Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Omán – země pevností
Sdílet:

Omán – země pevností

Všeobecné
V Ománu je více než 500 různých pevností, které reflektují historicky neklidný život na poloostrově. Jen těžko se dá najít městečko, které by nemělo aspoň jednu pevnost, často jich mají několik. Kromě samotných pevností najdeme i další architektonicky zajímavé struktury postavené na obranu před nepřáteli – sur (opevněný dům), opevněné vesnice a bujr (strážné věže).

Pevnosti hrály v Ománu velmi důležitou roli, sloužily jako místo pro vojenskou posádku a v případě nebezpečí se tam mohli uchýlit obyvatelé vesnice a okolí. Zároveň pevnost velmi často byla obydlím místního správce (wali) s rodinou a jeho radou (majlis). Zde se také přijímali hosté, vedli se tu debaty a schůzky s ostatními vůdci.

Neexistují dvě pevnosti, které by byly stejné. Pevnosti v blízkosti pobřeží postavené na rovné zemi bývají typicky čtvercové s věží v každém rohu. V horách jsou pevnosti postavené na skále na vyvýšeném místě a s nepravidelným tvarem přizpůsobeným danému podkladu. Existují dokonce vzácně i pevnosti s příkopem (např. v Buraimi, Bukha). Vzhled pevností se v průběhu času měnil. Příkladem může být zavedení děla do vojenského arzenálu – stěny pevností se stavěly mnohem silnější než dříve a věže začaly mít kruhový půdorys. Obojí pomáhalo se snížením poškození od palby. Uvnitř se pevnosti zase přizpůsobily tak, aby poskytovaly potřebný prostor pro umístění děl a dobrou palbu (např. velká věž v pevnosti Nizwa poskytovala oporu pro více než 20 děl s 360stupňovým výhledem).

Hlavním stavebním materiálem bylo v podstatě bláto. Cihly byly vytvořené z aluviálního jílu smíchaného se štěrkem. Do směsi se také přidávala sláma, aby se zamezilo praskání a deformacím jílu při schnutí a lépe odolával erozi. Kámen se na stavbu téměř nepoužíval, občas je v základech některých větších staveb. Povrch staveb se pak potíral směsí zvanou sarooj. Bahno a vápenec bylo páleno za vysokých teplot – více než 850 °C po dobu asi jednoho týdne. Vzniklý popel se poté smíchal s vodou a tato hmota se pak nanášela, aby spojila cihly a kámen k sobě, vyplnila mezery a dodala stavbě lesklý hladký vzhled.

Vnitřek pevností je rozdělený zpravidla na dvě části – na obývací a vojenskou. Mnoho pevností je dnes vybaveno i autentickým nábytkem a dalším zařízením, život v pevnosti je tak velmi jednoduše představitelný. Od nástupu sultána Qaboose se pevnosti v Ománu velmi intenzivně opravují, některé jsou již plně renovované, na jiných se teprve pracuje.

Příště – Přírodní krásy Ománu

Autor textu: Martina Balzarová
Autor fotografií zdroj: Martina Balzarová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru