Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vlci (skoro) na dosah ruky
Sdílet:

Vlci (skoro) na dosah ruky

Psi
Všeobecné
Články, knihy či filmy o vlcích si vychutná snad každý chovatel a milovník zvířat. Avšak jejich zajímavé vztahy ve smečce lze pozorovat i na vlastní oči – ve zvláště podařeném výběhu wrocławské zoologické zahrady.

A tak třeba mnohé ze zajímavě popisovaného chování vlků, jak jsme mohli číst na stránkách Fauny od autorky dr. Naděždy Šebkové, lze spatřit ve Wrocławi během jednoho delšího pozorování. Sice za sklem výběhu, ale zato pár metrů před návštěvníkem se odehrává široká paleta vlčího chování ve smečce. Dominantní pár se těší úctě a respektu ostatních, o čemž se samice se samcem občas přesvědčují procházkami mezi ostatními vlky. Nikomu nenahánějí strach, protože jejich momentální nadvláda je jasná. Zajímavější jsou vztahy mezi ostatními zvířaty. Zvláště na jednoho mladého vlka si dovolují další jedinci. Nikoliv fyzickým napadáním, ale širokým repertoárem vlčí řeči. Postojem těla, zježenou srstí, postavením hlavy, uší, ocasu, signály vysílanýma očima a především různou mírou obnažování bělostných zubů vyjadřují své záměry zvířecím kolegům, či spíše konkurentům.

 

Z očí do očí

Přestože je u nás několik zoologických zahrad s krásnými a velkými výběhy i početnou smečkou vlků, wrocławský výběh je jedinečný v možnostech pozorování tohoto zvířecího druhu. Vidět na vlastní oči, co známe o vlcích spíše jen zprostředkovaně, je pro milovníka šelem krásný a poučný zážitek. Je také příležitostí pro fotografy, neboť dělat snímky z blízka a k tomu v pozici z očí do očí lze jen málokde. Často dedukujeme chování či záměry našich psů podle snímků, kreseb či popisu vlčích postojů, které mnohem výrazněji vyjadřují tělem a pohyby své momentální rozpoložení. A to je další důvod k delší zastávce vlčího výběhu – porovnávat vlčí řeč s tou, kterou známe u psů. Areál je pestře uspořádaný a smrky, břízy, mohutné kmeny padlých stromů, písčitá i kamenitá část a jezírko připomínají vlčí domovinu. Vlci se naštěstí pro diváky rádi srocují nebo polehávají kolem vody, takže jsou opravdu takřka na dosah ruky.

 

Mobil k ruce

Ne vždy se napoprvé poštěstí vidět širokou paletu smečkového chování, proto je možné pozorovat šelmy a další zvířata v blízkém okolí a občas pohlédnout k vlkům. A je-li vás v zoo větší skupina přátel, můžete se rozdělit a vzájemně informovat pomocí mobilních telefonů, kde se právě zvířata zajímavě předvádí. Zahrada není příliš rozlehlá a přemístit se lze během několika minut. Míst na zajímavé pozorování šelem i dalších zvířat je ve Wrocławi mnoho. Třeba takoví medvědi hnědí dokážou bavit diváky dováděním na suchu, v lese i ve vodě. Z dlouhého návštěvnického ochozu, který je nad jednou částí oplocení, je vidět i do větší části rozlehlého lesa, ale huňáčci se často pohybují kolem vodopádu a jezírka poblíž ochozu. Nevšední pozorování lvů zase umožňuje skleněná stěna restaurace, která tvoří část ohrazení, a přímo do výběhu je zčásti vklíněné terénní vozidlo Rover, ze kterého lze pozorovat a rovněž fotografovat lví rodinku. Hezké pohledy skýtá i část zoo s opeřenci. Pro laika jsou zvláště zajímaví velcí jedinci, které na obloze běžně nevidíme a ve Wrocławi posedávají na vzrostlých stromech a létají na volno nad hlavami návštěvníků.

 

Pro lovce záběrů

Dnes chodí do zoo většina návštěvníků s fotoaparátem, a protože ta wrocławská poskytuje mnoho šancí především pro zajímavé snímky vlků, tak alespoň stručná poznámka pro ty, kteří by rádi ulovili hezké záběry a nemají zkušenosti s fotografováním. Objektiv je třeba mít pokud možno těsně u čistší části skla bez vychýlení do stran. Tak se většinou vyhneme světelným odrazům, které kazí záběry. Automat sice zvládne všechno, ale fotografujete-li například při zatažené obloze nebo na podzim a vlk je v pohybu, bude rozmazaný. Proto je jistější nastavit si vyšší citlivost a prioritu času třeba na 1/250 s. Lepší snímky lze pořídit z pokleku, pokud nejsou zvířata za nějakou překážkou. A ještě k cestě do zoo, kam si lze snadno udělat jednodenní výlet autem, autobusem nebo vlakem. Díky nedávnému evropskému fotbalovému šampionátu, jehož část probíhala i ve Wrocławi, se výrazně zlepšila kvalita hlavních tahů silnic od severovýchodu Čech až po Moravu. Jen v samotném městě je velmi hustý automobilový provoz, a tak cestu z krásného centra do zoo je možné absolvovat během dvaceti minut pěšky nebo tramvají či autobusem. Kdo má rád kromě zvířat i zajímavou flóru, pak může navštívit areál naproti zoo, kde je japonská zahrada a také park s velkou hrající fontánou.

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru