Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kudlanka nábožná je na Přerovsku stále hojnější
Sdílet:

Kudlanka nábožná je na Přerovsku stále hojnější

Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) patří k druhům široké veřejnosti dobře známým. Kdo by neznal z fotografií, televize nebo filmu její charakteristic...

Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) patří k druhům široké veřejnosti dobře známým. Kdo by neznal z fotografií, televize nebo filmu její charakteristický postoj s předním párem nohou sepjatým jakoby k modlitbě. Smysl tohoto postoje je zcela jiný. Stačí, aby se v dosahu objevila vhodná kořist a nohy se prudce vymrští. Jsou opatřeny otrněním a kořist nemá šanci na únik.


• kudlanka nábožná

I když je kudlanka poměrně velká (4 až 7,5 cm) dokáže svým zeleným nebo hnědým zbarvením a nehybností dokonale splynout s okolím. Nebývá proto snadné ji najít. Nejčastěji se prozradí při přeletu z lokality na lokalitu a při hledání partnera. Samečci jsou při páření v obdobném ohrožení jako pavouci a běžně končí jako potrava samičky.


• otrněné přední končetiny jsou strašlivou zbraní

Jde o teplomilný hmyz, který je běžný v jižní Evropě. U nás byl dlouho vázán hlavně na jižní Moravu. Jeho výskyt na některých lokalitách na Přerovsku je znám již řadu let. Přesto se zdá, že letošní teplý a suchý rok kudlankám nábožným mimořádně přeje. Počet nálezů je letos opravdu vysoký a několik exemplářů tohoto kriticky ohroženého druhu bylo zastiženo i přímo v městě Přerově. Kudlanky na přelomu léta a podzimu kladou do speciálního obalu 300 až 1000 vajíček, ze kterých se na jaře líhnou larvy, které procházejí nedokonalou proměnou (bez stádia kukly). Dospívají opět na konci léta a celý cyklus se opakuje.

Autor textu: Adolf Goebel
Autor fotografií zdroj: Adolf Goebel
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru