Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Celý život obklopen zvířaty
Sdílet:

Celý život obklopen zvířaty

Všeobecné
Tímto článkem bych vám chtěl představit mé chovatelské začátky. Jsem relativně mladý chovatel z Českých Budějovic. Se zvířaty jsem začínal už od samého dětství, kdy jsem měl různé druhy hlodavců (křečky, potkany a myši), potom jsem zkoušel chov andulek, rybiček, hadů a ještěrek. V mých skoro osmnácti letech, kdy jsem měl poměrně velkou bouračku na motorce, která mě dostala na rok do částečného invalidního důchodu, jsem započal s profesionálním chovem akvarijních ryb. Rybičky byly první větší chov, kterému jsem se začal věnovat, a po čase jsem zjistil, že mě poměrně dobře uživí.

Začátky

Zároveň jsem otevřel malý obchůdek „zverimex“, a tomu jsem se věnoval asi 6 let. Poté jsem vše ukončil a s otcem jsem začal dělat řemeslo. Bydlel jsem s rodiči v rodinném domku, kde jsem si ve sklepních prostorech vybudoval pět voliér. Pořídil jsem aratingy, papoušky červenokřídlé a fišeráky. Mladé jsem odchoval od papoušků červenokřídlých a fišeráků, po roce jsem vše rozprodal a koupil byt v panelovém domě, kde jsem se začal rozmnožovat já se svojí manželkou, postupně se nám narodily dvě holky a začali jsme se zase obklopovat zvířaty. Přibyl jeden pejsek – jorkšírký teriér Issi a zanedlouho druhá fenka jorkšíra Sisi. Potom jsme pořídili páreček nejmenších drápkatých opiček kosmanů zakrslých. Po pěti letech pro mne nudného bydlení v paneláku jsme koupili poměrně velký pozemek mého mládí. Tím myslím, že na pozemku už jsem jako malý kluk stavěl bunkry a rybníčky, o pozemek se padesát let nikdo nestaral, tak jsem si zjistil majitele a slovo dalo slovo. Pozemek sousedí s parcelami naší rodiny. Po delším kolotoči papírování jsme začali stavět a tím začala naše chovatelská záliba znovu gradovat. Do projektu na dům už jsem zakomponoval vnitřní ubikace pro papoušky. V tuto chvíli mám třetí dítě – syna, domeček pořád postupně dokončujeme a přistavujme další ubikace pro zvířata. V současné době chovám čtyři druhy arů, tukany rudozobé, stehlíky obecné, jeřáby korunkaté a slepice. Dále přibyl hlídač fenka plemene bandog jménem Engie, ze savců máme ježky bělobřiché, sysla, kozy holandské zakrslé a gotingenská prasátka.

Tukan rudozobý

Proč tukany? Na našich toulkách po ostrově Tenerife jsme navštívili mimo jiné i malou zoo s názvem Monkey zoo, kde byla možnost chodit přímo mezi opičkami a krmit je v zoo koupenými pamlsky. Tam jsme také chodili krmit ochočeného tukana rudozobého – „miláčka“. Asi před rokem jsem si jel pro amazoňana k jednomu bulharskému překupníkovi a ten měl krotkou samici tukana, s manželkou jsme neváhali, vyplenili kreditní karty a domů jsme si vezli samici tukana rudozobého. Začal boj se sháněním samce, v České republice pro laika opravdu veliký boj. Po tři čtvrtě roce usilovného četování a poptávání na netu, už jsem to začal vzdávat. Konala se však Exota 2011 v Olomouci a tam byl vystaven. Začalo další poptávání, komu tukan patří. Po získání telefonního kontaktu a domluvě jsem vezl domů samce tukana. A tak začaly starosti, jak je dát dohromady se samičkou. Po pár pokusech, kdy jsem málem přišel o samce po napadení samicí, se mi to asi po dvou měsících přece jen podařilo. V tuto chvíli se seznamují s budkou, kterou mají asi měsíc ve voliéře.

Budoucnost

Odchovy zatím nemáme, celý náš současný chov vlastníme teprve něco přes rok a všechna naše zvířata jsou mladá. Na jaře však očekáváme narození kůzlat a prasátek. Na papoušky si musíme ještě delší dobu počkat, zatím párujeme a doděláváme venkovní voliéry. Plány jsou veliké – dodělat šest voliér v patře. Vytápěné zázemí pro papoušky se skládá z přízemí a patra. Zahradu máme velkou, tak plánuji asi šest pouze venkovních voliér. Také musím vybudovat komplex pro jeřáby, protože bych chtěl dokoupit ještě jeden pár těchto nádherných ptáků, a máme spoustu dalších nápadů, kam co umístit.

Přes zimu je více času na plánování, tak něco zase vymyslím a z jara začnu budovat a realizovat svůj sen – mít vlastní malou zoo.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru