Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zoopark Friguia – Tunisko
Sdílet:

Zoopark Friguia – Tunisko

V roce 2012 jsem měl možnost navštívit soukromý zoopark Friguia v Tunisku. Nachází se asi 50 km na jih od hlavního města Tunisu, mezi městy Sousse a Hammamet. Pro veřejnost je otevřený od 11. listopadu 2000; rozkládá se na 36 ha překrásné krajiny mezi Středozemním mořem a pohořím Atlas. Žije zde přes 400 zvířat více než 60 druhů. Všechna se volně pohybují v rozlehlých prostorách.

Jako chovatel exotického ptactva jsem do tohoto parku samozřejmě vyrazil za expozicemi exotických ptáků. Jak jinak.

Tento relativně nový a velmi moderní park je postaven ve stylu jihoafrické vesničky Zulu s mnoha druhy exotických zvířat. Veškeré stavby v parku jsou věrné kopie chýší s doškovou střechou, které jsou součástí architektury domorodých kmenů. Friguia park je vůbec první svého druhu v severní Africe. Dá se říci, že je to jedna velká přírodní rezervace. Najdete zde zvířata hlavně africká, ale i zástupce ostatních kontinentů. Sloni, lvi, tygři, gepardi, lachtani, paviáni, lemuři, žirafy, antilopy, zebry, lamy, jeleni, klokani, pštrosi, morčata, vodní ptáci (plameňáci, čápi, labutě) a mnoho dalších zvířat i ptáků zde žije pod horkým africkým sluncem, ve svém přirozeném prostředí (v maximálně uzpůsobené expozici). Máte možnost vydat se na projížďku na velbloudu do prostoru asi 10 ha, kde jsou k vidění volně žijící antilopy nebo gazely.

Již při vstupu jsem byl mile překvapen. Pěkné, čisté, široké a hlavně všude bezbariérové cesty vykládané přírodním kamenem, po kterých se bez problémů dostanete ke každému výběhu a kleci. Podél cest jsou rozmístěny dřevěné vyřezávané lavičky a kamenné domorodé sochy. U žádného výběhu nechybějí podrobné informace o jednotlivých druzích v angličtině a arabštině. Park je postaven na kopci, což může být pro někoho trochu nepříjemné, ale nijak drastické. Je tu ve všech směrech pamatováno na pohodlí návštěvníků. Jste-li unaveni, můžete si odpočinout v různých altáncích, které se nacházejí po celém parku, téměř na každém kroku. Z nich můžete v klidu a ze stínu pozorovat okolní exotická zvířata. Každý návštěvník najde svůj koutek, aby se mohl kochat krásou okolní exotické přírody.

K dokreslení pravé atmosféry černého kontinentu zde příslušníci kmene Zulu předvádějí svoje lidové tance a hrají na tradiční nástroje – xylofony a bubny.

K dispozici jsou také obchody se suvenýry specializující se na šperky, dřevěné vyřezávané sošky afrických stylů a ornamentů, různé výrobky z kůže a obrazy. Je tu přísný zákaz fotografování a i při pouhém prohlížení vystaveného zboží jste pečlivě sledováni místními prodejci, kteří v případě vašeho zájmu neváhají a okamžitě vám prodají i to, co jste původně vůbec nechtěli. Jsou to skvělí obchodníci a dokážou dlouho smlouvat o ceně. Občerstvení lze zakoupit v místní stylové africké restauraci s názvem Shaka (v době naší návštěvy byla bohužel zavřená).

Chcete-li projít celý park klidným tempem a vše si prohlédnout, musíte počítat s celodenní návštěvou, neboť všechny atrakce, které tu lze nalézt, není možné absolvovat v poklusu a v naplánovaném čase. Pro návštěvníky jsou pořádány úžasně propracované programy s lachtany, které se opakují během dne v pravidelných časových intervalech. Je to milé zpestření po dlouhém chození v zooparku při teplotách pohybujících se nad 35 stupni ve stínu.

Další atrakcí, a nejen pro děti, je delfinárium. Je sice součástí zooparku Friguia, ale má samostatnou vstupní bránu. Vstupenky lze zakoupit již při návštěvě zooparku – stačí se pak jen v pravý čas přemístit do delfinária a najít si na tribuně to pravé místo, aby vám neušlo nic ze skvěle připraveného programu. Více než hodinové představení se odehrává ve vaší blízkosti, pod širým nebem a s kulisou moderní doprovodné hudby – je to nepopsatelný zážitek. A budete-li mít štěstí a pořadatelé vás vyberou, můžete se zúčastnit programu i jako účinkující.

Během prohlídky zooparku občas potkáte místního fotografa, který vás vyfotí, aniž byste chtěli. Na konci cesty kolem parku máte možnost si tyto fotografie prohlédnout, popřípadě i zakoupit ve stánku s tolika fotografiemi, že vám dá hodně práce, než najdete tu svou. Po chvilce hledání jsem to vzdal a odcházel s pocitem velmi pěkně prožitého dne, plný dojmů, zážitků a vlastních fotografií, ale přesto zklamán. Po marném hledání a bloudění po celém parku jsem totiž bohužel nenarazil na jedinou voliéru jakéhokoli exotického ptactva. Jediní zástupci opeřenců, které jsem tu našel, je pár hus, plameňáci, labutě a několik pštrosů… Tak snad někdy jindy a jinde.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru