Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Proč se štěňata rodí modrooká a kdy se jim ustálí barva očí?
Sdílet:

Proč se štěňata rodí modrooká a kdy se jim ustálí barva očí?

Psi
Všeobecné

Štěňata se rodí prakticky slepá, s očima napevno slepenýma, což znamená, že vás štěně neuvidí a vy mu jeho pohled neoplatíte, dokud nebude několik týdnů staré a neotevře svá kukadla poprvé. Když pak oči štěněte poprvé zahlédnete, budou s největší pravděpodobností modré. Výjimkou jsou albíni, jejichž oči byly bílé, růžové až červené. Modré oči však u dospělých psů nejsou velmi časté, kromě specifických plemen, jako je sibiřský husky, popřípadě některých barevných variant, například blue merle u kolií a border kolií. Barva očí, kterou váš pes bude mít v dospělosti, se tedy vybarvuje a ustaluje velmi postupně.
Zajímá-li vás, kdy štěněcí oči svou barevnou proměnu dokončí a kdy konečně uvidíte barvu, kterou na vás budou mrkat po celý život, a také proč se vůbec štěňata rodí modrooká, všechny odpovědi se dočtete v následujících řádcích.

Proč se štěňata rodí modrooká

Výrazná modř očí maličkých štěňat jejich nositelům nejčastěji příliš často nevydrží, jelikož oči v odstínech hnědé jsou typické pro většinu psích plemen. Jejich hnědou barvu (a její odstíny včetně žluté i zelené) určuje přítomnost melaninu, který má na svědomí barvu a konkrétní odstín duhovky.

Modrá barva očí tedy ve skutečnosti není tak úplně barva – jedná se naopak o absenci barvy, kdy modrý odstín je výsledkem světla odrážejícího se a lámajícího se uvnitř oka (podobně jako voda je čirá, ale občas působí modře). Melanin se v duhovce začíná tvořit teprve s tím, jak pes roste, a je tedy důvodem, proč většina psů, které potkáte, je hnědooká.

Výraznou výjimkou jsou v tomto případě albíni, jejichž oči se pohybují v odstínech od bílé přes růžovou až po červenou. Zatímco bílé oči jsou taktéž určeny způsobem, jakým se v oku láme světlo, růžové a červené duhovky prakticky zobrazují a odrážejí barvu bohatě prokrvených kapilár uvnitř oka, které jsou obvykle – u běžných jedinců, tedy ne albínů – schovány právě díky melaninem tvořené pigmentaci.

Malá štěňata bývají tedy modrooká proto, že rozlepí oči dřív, než se v nich začne tvořit melanin – ten totiž přichází na scénu až ve chvíli, kdy jsou štěňata několik týdnů stará.

Obsah melaninu tedy přímo určuje odstín očí vašeho chlupáče. Bude-li ho mít méně, uvidíte v jeho očích spíše světle hnědou či žlutou, naopak čím více melaninu, tím tmavší duhovka. Nízký nebo žádný obsah melaninu má pak za výsledek psy, kteří jsou modroocí po celý život.

Kdy se barva psích očí ustálí?

Štěňata začínají otevírat oči zhruba okolo druhého týdne života, ale je otázkou ještě několika dalších týdnů, než se jejich zrak plně vyvine do fáze, kdy vidí tak dobře jako dospělý pes. Produkce melaninu jde s tímto procesem ruku v ruce, takže jakmile se zrak štěněte plně rozvine, ustálí si i barva jeho očí.

Vaše modrooké štěně se každopádně neprobudí jednoho rána s hnědými duhovkami. Jedná se o postupný proces, který můžete pozorovat den za dnem. Barva očí se štěňatům začíná měnit – pokud se vůbec mění – okolo třetího až čtvrtého týdne života, přičemž byste pomalu měli být schopni rozeznat v oku první hnědé nebo jinak barevné flíčky spolu s přibývajícím pigmentem po vnitřním i vnějším okraji duhovky.

Do finálního odstínu se psí oči dobarví zhruba okolo čtvrtého měsíce života, u některých psů však může být tento proces dokončen i dříve.

Ne všichni psi navíc mají barvu očí jednolitou – stejně jako lidé, také někteří psi mohou mít v duhovce tečky či pruh jiné barvy, barvy v oku půl na půl nebo rovnou každé oko jiné (takzvaná heterochromie). V každém případě, máte-li doma čtyřměsíční štěně, nejspíš mu jeho barva očí už zůstane do dospělosti.

Naopak zpozorujete-li změnu barvy očí u dospělého psa, zpozorněte. Velmi pravděpodobně se může jednat o signál zdravotního problému – pokud se vám tedy oči dospělého psa zdají zakalené, nevýrazné nebo pozorujete-li jiné změny, nechte psovi zrak raději vyšetřit.

Není proto také od věci si vyfotit oči svého například ročního psa, tedy ve chvíli, kdy dosáhly své optimální barvy. Budete-li mít v budoucnu jakékoliv pochyby či podezření, že se barva očí vašeho parťáka změnila, budete si moct porovnat fotku s realitou a v případě potřeby jednat.

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru