Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zpráva Moravského ornitologického spolku
Sdílet:

Zpráva Moravského ornitologického spolku

Ptáci zvěstují příchod jara Teplé únorové počasí urychlilo návrat ptáků z teplých krajin. Členové Moravského ornitologického spolku zaznamenali p...

Teplé únorové počasí urychlilo návrat ptáků z teplých krajin. Členové Moravského ornitologického spolku zaznamenali přílet prvních ptačích druhů na střední Moravu.
Již tradičně šlo o skřivany polní, špačky obecné, čejky chocholaté a konipasy bílé. Tito ptáci však obvykle přilétají až koncem dubna a začátkem března. Díky příznivým klimatickým podmínkám je letos jejich přílet uspíšen o 14 až 20 dní.
Pokud nedojde k náhlému a dlouhodobému zhoršení počasí, neměly by přilétajícím ptákům nastat problémy. Za slunných dní se objevil i první hmyz.

Sovy na hřbitově
Na přerovském hřbitově zimuje skupina deseti kalousů ušatých. Tito ptáci se přes den ukrývají v husté thuji a v noci loví hraboše na polích za městem.
I přesto, že jde o mírumilovná stvoření, dostali se do konfliktu s několika místními občany. Kalousi totiž znečišťují několik hrobů svým trusem a vývržky. K řešení nepříjemné situace byli pozváni i ornitologové. Ti však očekávají, že během několika málo dnů sovy hřbitov opustí, protože nastává doba jejich toku. Kalousi ušatí začínají hnízdit již koncem února, a proto na hřbitově zcela jistě nezůstanou.

V Tovačově se zdržuje několik orlů
Již několik dní se v Tovačově na rybnících a přilehlých pískovnách zdržuje nezvyklá orlí společnost. Členové Moravského ornitologického spolku zde takřka každodenně sledují tři orly mořské a jednoho mladého orla královského. Tito ptáci jsou opravdovou ozdobou Tovačovska a ornitologové doufají, že se zde zdrží co nejdéle.
Mimo orlů se zde objevila i početná skupina racků bělohlavých (cca 120 kusů) a racků bouřních (cca 250 kusů). Pozorování těchto původně mořských racků jsou v poslední době na střední Moravě stále častější, ale takto velké skupiny jsou u nás naprostou vzácností.
Z dalších vzácných druhů ptáků byli na Tovačovsku v posledních dnech zjištěni i morčáci, turpani, až 480 hus polních, jedna volavka bílá a asi 200 kormoránů.
 
Autor textu: Jiří Šafránek
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru