od věci podpořit přímo i psí mozek a nervový systém.

Péče o psího seniora nicméně rozhodně nespočívá v tom, nechat ho se válet celé dny na gauči a nic nedělat. Starší pes je náchylnější k ochabnutí svalstva, pravidelný, přiměřený pohyb je tedy velmi důležitý. Procházky mohou být proložené hrami pro mentální stimulaci – například čichacími hrami, různým vyhledáváním a podobně. Možnosti mentální stimulace jsou i v domácím prostředí nepřeberné, ať už se uchýlíte k některému z množství na trhu dostupných hlavolamů, plnicích hraček, nebo si takový hlavolam třeba sami vyrobíte. 

V každém případě, ať už je stáří vašeho parťáka více, či méně složité, důležité je si v rámci možností každou společnou chvíli užít, sbírat vzpomínky a nepodléhat negativním myšlenkám.

Autor textu: Iva Baráková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru