Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zdravé pamlsky pro psy nemusí stát jmění, mnohdy právě naopak
Sdílet:

Zdravé pamlsky pro psy nemusí stát jmění, mnohdy právě naopak

Psi
Krmení

Pokud váš pes potřebuje zhubnout nebo jste se jen rozhodli, že by mu prospěla zdravější strava, může být poněkud problematické odbourat kupované pamlsky, kterými jste zvyklí psa odměňovat. Dobrou zprávou však je, že nemusíte vyřadit dobrůtky jako takové, stačí se porozhlédnout po těch správných. Přinášíme vám 10 tipů na zdravé pamlsky pro psy, se kterými navíc ušetříte.

Dentální pamlsky pro psy nahraďte mrkví

Existuje spousta různých tyčinek a žvýkacích pochutin slibujících odstranění zubního plaku a snížení rizika zubního kamene. Ani ty nejlepší dentální pamlsky pro psy však nemohou nahradit pravidelné čištění zubů pomocí zubního kartáčku a speciální enzymatické pasty nebo gelu. Žvýkací dropsy a tyčinky jsou oblíbené, protože psům většinou chutnají a nám přitom dávají hřejivý pocit, že svému mazlíčkovi dopřáváme zdravé mlsání. Ve skutečnosti bývají až překvapivě kalorické, navíc většina z nich obsahuje blíže nespecifikované maso a obiloviny, což může představovat problém pro psy s potravinovými alergiemi. 

Ekonomickou i zdravou alternativou dentálních tyčinek je mladá tvrdá mrkev, případně čerstvé jablko (nejlépe bez jadérek). Tyto přírodní pamlsky pro psy navíc obsahují prospěšné vitaminy, antioxidanty a vlákninu, která pomáhá udržovat zdravé zažívání. 

Kloubní výživu vybírejte s rozmyslem

Zvláště u sportujících psů nebo plemen se zvýšeným rizikem kloubních onemocnění může být vhodné podávání chondroprotektiv ‒ kloubní výživy. Na trhu je nepřeberné množství preparátů s velmi rozdílnou kvalitou i účinností. Vyhýbejte se výrobkům s nespecifikovanými surovinami („ostatní produkty živočišného původu“), s obsahem umělých dochucovadel a barviv. 

Hlídejte také obsah tuku a kalorickou hodnotu ‒ optimální tělesná hmotnost je základní prevencí ortopedických potíží. Forma preparátu nehraje příliš velkou roli ‒ prášek prodávaný v lékárnické dóze může mít mizivou účinnost, zatímco chutné želatinové pamlsky budou přímo nadupané kolagenem a dalšími živinami. Chcete-li si ušetřit dlouhé pročítání složení, poraďte se s vaším veterinárním lékařem nebo se zkušeným chovatelem. 

Obilné keksy? Raději hypoalergenní masové pamlsky

Keksy založené na obilné mouce jsou na trhu již desítky let a stále jsou velmi oblíbené. Jejich hlavní nevýhodou je vysoký podíl sacharidů a obsah pšenice. Právě pšenice je přitom velmi častým alergenem. Další problematické složky tvoří přidaná sůl, umělá dochucovadla a barviva. Lépe uděláte, sáhnete-li po pamlscích s vysokým obsahem masa, bez umělých aromat a konzervantů. Výbornou alternativou je čisté sušené maso, které si můžete připravit i doma. 

Zbytky omáčky od oběda? Granule osvěží spíš domácí vývar

Někteří lidé rádi přidávají zbytky omáček a vypečeného sosu do granulí, aby psům suché krmivo dochutili. Omáčky a sosy však bývají často hodně kořeněné, solené a také tučné. Pokud navíc používáte kupované polotovary, připočítejte ještě glutamát, barviva nebo konzervační látky. 

K osvěžení a zvýraznění chuti jídla raději použijte čirý domácí vývar, případně do granulí vmíchejte jednu nebo dvě lžíce kvalitního vlhkého krmiva. 

Kvalitní psí pamlsky najdete i mezi běžnými potravinami

Zbytky z vašeho stolu mohou obsahovat překvapivé množství kalorií, mnohá lidská jídla jsou navíc pro psy nevhodná kvůli vyššímu obsahu soli, koření nebo některých surovin (např. cibule, houby, kakao). Za zdravé pamlsky pro psy lze považovat libové nekořeněné maso nebo povařenou zeleninu, tolerovat lze i malé množství tvrdého sýra. 

Pamlsky z buvolí kůže nahradí sušená hovězí

Populární žvýkací pamlsky jsou na trhu v mnoha tvarech, velikostech a také barvách. Psa sice na nějakou chvíli zabaví, ale přispívají k plynatosti a průjmu, protože vedle kousků kůže obsahují i barviva, změkčovadla a další mnohdy blíže nespecifikované suroviny. Mnohem vhodnější alternativou jsou přírodní vzduchem sušené hovězí nebo srnčí kůže, které navíc fungují i jako pamlsky na čištění zubů. 

Zavděčíte se i rybí kůží

Pro zvířata s citlivým zažíváním může být sušená kůže savců těžko stravitelná, vyplatí se proto vyzkoušet sušené kůže z ryb. Jejich výhodou je lepší stravitelnost a především obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro zdravé srdce a cévy a pro správnou funkci mozku. Další jejich výhodou je nízká kalorická hodnota, hodí se proto i pro psy na redukční dietě. 

Pamlsky sušené vzduchem místo uzených či smažených uší

Mnoho psů miluje žvýkání zauzených vepřových uší, některé hodování pak ale končí na veterinární pohotovosti. Obsažený tuk, případně látky na zvýraznění chuti nebo konzervanty často způsobují akutní průjem, v krajním případě nebo při nadměrné konzumaci mohou i poškodit játra nebo slinivku. 

Vepřové uši sušené vzduchem mají nižší obsah tuku a obvykle bývají bez umělých přísad (pro jistotu ale čtěte složení uvedené na obalu). Stále sice nejde o kdovíjak nutričně hodnotnou dobrotu a už vůbec ne o ty nejlepší pamlsky pro psy, jejich žvýkání ale vašeho hafana zabaví a v rozumných dávkách mu rozhodně neuškodí. 

Uzeniny pouze výjimečně a ty nejkvalitnější

Na kostičky nakrájený buřtík patří mezi dobře motivující tréninkové pamlsky pro psy. Špekáčky totiž představují pro většinu chlupáčů skutečnou božskou manu ‒ mají výraznou chuť i vůni. Za buřtík proto mnohdy pracují i psi, kteří se pro granulku nebo kousek obyčejného masa ochotou právě nepřetrhnou. Pokud se při výcviku neobejdete bez lákavé motivační pochoutky, zkuste nahradit slané a tučné špekáčky libovými párečky se sníženým obsahem soli (často se prodávají jako „párky pro děti“ nebo „dietní párky“).

Stále však mějte na paměti, že veškeré uzeniny mají vysoký obsah histaminu, který může u citlivých psů spouštět alergie a také vysoký obsah purinů, které zvyšují riziko močových kamenů. 

Sýrem šetřete, vsaďte spíš na vniřnosti

Sýry jsou dalším oblíbeným „úplatkem“, do těch tavených se navíc dobře schovávají tablety, které by pes jinak odmítal spolknout. Samozřejmě že u zdravého psa nezpůsobí výjimečné podání sýra žádnou katastrofu, pro zvířata s alergií na mléčnou bílkovinu nebo s intolerancí laktózy však může být i příležitostná konzumace problém. Nejmenší zlo představují tvrdé sýry (eidam, gouda) s přirozeně nízkým obsahem laktózy, naopak krajně nevhodné jsou sýry s plísní a sýry balkánského typu ‒ bývají slané a s vyšším obsahem laktózy. 

Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, vsaďte na měkké játrové pochoutky. Kvalitní pamlsky pro psy koupíte v různých variantách ‒ kromě játrových dobrot jsou oblíbené i rybí nebo jehněčí pochoutky. Umíte-li se otáčet v kuchyni, můžete vyzkoušet také domácí pamlsky pro psy. Skvělá věc na výrobě vlastních psích dobrot je, že přesně víte, co obsahují, a můžete je přizpůsobit individuálním požadavkům vašeho psa.

Autor fotografií zdroj: Adobe Stock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru