Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Naučte se o nás starat: Umělý odchov mláďat
Sdílet:

Naučte se o nás starat: Umělý odchov mláďat

Všeobecné

Pokračování z Fauny č. 8/2002.

V akváriu

Praktikujeme jej všude tam, kde usilujeme o reprodukci a při přirozeném odchovu jsou vajíčka nebo mláďata ponechána bez rodičovské péče nebo ohrožena spolubydlícími. Někdy jde o chovatelský zásah, jindy o poslední možnost, jak odchov zachránit.

V akváriu se smíšenou obsádkou ryb snadno dojde k situaci, kdy se jeden druh vytře. Jikry jsou ohroženy ostatními rybami a nezbude, než je odsát a umístit v nádobě s intenzivním vzduchováním. Oplozené jikry zůstanou čiré, neoplozené rychle zbělají a je třeba je opatrně odstranit (pinzetou, pipetou). Zdravé jikry se rychle vyvíjejí, za několik hodin jsou patrné tmavé oční body zárodku a za několik málo dnů je v jikře stočená celá malá rybička. Poté jikra praskne a rybička se vykulí bezmocně na dno nádoby. Plavat ještě nemůže, tíží ji žloutkový váček, což je orgán, obsahující výživu na první dny života. V této fázi se rybky nazývají váčkový plůdek. Po vstřebání žloutkového váčku se plůdek rozplave po nádrži a je nutné ho začít krmit. Možností je více a nejjednodušší je koupit krmivo pro daný druh ryby ve specializovaném obchodě. Lze rovněž založit kulturu nálevníků nebo vylíhnout vajíčka artemie. Tento droboučký korýš se jmenuje žábronožka solná (Artemia salina) a na trh se dostávají jeho vajíčka v hermeticky uzavřených obalech. Porce vajíček se vloží do láhve s vodou, do jejíhož hrdla se zátkou zavede intenzivní vzduchování. Láhev se obrátí dnem vzhůru. Vajíčka musí v proudu vody a vzduchu vířit. Za několik dnů se z nich vylíhne množství korýšků, kteří jsou výborným krmivem.

Péče rodičů

Jiné rybky - tlamovci sbírají jikry do tlamky, kde se z nich vylíhnou malé rybičky. Nešťastný rodič potom plave po nádrži a bojí se plůdek vypustit, protože by mu ho ostatní tlamovci sežrali. Nezbývá než ho chytit, přemístit do izolované nádrže a pozorovat tento zajímavý způsob péče o potomstvo.

Jiné rybky se snaží místo, kde se vytřely, chránit před ostatními. Zpočátku se jim to daří dobře, ale když se rybičky rozutečou po celé nádrži, je každá snaha marná. Jistou možností je zařídit akvárium tak, aby poskytovalo mnoho úkrytů (husté rostliny, členité kameny). Nějaká rybička vždycky přežije.

Živorodky nezřídka porodí plůdek a obratem ho sežerou. V tomto případě se dává plná samice do porodničky, krabičky s perforovaným dnem, zavěšené ve větší nádrži. Mláďata po porodu propadnou otvory a samice na ně nemůže. Očekávaný porod se obvykle na rybě pozná podle zvětšujícího se bříška a hlavně tmavého trojúhelníku, který narůstá uvnitř jeho zadní poloviny.

Jen málo rybích mláďat se neobejde bez péče rodičů. Nejznámějším příkladem jsou terčovci (Discus), kteří živí mláďata kožními sekrety.

Problém rybky ke tření přimět

Někdy nebývá problém rybky ke tření přimět. V nádrži se pár sám vybere a udělá to. Jindy je třeba ryby uměle stimulovat, což se obvykle provádí injekcí choriového gonadotropinu, aplikovaného inzulinovou injekční stříkačkou. Přípravek se podává podle určitého schématu, buď pouze samicím nebo v sérii, nejprve samicím a v druhé fázi oběma pohlavím. Dávka závisí na druhu a hmotnosti rybek. Detailní návody pro konkrétní druhy ryb jsou uvedeny v odborné literatuře. Lze také experimentovat s výluhy hypofýz, získaných od velkých tuzemských druhů ryb, které však nesmí být zabity úderem do hlavy. Potom se tam hypofýza vůbec nenajde. V omezené míře se dají použít i další hormony ve formě medikamentů a v akváriích plavou i ryby, které se vytřít ještě nepodařilo.

Po hormonální stimulaci se rybky vytřou do 48 hodin, buď spontánně nebo se jikry získávají jemnou masáží bříška samice. Jikry musí být oplozeny mlíčím, opět vymasírovaným stejným způsobem ze samce. Oba produkty se v misce opatrně promíchají, nejlépe čistým brkem a přírodní zázrak je nastartován.

Autor textu: MVDr. Petr Skalka
Autor fotografií zdroj: MVDr. Petr Skalka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru