Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Reflexní vesta pro psa, svíticí obojek nebo vodítko? Hlavně buďte oba vidět
Sdílet:

Reflexní vesta pro psa, svíticí obojek nebo vodítko? Hlavně buďte oba vidět

Psi
Všeobecné

Jistě to znáte – je podzim, zima nebo jaro a venku už je zase tma. Chystáte se se svým mazlíčkem ven, a navíc ho rádi pouštíte na volno. Jste ale zodpovědný pejskař a často vás napadá, zda to je bezpečné – ostatní pejskaři ho nemusí dobře vidět, pes může vběhnout do cesty cyklistovi nebo nedejbože autu. I lidé nosí různé odrazky, proč by tedy nešla použít reflexní vesta pro psa?

Reflexní prvky pro psa

Je chvályhodné a nezbytné, že i lidé chodí za tmy osvětleni. U psů by to nemělo být jinak. Zvláště pokud s nimi navštěvujete špatně osvětlená nebo neosvětlená místa, kde hrozí přítomnost někoho dalšího. Nejedná se tedy o módní výstřelek, ale praktickou věc, která má vašemu psovi zajistit maximální bezpečí. Vybíráte-li psí reflexní vestu nebo reflexní postroj pro psa, měli byste znát obvod jeho hrudníku a vybrat odpovídající model
Vesty jsou k dostání v různých velikostech a barvách, typická je oranžová a žlutá. Vesta pro psa reflexní prvky obsahuje stejně jako ta lidská, odrazky jsou umístěny obvykle po ploše vesty a po celém obvodu. Pokud je váš parťák zvyklý na psí obleček, můžete mu ho pro noční procházky vhodně odrazkami upravit a podomácku si vytvořit reflexní obleček pro psa. Má-li váš pes naopak abnormální rozměry nebo mu vesta nesedí, můžete mu přešít lidskou vestu přímo na tělo.

Podobný efekt, ač na menší ploše, může zajistit reflexní šátek pro psa, alternativou vesty může být i zmiňovaný reflexní postroj. Můžete se pro něj rozhodnout, když například nechcete, aby se pes v létě zbytečně pařil v oblečení. Je tu ale jedna výjimka – pes s dlouhou srstí. Když má pes opravdu dlouhou srst, třeba taková dlouhosrstá kolie, snadno v ní reflexní kšíry pro psa mohou zmizet a míjet se účinkem. Pro takové psy je vhodnější právě zmíněná vesta. 

Ani reflexní vodítko pro psa není špatnou volbou – každý cyklista díky němu snadno pozná, kde jste vy, kde pes a kde vodítko, a vyhnete se tak možným kolizím. Dobrým řešením, které je vidět opravdu ze všech úhlů a u většiny plemen, mohou být také reflexní návleky na tlapky

Neodráží, svítí

Psi libovolného vzrůstu i porostu se mohou setkat s různými lidmi, cyklisty vzornými, ale i těmi bez osvětleného kola. Stejně tak kolemjdoucí si pravděpodobně svítit nebudou. Pokud je postroj pro psa reflexní, tedy odrážející světlo, ještě nezaručuje, že ho uvidí každý. Vždy bude nejlépe vidět pes, který bude sám svítit. Reflexní obojek pro psa určený opět krátkosrstým plemenům může být nahrazen svíticím obojkem, který obsahuje blikací nebo svíticí diody. Pokud jsou dostatečně výrazné, mohu být navíc úspěšně využity i u zmíněných dlouhosrstých psů. Někdy pejskaři volí i levnější variantu v podobě světýlka připevněného k obojku. 

Máte svíticí obojek, ale ten zase nemusí být vidět pod světly kola nebo auta? Řešení je jasné – ideální je kombinovat jak odrazky, tak samo svícení. Pes by tak měl být vidět za každých okolností. Uvažte ale i jeho pohodlí – pokud by ho zběsile blikající světýlka měla děsit nebo příliš obtěžovat, zvažte mírnější prostředky nebo vycházky na osvětlená místa.

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru