Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Obrácené kýchání u psů: co za ním vězí a která plemena postihuje?
Sdílet:

Obrácené kýchání u psů: co za ním vězí a která plemena postihuje?

Psi
Všeobecné

Možná jste to už zažili ‒ pes strnule sedí či stojí, usilovně vdechuje vzduch, natahuje čenich a potřásá hlavou. To vše je doprovázeno chrčivými či bublavými zvuky. Většina lidí se celkem pochopitelně vyděsí, nebo dokonce propadne panice, že se jejich psí kamarád dusí. Tyto obavy jsou naštěstí neopodstatněné, takto se projevuje v podstatě neškodná respirační anomálie ‒ obrácené kýchání. Co je podstatou tohoto znepokojivě vyhlížejícího stavu a jak ho rozeznat od vážnějších onemocnění?

Co je obrácené kýchání

Obrácené kýchání, kterému se někdy říká zpětné (anglicky reverse sneezing), se v odborné literatuře nazývá inspirační paroxysmální dýchání. Podstatou této respirační anomálie je spasmus horních cest dýchacích, tedy hrtanu a  měkkého patra. Typicky se objevuje záchvatovitě, v podobě 1‒3 minuty trvající indispozice. Výskyt může být ojedinělý nebo opakovaný, u některých psů byla pozorována i sezonnost vázaná na obsah pylu v ovzduší či na mrazivou zimu.

Spouštěče obráceného kýchání: 

  • mechanické podráždění dýchacích cest, typicky prachovými částicemi nebo stébly trávy během čenichání v porostu
  • mechanické podráždění krku, nejčastěji při zatáhnutí za obojek
  • intenzivní pach (hárající fena, koření, některé chemikálie)
  • přechod z tepla do zimy, suchý vzduch, klimatizace
  • psychické rozrušení (pozitivní i negativní)

Možná je i kombinace více faktorů.

U jakých psů se obrácené kýchání vyskytuje?

Tu a tam se obrácené kýchání objevuje u všech plemen i jejich kříženců, nicméně známe fyzické a psychické znaky, které jsou spojeny s vyšší četností záchvatů obráceného kýchání. 

Mezi ně patří především: 

  • zkrácená čenichová partie 
  • sklony k alergiím
  • miniaturizace
  • lymfatická tělesná konstituce a obezita
  • zvýšená dráždivost, psychická labilita

Nejčastěji jsou postižena malá brachycefalická plemena, která mají zároveň statnou tělesnou konstituci (mops, francouzský buldoček, pekinéz).

Je obrácené kýchání nebezpečné?

Jak jsme vás uklidnili již v úvodu, obrácené kýchání je ve své podstatě neškodný, i když hrozivě vypadající jev. Odeznívá spontánně během několika málo minut a pro psa nepředstavuje vážné ohrožení. Pravděpodobně to sice není příjemný zážitek, nicméně většina pacientů nejeví známky výraznějšího stresu nebo bolestivosti během či bezprostředně po záchvatu. Obrácené kýchání se také objevuje během spánku a mnoho psů se přitom ani pořádně neprobudí ‒ zato vyplašený majitel často po zbytek noci oka nezamhouří. 

Diagnostika

Skutečné obrácené kýchání je sice neškodné, nicméně je velmi důležité, abyste se ujistili, že váš pes nevdechl nějaký předmět nebo netrpí jiným, závažnějším onemocněním. Spletete-li si obrácené kýchání se symptomy kolabující průdušnice, kardiologického onemocnění nebo infekce, může být takový omyl pro vašeho psa i osudný. 

Nemusíte běžet na veterinu hned po prvním a ojedinělém incidentu, nicméně pokud se výše popsané dýchací obtíže opakují, je zcela namístě vyšetření veterinárním lékařem. Ten s vám probere okolnosti, za jakých se respirační anomálie objevuje, celkový stav vašeho zvířete a provede také potřebná vyšetření. Jestliže se vám podaří psa během záchvatu natočit, bude takový záznam velmi užitečným pomocníkem. 

Základní vyšetření je neinvazivní, založené na poslechu a pohmatu, někdy se doplňuje o vyšetření krve nebo rtg snímek.

Obrácené kýchání, nebo vážný problém?

Obrácené kýchání je poměrně dobře možné laickým okem zaměnit za některá onemocnění s podobnými projevy. Nejčastěji to bývá:

Kolabující trachea
Chronické onemocnění typické především pro malá plemena. Spočívá v zúžení průdušnice (trachey) vlivem příliš volné tracheální membrány, která spoluutváří chrupavčité prstence, jaké za normálních okolností zpevňují průdušnici. Závažnost onemocnění je různá a stejně tak se liší i nutná léčba. Mírnější formy se projevují pouze občasným kašlem psa a zcela postačí režimová opatření (udržování přiměřené kondice, výměna obojku za postroj, omezení stresu), ty nejtěžší případy naopak končívají na operačním sále, kdy je zaveden tracheální stent, který rozevře a vyztuží postižené místo. Klinicky se kolabující trachea od obráceného kýchání odlišuje přítomností kašle a také zvukový projev postiženého zvířete je mírně odlišný. Mnohem více ale napoví rtg snímek, v případě nejasností bývá přistoupeno i k endoskopickému vyšetření průdušnice. 

Kardiologické onemocnění
Poruchy a anomálie dýchání se mohou objevovat také u mnoha kardiologických onemocnění. Vodítkem může být opět přítomnost kašle, promodrávání sliznic a jazyka nebo návaznost záchvatu na fyzickou námahu či rozrušení. Prvotní vyšetření zahrnuje poslech srdce a plic pomocí stetoskopu, podle nálezu je pak k úvaze rtg snímek hrudníku, natočení EKG nebo ultrazvukové vyšetření srdečního svalu. 

Infekce
Třetí nejčastější diagnózou, která má příznaky podobné obrácenému kýchání, jsou infekční onemocnění, nejčastěji psincový kašel, zánět průdušek nebo zápal plic. Napovědět může přítomnost sekretu z nosu, odkašlávání hlenů, u infekcí je obvyklá i zvýšená teplota. Veterinář obvykle stanoví diagnózu na základě poslechu, pohmatu a pozorování příznaků, často se používá rtg snímek a také krevní testy ‒ CRP ‒ k rozpoznání bakteriální infekce (kterou lze léčit antibiotiky), biochemický rozbor krve a krevní obraz. Léčba závisí na konkrétním původci ‒ lehčí formy „psincáku“ zvládnete s jitrocelovým sirupem, s bakteriální infekcí si zase poradí antibiotika. 

Cizí těleso v dýchacích cestách
Úplné uzavření dýchacích cest rychle rozvíjí velmi dramatické symptomy zahrnující promodrání sliznic a bezvědomí, což vás spolehlivě přivede k veterináři. Naproti tomu vdechnutí drobného předmětu, který umožňuje (částečné) proudění vzduchu, se může jako obrácené kýchání úspěšně maskovat. Ne všechna cizí tělesa jsou patrná na rtg snímku, někdy je odhalí až endoskopické vyšetření, při kterém se často podaří je rovnou odstranit. 

Samozřejmě že tento výčet podobně se projevujících onemocnění není úplný. V úvahu může připadat i astma, nejrůznější alergie, některé druhy nádorů a mnoho dalších diagnóz. Vždy proto dbejte na pečlivé vyšetření zdravotních potíží vašeho chlupáče a uvědomte veterináře, když se charakter nebo četnost obtíží výrazněji změní. 

Mohu psovi nějak ulevit?

Ačkoliv ze zdravotního hlediska není nutné, abyste jakkoliv zasahovali, mnozí chovatelé psů, kteří na obrácené kýchání trpí, vypozorovali několik technik, které pomohou záchvat zkrátit. Někteří doporučují částečné zakrytí nosu dlaní, případně i opatrné rozevření čelistí, aby se pes nadýchl tlamou, další přísahají na jemnou masáž krku a jsou i tací, kterým funguje lehké fouknutí do psího nosu. Vždy myslete na to, že psovi nejde o život a smyslem vašeho zákroku je úleva od obtíží. Váš zásah by proto neměl být nepříjemnější než záchvat samotný. 

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru