Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Březost feny týden po týdnu aneb co vás čeká a nemine
Sdílet:

Březost feny týden po týdnu aneb co vás čeká a nemine

Psi
Všeobecné

Dlouho jste hledali veškeré nutné informace, toho nejlepšího krycího psa a jste připraveni na to, pomoci své fence přivést na svět štěňátka. Psí gravidita trvá něco okolo 60 dnů či 9 týdnů, během kterých se ze shluku několika buněk vyvinou rozkošné chlupaté kuličky připravené vykouknout na svět. Vzrušující představa, no ne? Nikdy však není od věci mít po ruce malého průvodce, jakousi příručku, co a kdy v průběhu březosti vaší feny zhruba očekávat. Pojďme se na to tedy podívat.

První týden – den 0 až 7

Ovulace, následné krytí a oplodnění byly úspěšné (přestože jste možná museli nechat fenu nakrýt ve více pokusech, aby k oplodnění opravdu došlo). Počítání termínu porodu začíná termínem ovulace, ačkoliv může být poněkud složité ji spolehlivě odhadnout, aniž byste feně měřili teplotu na denní bázi. V prvních dnech březosti můžete u feny pozorovat jakési známky nevolnosti – podobně jako je tomu u těhotných žen. Mějte se každopádně na pozoru před sebemenšími známkami infekčního onemocnění, k jehož přenosu mohlo dojít během krytí. U feny můžete – ale taky nemusíte – zaregistrovat narůžovělý výtok, který je na počátku březosti zcela normální a nemusíte se jím znepokojovat.

Fenu zatím krmte přesně tak, jak je zvyklá, stejně tak není třeba nijak upravovat režim venčení či tréninků. Na zvážení je podání doplňku stravy, které zdravotní stav a kondici feny během gravidity podpoří, v každém případě jej však konzultujte se svým veterinářem.

Bez předchozí konzultace s veterinářem se neuchylujte ani k ošetření feny vnějšími a vnitřními antiparazitiky včetně odčervení.

Druhý týden – den 7 až 14

Během druhého týdne březosti se buňky začínají oddělovat a utvářet embrya, která sestupují do dělohy. Stravovací i pohybové návyky feny by stále měly zůstat beze změny.

Třetí týden – den 14 až 21

Během třetího týdne gravidity se embrya uhnizďují v děloze, kde jsou perfektně obstarána – vyživována i zahřívána a dostává se jim zkrátka všeho, co ke svému vývoji potřebují. Plody jsou v tomto období stále menší než 1 centimetr.

Pokračujte v běžném krmení i pohybu, začněte si však všímat, pokud se žravost feny začne zvyšovat. V tom případě neváhejte a dopřejte jí. Vyhněte se však výrazným a náhlým změnám ve složení jejího jídelníčku.

Čtvrtý týden – den 21 až 28

Ke konci čtvrtého týdne gravidity by měl být veterinář, popřípadě zkušený chovatel, schopen rozeznat přítomnost vyvíjejících se štěňat pomocí palpačního – hmatového – vyšetření břicha feny. V této fázi se začínají utvářet oči a páteř plodů, stejně jako začíná být pomalu možné rozeznat jejich „obličej“. Čtyřtýdenní plody měří zhruba centimetr a půl.
Není výjimkou, že už v této necelé polovině gravidity začíná feně otékat mléčná žláza a zpozorovat můžete také řídký, čirý výtok z vaginy.

Čtvrtý týden fetálního vývoje je považován za tu nejintenzivnější část, během které jsou rostoucí štěňata nejzranitelnější vůči poškození a nejnáchylnější k rozvoji poruch či postižení.

V této fázi gravidity proto začněte pomalu omezovat divoké hry a namáhavé tréninky s fenou. Měnící se nároky na krmení konzultujte se svým veterinářem a informujte se také, potřebuje-li fena přilepšit nějakými nutričními doplňky.

Pátý týden – den 28 až 35

Okolo 32. dne plodová voda v děloze nabývá na objemu pro dokonalejší ochranu štěňat, kvůli čemuž veterinář nebude nadále schopný zjistit přítomnost štěňátek uvnitř bříška feny pouhým pohmatem. Od pátého týdne dále jsou štěňata mnohem méně náchylná k rozvoji nejrůznějších vad. Začínají se jim utvářet tlapičky, drápky a fousky. Právě v této fázi se také diferencuje pohlaví plodů.

Hmotnost feny se touhle dobou začíná znatelně zvyšovat, s čímž by se měla zvýšit také její krmná dávka, nedošlo-li k tomu už dříve. Fenu krmte méně a častěji, a krmíte-li granulemi, postupně začněte do jejího krmiva přimíchávat část granulí, které jste vybrali pro štěňata.

Pokud jste se rozhodli nechat si ultrazvukovým vyšetřením zjistit počet štěňátek, která můžete zanedlouho očekávat, pátý týden je většinou ten, ve kterém byste se za tímto účelem měli vydat k veterináři. Ten by měl být schopen v pátém týdnu z ultrazvuku říct nejen jejich počet, ale také případná postižení v podobě genetických vad.

Šestý týden – den 35 až 42

Bříško feny v této fázi znatelně nabralo na objemu a její březost je tak zřejmá každému, kdo se na ni podívá. Břicho navíc roste každým dnem a bradavky začínají tmavnout. Štěňata v děloze získávají konkrétní znaky a pigment, které budou už brzy určovat jejich zbarvení.

Krmnou dávku zvyšte tak, jak jen to fena vyžaduje, navyšte také obsah štěněcích granulí v její misce. Multivitaminový doplněk v této fázi gravidity také nebývá od věci.

Začněte připravovat také porodní box či ohrádku, a to tak, aby byly dostatečně vystlané a pohodlné ve chvíli, kdy bude fena přivádět své potomstvo na svět, i v prvních týdnech jejich života, které s matkou v boxu stráví. Rozmyslete se, kam box umístíte, abyste jej nemuseli s pár dní starými štěňaty stěhovat, a začněte na novou ubikaci vaši budoucí psí matku zvykat.

Sedmý týden – den 42 až 49

Fena začne s blížícím se porodem ztrácet srst na břiše, což je naprosto normální, určitě se tedy neděste. Štěňátka uvnitř stále rostou a vyvíjí se, ačkoliv jejich tělíčka jsou téměř plně zformovaná.

Na konci sedmého týdne přestaňte feně podávat štěněcí granule a vraťte se k jejímu standardnímu krmivu, nicméně v takových dávkách, o jaké si její apetit řekne. Její tělo si tak začne ukládat vápník získaný z na minerály bohatého štěněcího krmiva, aby jej během dalších stadií gravidity organismus využil.

Osmý týden – den 49 až 57

Příchod štěňátek nyní můžete očekávat prakticky už každým dnem, buďte proto připravení. Vynechte veškeré intenzivní hraní si s fenou nebo cokoliv, při čem by se příliš vzrušila a co by tak mohlo vést k předčasnému porodu – štěňátka by totiž měla ideálně ještě týden zůstat v pohodlí dělohy své matky. Fena pravděpodobně v této fázi začne „hnízdit“ a vy nejspíš budete moct pozorovat pohyby štěňátek přímo přes břicho své parťačky.

Na konci osmého týdne by u feny měla začít produkce kolostra – mleziva. Pokračujte v krmení takového množství krmiva, které bude fena vyžadovat, a pomalu se s ní připravujte na blížící se porod.

Devátý týden – den 57 až 65

Porod je na spadnutí, ujistěte se proto, že jste připravení. Fena by měla být zvyklá na pobyt v porodním boxu a vesele hnízdit. Nejspíše se v této fázi uklidní a oproti svému normálu i trochu stáhne do sebe, to vše v rámci příprav na porod. Krmte fenu stále, co její hrdlo ráčí, připravte se však na to, že může apetit také zcela ztratit, jakmile bude porod za rohem.

Ideálně také měřte feně teplotu několikrát denně, a přesáhne-li gravidita feny 60 dní, měřte ji nejlépe každých několik hodin ve dne v noci, abyste rozeznali začátek porodu a příchod štěňátek.

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru