Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chovatelský dvůr u dálnice
Sdílet:

Chovatelský dvůr u dálnice

Všeobecné

Již několik roků jezdím nejméně jednou měsíčně po dálnici D2 z Brna do Maďarska a vůbec jsem neměl tušení, co se schovává na odpočívadle u malého motorestu, na 25. km dálnice ve směru na Bratislavu, počítáno od slovenských hranic. Na tento motorest upozorňují dvě informační tabule, jedna ve vzdálenosti 2000 metrů a druhá ve vzdálenosti 500 metrů, je na nich nápis Malacky a není zde benzínová pumpa.

Ohrada plná zvířat

Až minulý rok v dubnu, kdy jsem vedl zájezd do Bratislavy, jsme zde mimořádně zastavili a já objevil, asi dvacet metrů za motorestem, velký dvůr plný zvířat. On to není ani tak dvůr, spíše velká ohrada z drátěného pletiva, která však velmi připomíná starý selský dvůr, který si pamatuji ještě z doby, než můj děda musel vstoupit do JZD. Objekt je umístěný v krásném prostředí na okraji lesa. Pletivo obklopující areál má velká oka a tak jsou přes něho pěkně vidět všechna zvířata. Jak naschvál jsem však s sebou neměl fotoaparát. Bylo to v úterý, a ještě ten samý týden v sobotu jsem opět vedl zájezd do Maďarska a tak jsem se hned na místě rozhodl, že zde udělám krátkou zastávku, při které vše ukáži účastníkům zájezdu a také udělám několik fotografií. Jen jsem si nebyl úplně jistý, jestli se bude tato zastávka líbit i ostatním.

Podívaná zdarma

Ohrada má rozměry asi 50×25 metrů a je v ní postaven velký holubník na sloupu, seník, ze kterého zvířata žerou seno, velký zásobník na chleba a rohlíky, ze kterého rovněž dle vlastní chuti žerou. Na zemi jsou koryta s různým krmením a ještě jsou zde další drobné věci potřebné k chovu. Počet holubů odhaduji nejméně na sto kusů, sedí nejen na holubníku, ale i na sousedních střechách a na zemi dokrmují mladé. Dále jsou zde vietnamská prasata, kamerunské kozy, mufloni, perličky, slepice, husy, kačeny, pávi, ale také po zemi běhají volně morčata a pštros. Některá taková zvířata pochopitelně na selských dvorech nebývala. Pštros je jen jeden, ale ostatní zvířata jsou zastoupena mnoha různými druhy, jak dospělých, tak mláďaty. Mimo ohradu jsou také klece s papoušky. Jsou umístěny u cesty, která je ze tří stran kolem ohrady. Neplatí se zde za dívání žádné peníze!

Až pojedete na Bratislavu...

Až pojedete po dálnici směrem na Bratislavu, udělejte si na tomto odpočívadle krátkou zastávku, stojí to za to, zvláště když jedete s dětmi. Nejen že si před další cestou odpočinete, trochu se protáhnete, ale také uvidíte tolik různých zvířat pohromadě, kolik dnes uvidíte málokde. Velká většina účastníků zájezdu do Maďarska byla s podívanou na zvířata spokojená až nadšená a s úžasem vše pozorovali, hlavně to množství zvířat. Nemohl jsem je ve stanovenou dobu dostat ani do autobusu. A tak jsem byl spokojený i já.

Autor textu: Jan Fojtl
Autor fotografií zdroj: Jan Fojtl
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru