Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Naučte se o nás starat: Umělý odchov mláďat
Sdílet:

Naučte se o nás starat: Umělý odchov mláďat

Všeobecné

Pokud ptáci sami mláďata vysedí a odchovají, majitel jen spokojeně sleduje přírůstky. Trochu složitější situace nastane, kdy ptáci sice vejce snesou, ale hnízdo opustí. Někdy se dá použít náhradní rodič. 

Odchov bažantů

Chovatelé bažantů drží slepice hedvábničky, které ochotně kdykoli zasednou na cokoli. Pro drobné pěvce poslouží chůvičky, které ani divokou alternativu nemají a byly vyšlechtěny k tomuto účelu. Chovatel papoušků může vejce podložit nebo vyměnit právě hnízdícímu běžnějšímu druhu. Někteří velcí chovatelé synchronizují snůšku tak, aby se vzácnými současně snášeli i obyčejní ptáci. Jindy nezbude jiné východisko, než vejce vložit do umělé líhně. Na papouščích farmách tak činí úmyslně, aby ptáky vyprovokovali ke druhé a další snůšce. Také ptáci, odchovaní od nejútlejšího mládí mezi lidmi, mají k nim daleko přátelštější vztah než ptáci, odebraní později. Dnešní moderní líhně bezpečně udržují teplotu, vlhkost a i jednodušší modely automaticky obracejí vejce. Přesto se stává, že se mládě nemůže z vejce dostat ven. Vejce prosvítíme a v místě vzduchové bubliny naťukneme. Máme-li vyzkoušenou technologii, lze i vylámat větší otvor. Vejce vrátíme zpět do líhně. Pokud si mládě stále nemůže poradit, otvor zvětšíme tak, aby jím mládě prolezlo a lehce natrneme papírovou blánu. Víc neprovádíme, rozhodně se mládě nesnažíme z vejce vytáhnout. Také ptačí mláďata tráví několik prvních dnů ze žloutkového váčku. Potom přijde řada na předložení potravy, což je u nekrmivých ptáků jednoduchý úkon - postavíme před ně misku. Krmení musí být čerstvé, pestré, obohacené vitaminy a chudé na živočišnou bílkovinu. Tímto způsobem se odchovávají především běžci, hrabaví a vrubozubí.

Dravci a sovy

Dravci a sovy se krmí kousky masa, případně částmi těl malých zvířat i s kůží nebo peřím. Sousta se jim musí vkládat do zobáku, v krajním případě opatrně vsunout do jícnu.

Exotické ptactvo

Návodů na přípravu směsí pro pěvce je celá řada. Jejich skladba závisí na tom, zda jde o ptáky zrnožravé nebo hmyzožravé. Ve druhém případě potřebují vysoký podíl živočišné bílkoviny. Také lze krmit přímo hmyzem, ale spotřeba je veliká. Při odchovu mláďat papoušků je vhodnější upustit od vlastních experimentů a koupit hotové krmivo od renomované firmy. Ředí se pouze vodou na požadovanou hustotu. Nabídka rozlišuje krmivo pro lorie, živící se hlavně rostlinnými šťávami a pro ostatní papoušky.

Autor textu: MVDr. Petr Skalka
Autor fotografií zdroj: MVDr. Petr Skalka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru