Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Hárací kalhotky - jak je vybrat a jak vyrobit?
Sdílet:

Hárací kalhotky - jak je vybrat a jak vyrobit?

Psi
Všeobecné

Spodní prádlo dnes už není zdaleka jen lidskou záležitostí a jeho výrobci nezapomínají ani na citlivá období našich fenek – na hárání. Pokud chcete ochránit váš společný byt před znečištěním, můžete pořídit své fence hárací kalhotky

Hárání

Fena hárá v průměru dvakrát ročně zhruba 2–3 týdny, první hárání se může objevit mezi půlrokem a rokem života, a to často v závislosti na velikosti plemene. Fenka může být během tohoto období podrážděnější, nesoustředěná nebo přecitlivělá, fyzicky je pak hárání obvykle doprovázeno drobným krvácením. To je velmi individuální a ani u malého plemena nemůžete tušit, jak silné bude. Často se nicméně zvládá očistit sama fena a nepořádek není velký. 

Co dělat, když má fenka své dny?

Nic zvláštního. Mnoho fen a jejich páníčků tato období opakovaně přechází bez větších obtíží, postačí hadr a trocha trpělivosti. Mohou ale nastat situace, kdy upřednostňujete jistou ochranu – jste na návštěvě, nechcete si znečistit auto, koberce či gauč, nemluvě o situaci, kdy jsou psi zvyklí s vámi spát v posteli. Pak se hárací kalhotky pro psy ukazují jako ideální volba. 

Vybíráme kalhotky

Hárací kalhotky pro psa jsou k dostání v množství velikostí, barev i verzí. Hárací kalhotky pro čivavy, pro dobrmany, zkrátka od háracích kalhotek pro malé psy až po XXL – v dobrém obchodě by neměl být problém je sehnat. Obvykle se podobají skutečným dámským kalhotkám nebo slipům, samozřejmě s výjimkou díry pro psí ocas. Někdy kalhotky vypadají i jako pásy připomínající tanga. Běžné jsou natahovací s gumičkou nebo suchým zipem v pase, popřípadě zapínací

Nejlepší je kalhotky (mimo hárání) přímo na feně vyzkoušet, jinak je třeba znát její rozměry. Ty zjistíte, když fence změříte obvod slabin za zadníma nohama, v místě, kde budou kalhotky držet. Dále změřte vzdálenost naměřeného místa k ocásku a vzdálenost spodem přes bříško opět ke slabinám. Pomůže vám to vybrat správné kalhotky. Ty musí perfektně padnout, nemají fenku nikde škrtit ani jí padat nebo omezovat v pohybu. Měly by být, podobně jako v lidském šatníku, z pružného, prodyšného a příjemného materiálu, ideálně s bavlnou.  

Kalhotek je více druhů, použití je však vždy snadné – na určené místo se umístí vložka a natahují se většinou přes zadní nohu/nohy, prostrčíte ocas a kalhotky zajistíte. 

K dostání jsou rovněž hárací kalhotky jednorázové, které fungují na principu plen, použijí se a vyhodí. Výhody a nevýhody jsou nejspíš jasné – sice je nemusíte prát a vždy je jen pohodlně vyměníte za nové, na druhou stranu zrovna ekologická varianta to není.

Jak hárací kalhotky vyrobit

Pořizovací cena se zdá přemrštěná nebo má vaše fenka neobvyklé rozměry? Jestliže uvažujete, jak ušít hárací kalhotky, střih, který by pasoval na všechny psy, bude těžké sehnat. Podle jednoho koupeného modelu si nicméně můžete podomácku vyrobené kalhotky ušít. Velice oblíbené je také využití už existujícího kusu oděvu – hárací kalhotky pro feny se často vyrábějí z dětských kalhotek. Udrží se na těle pomocí širší gumy (aby neškrtila), variantou je také vyrobit hárací kalhotky na suchý zip, kterým se snáze zajistí kolem břicha a přizpůsobí se velikosti. Látku přešijete dle velikosti vašeho psa, nezapomeňte na díru na ocas a v místě, kam budete vkládat vložku, můžete umístit například tlustší látku. U větších plemen či v případě, že si fena kalhotky stahuje nebo klouzají, se také osvědčilo připevnit je popruhem k postroji. Hlavní je ale vždy, aby byla vaše fenka v pohodě, takže ji nestresujte zbytečně. 

Můžete se setkat i se psy s vysloveně hladkou srstí, na které se kalhotky těžko udrží. Lze to (otázka zní, zda ideálně) zkusit řešit například celou nebo částečnou kombinézou, do které všijete část na umístění vložky a kterou bude fenka nosit celou. Popřípadě je možné kalhotky přilepit i medicínskou lepicí páskou. Vždy však vybírejte pásku, která bude lepit tak akorát, aby kalhotky udržela, ale zase psovi netrhala srst.

Několik kalhotkových tipů

Hárací kalhotky pro feny se tak nazývají dle svého primárního účelu, stejně dobře ale slouží i v případě zdravotních potíží, inkontinence (je však třeba pohlídat savost, která musí být v případě inkontinence podstatně vyšší), pomáhají předcházet nekontrolovatelnému značkování psů a podobným nepříjemnostem.

Kalhotky budete často prát, je tedy vhodné mít víc kusů. Do kalhotek dobře poslouží obyčejná intimní vložka.

Počítejte s tím, že na kalhotky bude třeba fenku napřed nechat navyknout. Stejně jako u obojku, vodítka a dalších věcí to tedy chce trpělivost a trénink s předstihem.
Jejich nošení navíc ideálně neprodlužujte a snažte se fence nechat prostor i na to, aby se mohla očistit. Právě z nemožnosti očištění, které je pro všechny feny v tomto období přirozené, může být vaše hárající parťačka víc nervózní.

Ač to tak může vypadat, hárací kalhotky neslouží k tomu, aby fenu ochránily před nakrytím! Před cestou ven je naopak fence sundáte, aby se mohla nerušeně venčit. A pamatujte, že dostatečně chráněna rozhodně není ani s kalhotkami.

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru