Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Naučte se o nás starat
Sdílet:

Naučte se o nás starat

Všeobecné

Zvěrolékařský průvodce exotickým chovem •pokračování z Fauny č. 20 Zdravotní problémy a jejich řešení Mnoho parazitů, zárodky tuberkulozy a další...

Zvěrolékařský průvodce exotickým chovem

•pokračování z Fauny č. 20

Zdravotní problémy a jejich řešení

Mnoho parazitů, zárodky tuberkulozy a dalších nemocí se do chovu dostanou vinou divokých ptáků, pro něž je pravidelné krmení vítaným přilepšením ke stravě. Volbou velikosti ok voliér se jim snažíme znemožnit přístup. Protože divocí ptáci mohou být rovněž nosiči nebezpečné virové choroby pseudomoru (Newcastelská nemoc), necháme každoročně provést vakcinaci svého chovu. Vakcina se podává do pitné vody nebo přímo do zobáku a exotičtí ptáci ji snáší bez problémů.

U samic v době snůšky není vzácností zadržení vejce. Ptákovi, který marně tlačí, se snažíme pomoci masáží a manuálním vybavením vejce, které se nesmí v žádném případě rozbít. Před zákrokem vstřikneme do jeho kloaky menší množství indiferentního oleje. Selže-li naše snaha, zopakujeme aplikaci oleje a ptáka umístíme na několik hodin do krabice na teplé místo (30-32 °C). Nezdaří-li se ani tento pokus, návštěvu veterinárního lékaře dále neodkládáme.

Při péči o mláďata nekrmivých ptáků musíme zabezpečit misky s vodou tak, aby se v nich ptáčci nemohli utopit. Obvykle stačí umístit do nádoby několik oblázků, vyčnívajících nad hladinu vody. Kupodivu se po vypuštění na rybník utopí i dospělí vrubozobí ptáci, zimování v prostorách bez přístupu k vodě, neboť nemají promaštěné peří. Východiskem je doplnění jen takového množství vody, ve kterém ptáci mohou chodit.

Častým problémem ochočených papoušků, chovaných jako sóloví jedinci v domácnostech, je stav peří. Ptáci, zvyklí se pohybovat volně po bytě se po zavření do klece nudí, což může vést k vytrhávání vlastního peří. Řešením je opatření ptačího partnera, pokud možno opačného pohlaví. Nevýhodou je, že se mu ochočený papoušek začne věnovat, přestane vyhledávat lidskou společnost a eventuálně přestane mluvit. Jinou příčinou nevalného peří je začátek topné sezóny, spojený s poklesem vzdušné vlhkosti. Ptákovi pomůže pravidelné rosení rozstřikovačem na květiny. Papoušci mají vodu celkem rádi a mají-li možnost, koupu se nebo se v létě vystavují dešti.

Příčinou vytrhávání především nezralých per a vysávání jejich živých konců je těžko odstranitelný zlozvyk. O nápravu se můžeme pokusit postříkáním ptáka Chronicinem ve spreji, který je lepivý a hořký. Peří přestane papouškovi chutnat. Dietní chyby a vnější cizopasníci se v těchto chovech vyskytují jen zcela vyjímečně.

Pro ochočení je nejvhodnější papouščí mládě, odebrané u chovatele ještě před vylétnutím z budky. Nový majitel ho musí dokrmit, což chovatel vysvětlí a poradí i techniku a skladbu krmení. Naučit papouška mluvit je kromě výběru vhodného druhu především otázka trpělivosti. Za nejučenlivějšího platí poměrně drahý papoušek šedý (žako), mluvit se však naučí i korela nebo andulka. Setkal jsem se s andulákem, ovládajícím přes 80 slov. Mimo okruh papoušků se mluvit i napodobovat různé zvyky snadno naučí loskuták posvátný (beo). Tento pták v ZOO k naší nelibosti mistrně imituje zvonění telefonu. Inteligentní jsou také velcí havranovití pěvci. Straka skutečně krade a ukrývá lesklé předměty.

•pokračování ve Fauně č. 22
(Výňatek z knihy Naučte se o nás starat,
připravované k vydání v nakladatelství DONA.)
Autor textu: MVDr. Petr Skalka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru