Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Naučte se o nás starat
Sdílet:

Naučte se o nás starat

Všeobecné

Pokračování z Fauny č. 3/2002 - zdravotní problémy a jejich řešení.

Ovce a kozy

Exotická prasata nebývají středem zájmu soukromého chovatele. Běžnější druhy soustavně ryjí a výběh vzhledu oraniště jako součást zahrady mnoho neláká.

Častější je držení různých cizokrajných koz a ovcí, používaných případně v zahradách jako živé sekačky. Ovce skutečně věnují svoji pozornost především trávě, kozy se mohou orientovat i na ovocné stromky a způsobit nemilé překvapení. Kozy jsou nečekaně obratné a některé dokáží vyšplhat až do korun stromů. Ovce udržíme za běžným ohrazením, u koz ho raději předimenzujeme, neboť přeskočí, přešplhají, podlezou a utečou.

Kozy a ovce se říjí zpravidla dvakrát ročně a po pětiměsíční březosti vrhnou jedno až čtyři mláďata. U primitivnějších plemen mláďata stačí vypít všechno mateřské mléko, u prošlechtěných bývá nutné mléko dodojovat, což není zcela jednoduché.

Ovce i kozy mívají zevní cizopasníky (vši, všenky), které včas odhalit a likvidovat je jen věcí pozorného oka chovatele. Mláďata ohrožují kokcidie, ostatní parazitosy jsou v zájmovém chovu sporadické.

Kozy zpravidla konflikty nevyhledávají, berani některých plemen se mohou chovat vyzývavě i vůči lidem a při jejich způsobu napadání (úder hlavou s rozběhem) být nebezpeční. Rostou-li jim rohy obloukem zpět k hlavě, je třeba kontrolovat, zda netlačí na kůži nebo dokonce nezarůstají. Přerůstají občas špáry. Jejich korekce je věcí fixace a zahradnických nůžek.

Tur

Objevují se první chovy turů primitivních plemen (skotský skot náhorní) nebo divokých (bizoni).

Vesměs jde o mohutná, klidná zvířata, ke kterým přistupujeme rezervovaně s vědomím jejich síly. Při troše přemýšlení lze chov zorganizovat jako bezkontaktní. Pro případné zákroky poslouží přehrazení přeháněcí uličky, vše v náležitě masivním provedení. Turové vyžadují velký výběh, nemají-li povrch rozšlapat na bahniště.

Lamy a alpaky

Na zahrádkách mohou být chovány lamy, z nichž alpaku je nutné stříhat technikou, běžnou u ovcí. Protože lamy mají měkká chodidla, nepoškozují povrch výběhu. Stromy a keře však ani ony nenechají bez povšimnutí. Lamy páří v leže za hlasitých zvukových efektů a po dlouhé březosti (11 měsíců) rodí jedno mládě. Alpaky nemusí mít dostatek mléka, což je třeba kontrolovat a mládě případně přikrmovat.

Jelenovití

Jelenovití se jako objekt zájmového chovu příliš nehodí. Faremní chovy jsou předmětem podnikání s produkcí masa, kůží a nezralých parohů - pantů.

Pokusy s domestikací antilop (Askania Nova v bývalém Sovětském Svazu a antilopa losí) byly spíš mediálně zveličovány, než by měly praktický význam.

Sudokopytníci

Zdravotní bezúhonnost sudokoptyníků může být narušena kontaktem s jejich divokými příbuznými, žijícími v naší přírodě. Dá se prověřit jednoduchým vyšetřením, spojeným s odběrem krve, při němž je však třeba zvířata fixovat. Vyšetření zajišťuje veterinární lékař, fixaci chovatel. Kromě držení rukama lze již zmíněnou přeháněcí uličku vylepšit posuvnou stěnou s ovládáním pákou, která zvíře pevně přitiskne a umožní provést zákrok bez rizika pro všechny zúčastněné strany.

•pokračování ve Fauně č. 5/2002

Autor textu: MVDr. Petr Skalka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru