Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dobrý hlídací pes ochrání majetek i rodinu. Jaká jsou ta nejlepší plemena na hlídání?
Sdílet:

Dobrý hlídací pes ochrání majetek i rodinu. Jaká jsou ta nejlepší plemena na hlídání?

Psi
Druhy a plemena

Ochrana pána a jeho majetku byla odpradávna jedním z hlavních úkolů nejlepšího přítele člověka. Hlídací pes střežil téměř každé stavení či hospodářství a byl neodmyslitelnou součástí každodenního života. Nejužší kontakt se svým pánem mívali psi ovčáků a honáků, kteří stádo nejen hlídali, ale také pomáhali s jeho usměrňováním a naháněním. Vynikali hbitostí a inteligencí, dokázali reagovat i na pouhá gesta rukou nebo na hvizd pánovy píšťalky. 
Zcela jiný typ práce vykonávali velcí molossoidní psi, kteří hlídali domy, opevněné tvrze nebo třeba skladiště. Tihle strážci obvykle pracovali samostatně, často bývali z kotců a úvazů vypouštěni pouze na noc. Hlavním požadavkem bylo, aby měli dostatek odvahy i síly k samostatnému zneškodnění jakéhokoliv vetřelce. Třetím a asi nejpočetnějším typem byli obyčejní, menší až středně velcí psi, obvykle obývající venkovské chalupy, stodoly a stáje. Vetřelce ohlašovali hlasitým štěkotem, lovili krysy, měli přehled o každém šustnutí v okolí a byli odolní a nenároční.

Jaký je nejlepší hlídací pes?

Z výše napsaného vyplývá, že univerzálně nejlepší hlídací pes neexistuje. Plemeno si proto vybírejte s ohledem na vaše konkrétní potřeby a rodinnou situaci. Potřebujete nekompromisního ochránce, nebo vám stačí „živý zvonek“? Chcete se věnovat výcviku, nebo vám naopak sedí nezávislá plemena? Máte doma další zvířata, nebo malé děti? Obýváte dům se zahradou, nebo městský byt? 

Než si vyberete ideálního hlídacího psa, potřebujete si odpovědět na mnoho otázek. Abychom vám výběr usnadnili, připravili jsme pro vás seznam deseti plemen, která jsou dobrými hlídači, i když se liší jak velikostí, tak způsobem práce a povahovými rysy.

Slovenský čuvač
Čuvač má společnou část historie s maďarským kuvaszem, jemuž se podobá vzhledem i povahou. Existují ještě dvě méně známá plemena z rodiny mohutných bílých pasteveckých psů ‒ polský podhalaňský ovčák a italský maremmansko-abruzský pastevecký pes. Všichni jsou vynikajícími a oddanými strážci svého pána a jeho majetku, jejich výchova však vyžaduje jistou zkušenost. Jsou samostatní, sebevědomí a přiměřeně ostří. Slovenský čuvač je z uvedených plemen nejmírnější, většinou si vytváří úzkou vazbu na svou rodinu, vůči jejímž členům bývá dokonce vyslovený mazel. 

Německý pinč
Pokud bydlíte v bytě nebo by vám zkrátka jen vyhovoval trochu menší hlídací pes, mohl by být tou správnou volbou německý pinč. Jeho předkové bývali ostražitými strážci hospodářství, rodiny a ve chvílích volna ještě chytali krysy a jiné škůdce. Dnešní pinčové jsou inteligentní, učenliví psi, jejich nedostatkem je pouze sklon k paličatosti a přílišnému sebevědomí. 

Brazilská fila
Nejvýraznější povahový rys tohoto jihoamerického obra vystihuje zlidovělé přirovnání „věrný jako fila“. Fily jsou skutečně mimořádně oddané svému pánovi a jeho rodině, při tom si však zachovávají silnou osobnost a samostatnost. Dobře vychovaná fila je vynikající hlídací pes k dětem, je trpělivá a na svou velikost překvapivě opatrná a jemná. Háček je v tom, že dobře vychovat filu není jen tak. Její povaha má svá specifika, se kterými dokáže pracovat pouze zkušený chovatel. Podobně impozantní zjev, avšak o poznání mírnější a ovladatelnější povahu má anglický mastif

Belgický ovčák
Hledáte-li nejen hlídacího psa, ale také čtyřnohého partnera pro sport nebo práci, mohl by být tím pravým jeden ze čtyř belgických ovčáků. Oproti molossům nebo pasteveckým psům nejsou tak mohutní, s hmotností kolem 25 kg patří spíše mezi střední plemena. Vynikají hbitostí, ostražitostí a v případě potřeby i razancí a odvahou. Jsou velmi učenliví a tvární, potřebují ale zaměstnání, důslednou výchovu a vhodnou motivaci. Nejznámější belgický ovčák, malinois, je v současné době jedním z nejoblíbenějších pracovních plemen. Uplatňuje se jak u ozbrojených složek, tak u záchranářů. Druhou nejrozšířenější variantou belgického ovčáka je dlouhosrstý tervueren, vzácnější dvě jsou černý groenendael a hrubosrstý laekenois

Německý ovčák
Samozřejmě že nesmíme zapomenout na skutečnou hvězdu mezi služebními psy. Ačkoliv mu belgický malinois mnohde dýchá na paty, německý ovčák si stále udržuje svou pozici nejrozšířenějšího všestranného pracovního plemene. Oproti svým belgickým protějškům má „vlčák“ klidnější temperament, je méně akční, zato vyrovnanější a uvážlivější. U německého ovčáka většinou skutečně platí „jak si ho uděláš, tak ho máš“. V dobrých rukou z něj může být i hlídací pes vhodný k dětem, pod vedením zkušeného kynologa ho navíc bez problémů zvládne i začínající chovatel. 

Německý boxer
Pokud bychom měli vybrat jednoho držitele titulu nejlepší hlídací pes k dětem, byl by to bezesporu boxer. Moderní policie i armáda sice dávají přednost ovčáckým plemenům, boxer ale zůstává aktivním a ostražitým psem schopným služebního výcviku a uplatnění. Zároveň má překvapivě jemnou a přátelskou povahu, je to příjemný společenský hlídací pes, který ukáže zuby, pouze je-li jeho rodina v ohrožení. 

Rotvajler
Největším služebním plemenem je rotvajler, původním uplatněním pes řezníků a povozníků.  Spojuje v sobě sílu molossů s hbitostí a učenlivostí ovčáků. Je to velký hlídací pes, který si je dobře vědom své síly. Jeho předností je vyrovnaná a klidná povaha, při dobře vedené výchově je navíc přátelským rodinným psem, kterému lze důvěřovat i ve vztahu k dětem. K jeho zvládnutí však potřebujete mít aspoň základní zkušenost s výchovou a výcvikem psů, pro naprosté začátečníky se příliš nehodí. 

Dobrman
Ostražitý a temperamentní dobrman je vynikající sportovní i pracovní pes, při výcviku ale vyžaduje trochu jiný přístup než ovčáci. Výrazným povahovým rysem dobrmanů je oddanost jednomu pánovi. Zatímco cvičený ovčák dokáže stejně dobře pracovat i pod jiným psovodem, dobrman změnu pána přijímá pouze pomalu a neochotně. 

Šiperka
Kolem 6 kg vážící šiperka je nejmenší ovčácké plemeno pocházející z Belgie. Jeho velikost mu sice neumožňuje cokoliv fyzicky bránit, svým pronikavým štěkotem ale spolehlivě ohlásí každého příchozího nebo podezřelý zvuk. Je-li vaším ideálem malý hlídací pes, navíc dobře cvičitelný, a veselý společník, šiperka vás rozhodně nezklame. 
Ohlašovací funkci dobře zastanou i další malí ovčáci ‒ šeltie nebo velškorgi

Knírači
Dobří hlídači jsou i knírači. Patří do rodiny hrubosrstých pinčů ‒ původně strážců sýpek, stodol a stájí, a především nekompromisních lovců krys. Zatímco malí a střední knírači jsou především rodinnými a doprovodnými psy, velcí knírači se hodí i ke služebnímu nebo záchranářskému výcviku. 

Výběru toho správného psího kamaráda vždy věnujte dostatek času. Seznamte se s jeho povahovými rysy, silnými i slabými stránkami a v ideálním případě plemeno poznejte osobně ‒ třeba na výstavě, cvičáku nebo u známých. 

Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru