Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pilous černý (Calandra granaria)
Sdílet:

Pilous černý (Calandra granaria)

Tohoto brouka zná určitě hodně chovatelů hospodářských zvířat a hodně chovatelů má z jeho přítomnosti ve svých zásobách obilí obavy. Pilous černý...

Tohoto brouka zná určitě hodně chovatelů hospodářských zvířat a hodně chovatelů má z jeho přítomnosti ve svých zásobách obilí obavy.


Pilous černý

Pilousi patří do čeledi nosatcovití. Je to druhově nejbohatší čeleď živočišné říše, je popsáno přes 40 000 druhů a jistě to není konečné číslo, protože jsou stále popisovány nové druhy hmyzu. V Československu bylo nosatcovitých popsáno přibližně 900 druhů, kolik nám jich zůstalo po rozdělení země nevím, ale asi ještě dost. Většinou to jsou malí nenápadně zbarveni brouci s noscovitě prodlouženou hlavou a krátkými lomenými tykadly s paličkou. Larvy jsou beznohé nebo se zakrněnýma nohama a často bez očí. Larvy i dospělí brouci jsou býložraví a žijí v kořenech, lodyhách, plodech, květech a listech různých rostlin.

Krytonosec řepkový

Krytonosec šešulový
Mnozí z nich jsou, z našeho pohledu, škůdci. Na dřevě nám na příklad škodí klínoroh borový a nosatec palmový, na listech zobonoska révová a březová, v květech květopas jabloňový a bavlníkový, v plodech nosatec lískový a zobonoska slívová, na řepě lalokonosec libečkový a rýhonosec řepný, v obilovinách je to pilous černý a pilous rýžový, na řepce škodí krytonosec řepkový a krytonosec šešulový a na máku krytonosec makovicový. To je jen opravdu malá ukázka několika škůdců.
Pilous rýžový (Calandra oryzae) je severoamerický zástupce čeledi, který se do Evropy dostal s obilím a dnes je zde již rozšířen. Pilous černý i rýžový jsou brouci velcí 2–3 mm a v uskladněném obilí, kukuřici, ale také v těstovinách škodí oni i jejich larvy.
I při největší opatrnosti se ve skladovaném obilí objeví pilousi. Někteří chovatelé říkají, že se tam objeví, jestliže obilí nebylo skladováno dostatečně suché, já mám za to, že to není až tak pravda. Pilous zřejmě ucítí obilí na sto honů. Ve svých zásobách obilí jsem měl, s odstupem hodně roků, pilouse dvakrát. Po druhé vím, že obilí bylo naprosto suché a vyzrálé. Pilousi obilná zrna vyžerou tak, že zbudou jen plevy a ještě svými výkaly nebo tím co vyprodukují, zbývající obilí znehodnotí tak, že ani slepice ho nechtějí zobat. A čím později si jich nepozorný chovatel všimne, tím větší nadělají v zásobách škody.

Květopas jabloňový

Nosatec lískový
Na likvidaci pilouse je možné si objednat specializovanou firmu, která ho spolehlivě vyhubí. Zemědělské a krmivářské podniky to tak dělají, ale zvát si ji na pár desítek metráků obilí se mi zdálo zbytečné. Když se u mě objevil pilous poprvé, přemýšlel jsem proto, jak ho zlikviduji sám. Obilí mám skladováno do výšky asi 120 až 130 cm, nestačilo ho proto stříkat jen po povrchu, přípravek bylo potřeba vpravit i do spodních vrstev obilí. Dlouho jsem přemýšlel, jak to udělat. Použil jsem k tomu trubku o průměru 10 mm, do ní jsem strčil delší kulatinu o průměru 8 mm, společně zasunul patřičně hluboko do hromady obilí a kulatinu vytáhl. Tím jsem věděl, že trubka není obilím ucpána, její konec je v potřebné hloubce, a tak jsem do ní nakapal pár kapek naředěného přípravku. Stejně jsem to udělal asi v půlmetrových vzdálenostech a různě hluboko. Nechtěl jsem množství přípravku hned při prvním pokusu přehnat, stačilo to však na úplnou likvidaci pilouse. Je to již dávno, v té době byl v prodeji přípravek Metation, který se dnes již neprodává a ten jsem použil. V nabídce chemických postřiků je přípravek s podobným jménem, ale u něho je v návodu uveden zákaz použití na krmiva. Jestli takový zákaz byl i u Metationu již dnes nevím, s úspěchem však pilouse zlikvidoval a žádné zvíře, které takto ošetřené obilí žralo, mně naštěstí neuhynulo a ani jsem nepozoroval žádné jiné problémy. Jak však říkám, naštěstí, byla totiž velká chyba, že jsem nevěnoval pozornost návodu.
V loňském roce se u mě v obilí objevil pilous podruhé. Jak dostat přípravek až do spodních vrstev obilí jsem věděl, ale jaký použít? V nabídce je velké množství různých přípravků na hubení všech škůdců, ale ne každý je možný používat na krmiva. Po několika konzultacích s jinými chovateli jsem nebyl o nic moudřejší. Někteří pilouse mají, ale jeho likvidací se nezabývají a jiní obilí postříkají nějakým přípravkem na škůdce, který se používá na polích a zahradách. Po delším pátrání jsem se rozhodl pro přípravek Bio Kill – insekticidum. Je to přípravek, mimo jiné, určen i k hubení hmyzu ve zdravotnických zařízeních a potravinářských provozovnách. Má také schopnost biologicky se sám odbourávat a je již potřebně naředěn. Od pilousů mám nyní pokoj a doufám, že na dlouho.
Autor textu: Jan Fojtl
Autor fotografií zdroj: Věra Kašparová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru