Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak krmit štěně aneb rady pro začínající chovatele
Sdílet:

Jak krmit štěně aneb rady pro začínající chovatele

Psi
Krmení

Správné krmení štěněte patří k nejdůležitějším podmínkám pro  jeho správný vývoj. V případě, že byste nového člena rodiny začali krmit nevhodným způsobem a naučili jej špatné návyky, v pozdějším věku by se tyto postupy zcela jistě projevily na jeho zdraví a kondici. Jak, čím a jak často tedy štěně krmit? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých metod a existuje jedna správná? Pokud nemáte s chovem psů žádné dosavadní zkušenosti, odpovědi na zmíněné otázky naleznete v tomto článku. 

Za nejdůležitější lze při krmení štěněte považovat samotné složení krmiva. Na jeho výběru si majitelé musí dát opravdu záležet, jelikož z něj budou psi těžit po celý život, zejména v oblasti vývoje kostry. Nejčastěji se začínající chovatelé rozhodují, jestli krmit přirozenou stravou, tedy metodou BARF, nebo všem pejskařům dobře známými granulemi aneb suchým krmivem. Někteří svým psům také vaří nebo metody kombinují. 

Tyto přístupy ke krmení se liší převážně časovou a finanční náročnosti a platí, že ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z nich, je třeba se dopředu dostatečně informovat. Zatímco v rukách informovaného chovatele může pes v rámci všech výše zmíněných metod prospívat, nedostatečnou informovaností můžeme také leccos pokazit. 

Krmivo pro štěňata - které vybrat?

Otázka, kterou se zabývá každý začínající chovatel. V první řadě je dobré se zde obrnit proti všem nablýskaným televizním reklamám, které vás budou ze všech stran bombardovat. Obecně totiž bohužel platí, že supermarketová krmiva – která bývají nejčastěji propagovaná – na tom s kvalitou bývají bídně a vašemu novému přírůstku rozhodně nedokážou dodat vše potřebné.  

Poté, co si nového parťáka přivezete domů, je dobré mu několik dní dopřát stejné granule pro štěňata, kterými byl krmen ještě přímo u chovatele. Malá štěňata jsou nesmírně citlivá na jakékoliv změny ve stravování a příliš brzké odstavení od jejich dosavadního krmiva by mohlo jejich trávení uškodit. Taková skutečnost by mohla navíc vést k tomu, že by se štěně mohlo začít zbytečně stresovat. Tomu chceme bezpochyby zabránit. 

Odstavení od mateřského mléka probíhá zpravidla zhruba ve věku 1 měsíce. V dalších 3 měsících je pak důležité pečlivě vybrat takové krmivo pro štěňata, které mu zajistí optimální množství vápníku, vitaminu D i fosforu. V rozmezí od 4 do 7 měsíců hrají nejdůležitější roli proteiny – díky nim začíná pes nabírat na hmotnosti. Během dalšího růstu je pak vyvíjen největší tlak zejména na kosti a klouby. Právě proto je nutné přistupovat ke krmení svědomitě, i když už se pes blíží dospělosti.

V každém případě je vhodné jakékoliv změny v krmení provádět velmi opatrně a pozvolna, alespoň v rozmezí dvou týdnů. Jak již bylo uvedeno výše, trávicí trakt každého štěněte je značně citlivý na jakékoliv výkyvy. 

Často se názory různí také na tzv. BARF stravu neboli Bone and Raw Food (nebo také Biologically Appropriate Raw Food), která obsahuje syrové maso a kosti. Pokud se však dostatečně informujete, vše si dopředu nastudujete a nebudete krmit třeba pouze holou svalovinou, může být právě BARF pro štěně to pravé ořechové, na čem bude prospívat a ještě si pořádně pochutná. 

Jak při výběru krmení postupovat?

A teď to podstatné. Určitě není vhodné při nákupu příliš šetřit. Kvalitní strava = zdravý pes. S prémiovou výživou minimálně dokážete zmírnit případné genetické ortopedické vady, kterými pes může trpět. Přestože je pro vývoj štěněte důležitý přísun proteinů, nic by se nemělo přehánět. Granule přece jenom představují průmyslově vyráběné koncentráty, které mohou obsahovat velké množství proteinu, což pro štěně neznamená žádnou výhodu.

Většina granulí obsahuje kupříkladu označení Puppy nebo Junior. Pokud si vyberete takovou značku, která poskytuje majitelům krmivo pro každé stadium vývoje psa, můžete si tím ušetřit starosti v budoucnu. Některé značky krmiv totiž respektují vývoj psa natolik, že na sebe jednotlivé řady navazují. S rostoucím věkem tak vždy budete vědět, po jakém krmení máte sáhnout.

V každém případě vždy hledejte takové krmivo, které disponuje vyváženou strukturou vitaminu D, proteinu, energií a minerálů. Právě minerály, vitaminy a stopové prvky jsou bezpočtem majitelů opomíjeny. Častokrát je nutné tyto složky ke krmení přidávat. Ale ani zde nezapomínejte na to, že nadbytek těchto prvků je stejně tak nežádoucí jako jejich nedostatek. 

Pokud máte v této problematice nastudováno jen pramálo, poraďte se s chovatelem, od něhož jste si štěně pořizovali. Obecně platí, že známé, renomované značky se většinou vyplatí. I přes jejich vyšší cenu.

Granulované krmivo se pak dělí na suché a mokré. První jmenované krmivo pro štěňata slouží jako doplňkové pro smíchání s masem či konzervami, kdežto mokré již veškeré potřebné živiny obsahuje. Mnoho majitelů se zde ale uchyluje k chybě v podobě přimíchávání mokrých (plnohodnotných granulí) k další stravě. 

Jak často krmit štěně?

Krmení pro štěňata máme vybrané, ale stále před námi stojí další důležitá otázka. Kolikrát denně krmit štěně? 

Zpočátku určitě není žádoucí to s krmením přehánět, ale pouze z hlediska objemu. Naopak zde platí doporučení podávat štěněti krmivo několikrát za den, v menších dávkách. I v tomto případě je však nutné řídit se velikostí a stářím vašeho psa. I když se různé publikace neshodují ani v tomto, názorná tabulka, kdy krmit štěně, vám může během vývoje vašeho psa značně pomoci. 

Stáří psaPočet dávek krmení za den
4–8 týdnů5–6
8–16 týdnů4–5
4–6 měsíců3–4
6–12 měsíců2–3
od jednoho roku 1–2

V dnešní době však většina výrobců uvádí doporučené dávkování přímo na obalu. Nemusíte se tak bát, že byste svému psovi nedodali potřebné množství živin.

Naprostou nezbytností je pak dostatečná dávka vody po celý den. Zde bychom se měli řídit poměrem 70 ml vody na 1 kg živé váhy denně. Chystáte-li se využívat při krmení štěňat suché krmivo, potřeba vody se zvyšuje. 

8 zásad, jak krmit štěně v dalších stadiích

Problematika správného krmení se odvíjí od různých faktorů a někdy může být složité se v ní vyznat. K ruce vám tak může být i těchto 8 zásad, jimiž se lze v průběhu růstu vašeho psího parťáka řídit.

  1. Množství, kvalita a frekvence krmení štěňat závisí na věku, zátěži i momentální kondici psa.
  2. Nikdy nepořizujte krmení pro štěňata v neoznačených obalech, bez uvedených hodnot všech složek – živin, minerálů a vitaminů.
  3. Pes musí mít dostatek vody po celý den.
  4. Každou změnu v krmení štěněte je nutné provádět postupně. Ideálně v rozmezí 2 týdnů.
  5. Granule nenechávejte v misce po celý den. Váš pes by si jinak mohl vytvořit zlozvyk v podobě nedojídání či vybírání, jelikož by měl pokaždé jistotu, že v misce něco najde.
  6. Voda i krmení by měly mít pokojovou teplotu.
  7. Po krmení nechte psa alespoň 2 hodiny v klidu vytrávit. Tím předejdete jakýmkoliv neduhům v oblasti trávení. I vy potřebujete po jídle chvilku klidu.
  8. Během růstu sledujte hmotnost vašeho psa. Případná nadváha by totiž v budoucnosti mohla uškodit jeho kostře.

Zjistit, jak často krmit štěně, je neméně důležité jako samotný výběr krmiva. U toho dbejte zejména na složení všech podstatných složek, které jsme uvedli výše. 

Až se v budoucnu uchýlíte k přechodu na krmivo pro dospělé psy, nečiňte tak příliš brzy. Tím zabráníte nedostatečnému příjmu vítaminů, bílkovin, minerálů i stopových prvků.

Pozor na rychlý růst

Hlídáním váhy svého psa bezesporu dokážete zajistit to, že nebude trpět nadváhou, ačkoliv u štěňat dochází k tomuto jevu spíše jen vzácně. Dalším extrémem však může být také rychlý růst. I přesto, že strava, kterou se svému čtyřnohému parťákovi chystáte dopřávat, bude zdravá a vyvážená, krmení velkým množstvím různých pamlsků mu může uškodit.

Přebytečná energie, kterou štěně z krmení získá, může zapříčinit zrychlený růst, což je pro vývoj nežádoucí. Důsledkem rychlého růstu by byl nepřiměřený vývoj kostry vašeho psa, který by vyvolával další poruchy. Mladé kosti nejsou na takové tempo připraveny a velké zatížení v tak nízkém věku by způsobilo jenom problémy. 

Potřeba energie se samozřejmě odvíjí od prostředí, v němž daný pes vyrůstá, a proto je nutné korigovat i přísun takových složek potravy. Nutriční potřeby navíc závisí také na plemeni a velikosti psa, jak již bylo uvedeno výše. V neposlední řadě se zaměřte také na momentální kondici psa, stejně tak jeho zátěž. 

A teď už víte, jak správně krmit štěně

Autor textu: Kristýna Klusáková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru