Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zase to krmení aneb může pes banán?
Sdílet:

Zase to krmení aneb může pes banán?

Psi
Krmení

Co se týká vhodné stravy, jsou psi zpravidla odkázáni na správný úsudek svých majitelů. Na vás záleží, jestli váš pes dostane vhodné živiny ve správném poměru i množství. Je tedy důležité, abyste vždy pamatovali na základní zásady výživy psů a přemýšleli o tom, co psovi servírujete do misky nebo jakými pamlsky mu přilepšujete. Pravděpodobně již víte, že ne každé ovoce vhodné pro lidi je zdravé a bezpečné i pro psa. Dnes si společně zodpovíme otázku „Může pes banán?“. Pojďme si tedy toto oblíbené ovoce představit z pohledu výživy psů.

Mohou psi jíst banány?

Když si projdete různé recepty na domácí pochoutky pro psy, zjistíte, že banán je poměrně běžnou ingrediencí mnoha psích lahůdek. Pro většinu psů je navíc chuťově velmi atraktivní, takže pamlsky s obsahem banánů ochotně přijímají. Měkký banán je také výbornou hmotou na utajení tablety, chcete-li se vyhnout oboustrannému stresu při násilném podávání léku. 

Odpověď na úvodní otázku tedy zní „ano, pes banán jíst může“. Na rozdíl od některých jiných druhů ovoce, jako je hroznové víno (pozor i na hrozinky) nebo avokádo, banány nejsou pro psy toxické ani jinak nebezpečné, protože na rozdíl od švestek nebo meruněk nemají pecky, které mohou vést k akutní břišní příhodě, pokud pes zhltne ovoce v celku. 

V porovnání s mnoha kupovanými pamlsky obsahujícími přidanou sůl, dochucovadla nebo konzervanty jsou banány zdravější a přirozenější pochoutkou, navíc poskytují vitaminy a důležité živiny, jako je vitamin C, draslík nebo vláknina. Unikátní je kombinace tryptofanu (aminokyselina) a vitaminu B6, která napomáhá produkci hormonu serotoninu, který je nezbytný pro dobrou náladu a potlačuje strach, smutek a letargii. 

Kolik banánu může pest sníst?

Úsloví „Všeho s mírou“ platí ve výživě (a nejen v té psí) dvojnásob. Banány je vhodné spíše šetřit nebo je používat jen jako jednu z ingrediencí do domácích pamlsků. Problematický je zejména poměrně vysoký obsah cukru, obézní pes a banán proto rozhodně nejdou dohromady. 

Pro zdravá zvířata v přiměřené kondici jsou banány vhodným občasným zpestřením a bez výčitek jim můžete tu a tam kousek dopřát. Dávejte ale pozor, aby to nebylo příliš často, nadměrný příjem cukru nejenže vede k nadváze, ale také nadměrně zatěžuje psí trávení a přispívá k rozvoji stomatologických problémů. 

Konkrétní vhodné množství banánů závisí samozřejmě především na velikosti psa. Zatímco pro německou dogu není jeden banán příliš velké sousto, pro malého pinče bude i pár ukrojených koleček až dost. Obecně platí, že pamlsky by měly tvořit pouze minimální část denního příjmu kalorií vašeho psa, tedy maximálně deset procent. 

Může pes jíst banán se slupkou?

Banánové slupky jsou ve své podstatě jedlé, dokonce obsahují cenné antioxidanty a třísloviny, které působí protizánětlivě a harmonizují zažívání. Ovšem je zde jedno velké „ale“. Většina banánů v supermarketech je chemicky ošetřena, jejich slupky se proto ke konzumaci nehodí. Máte-li ale k dispozici banány z důvěryhodného zdroje (v biokvalitě), můžete po omytí horkou vodou sníst i slupku, pokud vám chutná. 

Psí zažívání však funguje jinak než to naše a příliš velké množství vlákniny by mu mohlo způsobit problémy. Zkrmování slupek proto spíše nedoporučujeme, případně pouze ve velmi malém množství, pro středně velkého psa třeba jen několik koleček neoloupaného banánu. 

A co zmrazené banány?

Zejména v letních měsících stoupá obliba psích zmrzlin a sorbetů. Banán je jejich častou ingrediencí, případně můžete nabízet i studené banánové pyré. Konzumace zmrazených banánů se tedy řídí stejnými pravidly jako těch čerstvých. 

Podáváte-li psovi cokoliv chladného, ujistěte se, že nebude příliš hltat, případně nechte výrobek trochu „povolit“ v misce. Rychlá konzumace studeného nebo přímo zmrazeného jídla může vyvolat žaludeční potíže, podobně jako třeba pojídání sněhu, což je vcelku rozšířený psí zlozvyk. 

Krmení vždy konzultujte s odborníkem

Vždy si promluvte se svým veterinářem nebo se zkušeným chovatelem, pokud si nejste jisti, co váš pes smí nebo nesmí jíst. Vždy při zavádění nové potraviny do jídelníčku sledujte případné změny v chování a v celkové kondici psa, frekvenci vyprazdňování a kvalitu i množství stolice. Všímejte si také možných projevů alergie nebo intolerance, což bývá nejčastěji průjem a/nebo svědivost a vyrážka. 

Na dotaz „Smí pes banán?“ tedy můžeme stručně odpovědět: „Ano, ale s mírou.“ Pestrá strava je zdraví prospěšná a i psi rádi poznávají nové chutě a vůně. Nic se ale nemá přehánět, proto nové dobroty vždy zavádějte opatrně a v případě pochybností se raději předem poraďte s odborníkem. 

Autor fotografií zdroj: AdobeStock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru