Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chystáte se na cesty a nevíte, co s chlupáčem? Nebojte se využít profesionálního hlídání psů
Sdílet:

Chystáte se na cesty a nevíte, co s chlupáčem? Nebojte se využít profesionálního hlídání psů

Psi
Všeobecné

Ocitli jste se v situaci, kdy nemůžete svého psího kamaráda vzít s sebou na cesty, a nikdo z okolí zrovna nemá čas? Naštěstí jsou v dnešní době dobří lidé, kteří se hlídání psů věnují profesionálně. Ano, myslíme tím hotel pro psy. I když je zpočátku představa vašeho mazlíka u cizích lidí a v cizím prostředí nepříjemná, zkušenosti majitelů bývají více než pozitivní.

Nemáte komu svého mazlíka svěřit, ale nikdy jste služeb psích hotelů nevyužili a máte obavy? Přečtěte si, na co se při hledání dočasného ubytování vašeho zvířete zaměřit, abyste byli spokojeni nejen vy, ale především váš parťák. Krátkodobé i dlouhodobější hlídání psů se naštěstí v posledních letech stalo běžnou a vyhledávanou službou a provozovatelé tak většinou dbají na kvalitu a profesionalitu poskytované péče. Přece jen se zákazníci nejvíce řídí referencemi ostatních uživatelů. V první řadě si tedy samozřejmě ani vy neváhejte ověřit podnik, který jste pro hlídání psa vybrali. A následně jej také pravdivě ohodnotit.  

Nebude se můj pes v hotelu trápit?

Ačkoliv to pro mnoho láskyplných pejskařů může být k nevíře, téměř zpravidla psi hotely snášejí velmi dobře. Po krátké adaptaci zjistí, že jim vlastně nic nechybí, a nezvyklou situaci přijmou. Většinou se hotel pro psy a kočky snaží co nejvíce přiblížit domácím podmínkám. Mazlíčci tak tráví čas pod dohledem provozovatele, mnohdy i na pohodlném gauči. 

Je-li ale váš pes navyklý na zahradu či přímo kotec, raději samozřejmě volte odpovídající typ ubytování, vyhnete se pak mnohým nepříjemnostem při znovuzavádění běžného režimu.

Čemu věnovat pozornost při výběru

Jak už stojí výše, především se při výběru vždy podívejte, jaké má vybraný psí hotel reference. Zkušenosti ostatních majitelů domácích zvířat jsou zde k nezaplacení. Mnohdy se vyplatí i vážit na ubytování o něco delší cestu, přece jen jde o komfort, spokojenost i bezpečí vašeho chlupatého přítele.

Také první telefonický kontakt s majitelem ubytování mnohé napoví. Neochota odpovídat na otázky a vyhýbavé odpovědi by vás měly hned odradit. Naopak pozitivní přístup a bezproblémová komunikace bývají dobrým začátkem. 

Máte-li čas a neřešíte hlídání psa na poslední chvíli, domluvte se s provozovatelem na nezávazné návštěvě ideálně i se psem. Z jeho reakcí snadno poznáte, jak se mu v novém prostředí bude líbit, navíc pro něj hlídající osoba v čase ubytování už nebude úplně cizí.

Při návštěvě si nechte ukázat veškeré zázemí a zabezpečení. V případě kotců zaměřte pozornost na vhodné zastínění během slunných dnů. Využíváte-li venkovní ubytování během chladného období, musí být zase psí bouda dostatečně zateplená. Setkat se můžete dokonce i s jejím vytápěním. Prohlédněte si také prostor určený k venčení, zda je čistý, a především zda pes nemůže utéct.

V rozhovoru s majitelem zařízení proberte režim psa, časy krmení a další specifické potřeby včetně užívaných léků. Neměl by být problém dodat vlastní krmení a mnohde vyjdou vstříc i v případě, že krmíte BARF

Neváhejte se samozřejmě přímo zeptat, jakou zaplatíte za psí hotel cenu. Solidní majitel vám předběžnou částku jistě rád vypočte. Jak vysoká bude, záleží na mnoha faktorech – lokalitě hotelu, vybavení, zázemí, smluvených službách, na velikosti psa a počtu strávených dní. Obecně lze počítat s cenou zhruba od tří set korun za psa, který je zvyklý venku, minimálně kolem pětistovky za den pak zaplatíte za pobyt psa uvnitř. Cena za profesionální hlídání psů cena může však přesáhnout i osm set korun za den. Takový balíček zahrnuje třeba socializaci a trénink poslušnosti se zkušeným psovodem. 

Co vzít s sebou?

K ubytování psa budete potřebovat především jeho očkovací průkaz s platným očkováním. Mnohá zařízení doporučují i absolvování očkování proti psincovému kašli, který se v psím kolektivu velice snadno šíří. Pes musí být samozřejmě klinicky zdravý a ošetřený antiparazitiky. Pro jistotu ale před odjezdem ještě srst pečlivě zkontrolujte.

Kromě těchto nutností přibalte krmivo, na které je váš chlupáč zvyklý, klidně vezměte jeho oblíbenou hračku, popřípadě rovnou pelíšek či deku. 

Autor textu: Jarmila Harvalíková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru