Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Naučte se o nás starat
Sdílet:

Naučte se o nás starat

Všeobecné

Zvěrolékařský průvodce exotickým chovem •pokračování z Fauny č. 1 Evidence zvířat Chovatel, vědomý si ošidnosti své paměti, si vede o událostech...

Zvěrolékařský průvodce exotickým chovem

•pokračování z Fauny č. 1

Evidence zvířat

Chovatel, vědomý si ošidnosti své paměti, si vede o událostech ve svém chovu záznamy. Důležité jsou údaje o původu zvířat, případně o umístění odchovů. Pro zachování co největší variability populace by měli být párováni živočichové pokud možno nejméně příbuzní, což opět souvisí s problémem označování zvířat. Obtížně se označují rybičky a obojživelníci. Lze označit nádrže, ve kterých žijí, případně zdůraznit na nakreslené siluetě ryby nebo žabky její barevné odlišnosti. Dříve doporučovanému odstřižení prstů u žab podle určitého schematu se jako poněkud barbarského vzdáme. Krokodýlů málokdo chová tolik, aby je nerozeznal od sebe individuálně. Suchozemskou želvu je možné označit barvou a značku čas od času obnovovat. U vodních želv a ještěrů opět popíšeme individuální odlišnosti (kresbu, barvu, drobné deformace apod.). I hadi se liší v kresbě, můžeme si také vypomoci odstřižením části břišního štítku, které je zcela bezbolestné. Ptáci se všeobecně označují kroužky. Ty jsou buď uzavřené a nasazují se docela malým mláďatům přes prsty. Musí se jen dobře odhadnout výsledná velikost ptáka, aby mu kroužek nebyl těsný. Jinou možností jsou kroužky z měkkého kovu a přerušené. Roztáhnou se, nasadí ptákovi na nohu a opět stisknou. Existují také známky, upevňované do kožní řasy v ohbí křídla nebo lehké plastové obojky.

U savců stačí zpravidla popis individuálních znaků, jako je barva a kresba srsti, velikost, tvar rohů, kopyt apod. Uniformní jedince můžeme označit tetováním, visačkami, aplikovanými do ucha nebo obojky. Tetování poslouží u zvířat kontaktních, naopak visačky přečteme s pomocí dalekohledu.

Důležitost označení zvířat mohu dokumentovat u našeho dřívějšího odchovu výrů. Nějak jsme pozapomněli okroužkovat čtyři vylíhlá mláďata a po čase ve voliéře sedělo šest přesně stejných ptáků.

Jiná je situace u zvířat ze seznamů CITES. Vyhláška č. 82/1997 Sb. ve znění pozdějších předpisů praví doslova v paragrafu devátém, bodu třetím:

Nezaměnitelné označení bude provedeno alespoň jednou z následujících metod:

a) nesnímatelný kroužek, tj. kroužek, který nelze sejmout bez poškození kroužku nebo označeného zvířete, umístěný na noze nebo jiná nesnímatelná značka umístěná šetrným způsobem na těle živočicha, na kroužku nebo značce je vyraženo identifikační číslo, sestávající z písmen CZ a pořadového čísla přiděleného ministerstvem (rozumí se Ministerstvem životního prostředí),

b) nesnímatelný kroužek nebo značka jako podle písemene a), ale s jiným číslem v případě zvířete označeného před platností zákona anebo před dovozem do České republiky, v případě podezření na duplicitu nebo možnost záměny evidenčního čísla je třeba exemplář přeznačit jinou metodou podle tohoto odstavce, aby bylo označení věrohodné,

c) injekční transpondér (tzv. mikročip) pro elektronickou identifikaci živých zvířat s pevným a neměnným kódem, který bude aplikován předepsaným způsobem veterinárním lékařem, trvalost zavedení transpondéru je třeba ověřit kontrolou minimálně sedm dní po označení, aplikace transpondéru spolu s identifikačním číslem bude písemně potvrzena veterinárním lékařem,

d) jiné nezaměnitelné označení nebo alespoň popis individuálních rozlišovacích znaků exempláře, pokud by označení podle písmen a), b) nebo c) podle potvrzení veterinárního lékaře způsobilo trvalou újmu na zdraví zvířete nebo by bylo nevhodné či neproveditelné. Takové potvrzení, které žadatel předkládá, obsahuje podrobné zdůvodnění nemožnosti označení a to, zda je nemožnost dočasná či trvalá. Popis individálních znaků může být doplněn fotografií výjimečného, identifikačního znaku exempláře a tato fotografie pak bude součástí registračního listu.

Odstavec a) je celkem jasný se zdůrazněním, že značka na kroužku již nemůže být libovolná, ale přidělená MŽP. K tomuto účelu zájemce odhadne množství svých příštích odchovů u druhů ze seznamů CITES a požádá o přidělení série čísel. Konkrétní číslo pak sdělí výrobci kroužků a ten je na něj vyrazí. Nesnímatelné kroužky jsou zhotoveny z tvrdého kovu a uzavírají se speciálními kleštěmi. Rovněž kroužky, nasazované mláďatům, jsou považovány za nesnímatelné.

Odstavec b) by rovněž neměl činit potíže.

•pokračování ve Fauně č. 3
 
(Výňatek z knihy Naučte se o nás starat,
připravované k vydání v nakladatelství DONA.)
Autor textu: MVDr. Petr Skalka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru