Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Poklady z přírody 58 – Monarda
Sdílet:

Poklady z přírody 58 – Monarda

Drůbež
Krmení

Monarda nebo také závinutka, zavinutka či zavrnutka je velmi zajímavá, ale u nás nepříliš známá trvalka, která dokáže potěšit hned natřikrát: aromatickou vůní, dlouhou dobou kvetení a léčivými účinky. Na zahradě by neměla chybět.

Patří, stejně jako kopřiva, do řádu hluchavkotvaré (Lamiales), čeledi hluchavkovité (Lamiaceae). Rod zavinutka (Monarda) zahrnuje celou řadu druhů, patří k nim např. M. bradburiana, M. citriodora, M. clinopodioides, M. didyma, M. fistulosa, M. media, M. punctata a další. Rod pojmenoval Carl von Linné po španělském lékaři a botanikovi Nicolasu Monar­desovi, který měl podíl na rozšíření se ananasu, ořechů a kukuřice, věnoval se ale také obchodu s otroky. V roce 1574 napsal knihu o rostlinách Nového světa.

Anglické Bee balm, volně přeloženo včelí balzám, naznačuje, že jde o medonosnou rostlinu. V zemi původu si na jejím nektaru rádi pochutnají i kolibříci.

Mezi běžné názvy patří indiánská rostlina, citronová máta, fialová nebo citronová koňská máta, bazalka beebalm, čaj Oswego, bergamot, divoký či fialový bergamot.

Výskyt

Monarda pochází ze Severní Ameriky, roste až do nadmořské výšky 1 500 m. U nás nejznámější zavinutka podvojná se pěstuje jako okrasná rostlina ve Spojených státech amerických i v některých státech Evropy a Asie. Dalším druhem oblíbeným v Evropě je zavinutka rourkovitá.

Charakteristika

Druhy rodu monarda zahrnují jednoleté i vytrvalé rostliny, které dorůstají 20–90 cm. Společné mají pevné, vzpřímené lodyhy a pyskaté květy uspořádané v přeslenech na vrcholech lodyh. Obou­stranně symetrické trubkovité květy jsou oboupohlavní, vyrůstají na vrcholu stonků. U divokých rostlin jsou květy jednoduché, mezi vyšlechtěnými kultivary jsou i plnokvěté. Květy mají červenou, karmínovou, růžovou i fialovou barvu. Stříbrné, zubaté, kopinaté listy, které jsou hladké nebo řídce ochlupené, dlouhé 7–14 cm.

Společné mají také léčivé vlastnosti a to, že jsou vítaným cílem včelí populace.

Ve spojených státech existuje mnoho různých druhů zavinutek, dostupných je na 50 komerčních kultivarů. Podívejme se na některé zajímavé druhy:

Zavinutka podvojná (M. didyma) nebo také Crimson beebalm, Scarlet beebalm, Scarlet monarda, Oswego tea, bergamot roste ve východní části spojených států, pěstuje se i v Evropě a Asii. Termín bergamot je zavádějící, žádná monarda neprodukuje skutečný bergamot používaný pro provonění čajů.

Květy jsou po 30 uspořádány v květenstvích na vrcholu zeleného stonku obklopeného tmavě zelenými listy s červenou žilnatinou. Listy jsou 6–15 cm dlouhé a 3–8 cm široké. Vyšlechtěna byla řada kultivarů, které dorůstají 0,7–1,5 metru, rostliny mohou ale dosáhnout i výšky dvou metrů. Kvetou středně až tmavě červeně, bíle, fialově nebo růžově, původní rostliny mají karmínově červené květy. Kvete od června do října.

Zavinutka rourkovitá (M. fistulosa), které se říká také divoký bergamot nebo včelí balzám, kvete růžově. Na stoncích bývá 20–50 květů, listy mají brilantně zelenou barvu. Rozlišuje se několik typů, které mají mírně odlišnou vůni. Domorodí indiáni podle vůně určovali použití rostliny.

Zavinutka Bradburyho (M. bradburiana) nebo také východní beebalm či Bradbury beebalm je původní v centrální a jihovýchodní části Spojených států. Má zelené oválné listy s lehce ozubenými okraji a stonky s purpurovým nádechem, kvete světle fialově. Květy produkují velké množství nektaru, který láká různý hmyz a v USA také kolibříky. Kveta později než ostatní zavinutky a je odolnější vůči suchu.

Zavinutka citronová (M. citriodora) nebo také lemon beebalm, citronová máta či purpurová jezulka dorůstá výšky 80 cm, roste v divočině většiny území Spojených států a Mexika. Rost­liny mají dlouhé oštěpovité nebo travnaté listy a kompaktní trsy. Stonek vyrůstá ze středu rostliny, kvete světle fialově. Druhový název citronová odkazuje na vůni citronu, kterou připomínají rozemnuté listy. Rostliny se používají k odpuzování hmyzu. I přes sdílení jména by neměla být zaměňována s citronovou mátou.

Monarda clinopodioides označovaná jako bazalková je rodák z Kansasu, Okla­homy, Texasu a Louisiany. Rostliny částečně dřevnatí, mají dlouhé štíhlé listy, kvetou světle purpurově.

Monarda média, známá jako purpurové bergamotky, se vyskytuje v močálovitých prostředích, Tato trvalka má kopinaté listy, stonky jsou na průřezu čtvercové. Na vrcholu stonku tvoří velké květenství v červenohnědém odstínu, složené z mnoha menších květů. Má podobnou vůni jako bergamot. Běžná je po celých východních Spojených státech i v Kanadě.

Monarda punctata nebo také skvrnitý beebalm či koňská máta je v závislosti na prostředí letnička, nebo trvalka. Upřed­nost­ňuje písečné půdy s dobrou drenáží. Kvete bohatě, květy jsou žluté s fialovými skvrnami. Listy jsou štíhlé a jasně zelené. Tato zavinutka je remízem pro užitečný hmyz, zejména je prospěšná pro dravé vosy. Vyzna­čuje se tymiánovou vůni.

Nově šlechtěných kultivarů stále přibývá. Můžete zvolit jen jeden druh a jednu barvu, nebo barvy kombinovat a různě vysoké druhy vysázet stupňovitě: do popředí nejnižší, do středu nejvyšší.

Trocha historie

Indiáni monardu používali k léčení nemocí dýchacích cest, připravovali z ní čaj. Starým indiánským uklidňujícím nápojem je monardové mléko. Silice monardy podporují trávení a zklidňují žaludek, potlačuje nadýmání. Pomáhá při zánětech průdušek, nachlazení a horečce, tlumí menstruační bolesti a má celkově uklidňující účinky. Použít ji lze také při bolestech hlavy, žaludku nebo kloubů. Při léčbě revmatu se doporučuje kombinace s maceškou trojbarevnou nebo polní, s oddenkem pýru, vřesem a čekankou. Na gynekologické problémy se kombinuje především s řebříčkem a kontryhelem. Při potížích s hrdlem se doporučuje tinktura.

Drogu je tedy možné podávat i během těhotenství a kojení, použití ale raději konzultujte s lékařem. Vyšší dávky nebo delší doba užívání nejsou vhodné.

Pomáhá hojit poranění a zklidnit místa po bodnutí hmyzem. Odvar se používá k omývání ran nebo se z něj připravují obvazy na kožní infekce či menší rány. Pomoct může také při zánětech dásní nebo při infekci způsobené zubním kazem. Včelí balzám je přirozeným zdrojem antiseptické látky tymol, primární aktivní složky některých moderních komerčních receptur ústní vody.

Monarda citriodora vytváří citronellol, dá se použít jako repelent – stačí potřít kůži šťávou z rozdrcených listů.

Květy zavinutek jsou jedlé, v kuchyni je můžete využít k dozdobení pokrmů, dají se přidat do zelených a ovocných salátů, koláčů nebo využít při zavařování. Při přidání velkého množství jsou pokrmy hořké.

V kuchyni se dají využít i listy, a to zelené jako salát, použít se dají do oleje při smažení vepřové kotlety, bílých ryb nebo mušlí. Ochutit se jimi dá máslo, sýr a tvaroh.

Listy se používají pro přípravu čaje. Chutný je dochucený medem. Milovníkům čaje přijde vhod zejména zavinutka citronová, jejíž vonná silice může nahradit silici bergamotovou.

Z původního druhu – M. punctata (zavinutky tečkované) – se lisuje léčivý olej.

Zavinutka dodá květinovým záhonům život a barvu. Často se používá do skupinových výsadeb. Rostliny se dají vysázet i do květináčů či truhlíků. Nařezané do vázy krásně provoní byt. Sušené listy a květy jsou také užitečné v sáčcích a potpourri.

Co rostlina obsahuje?

Zavinutka obsahuje silice s obsahem terpentýnových látek, tříslovin, flavonoidů, hořčin, organických kyselin a antisepticky působící tymol.

Pěstování

Zavinutky jsou poměrně nenáročné rostliny. Nejlépe se jim daří na plném slunci ve vlhké, ale propustné půdě. Hodnota pH půdy by se měla v ideálním případě pohybovat v rozmezí 6,0 až 6,7. Vhodná je orientace na jih a jihovýchod, květy při odpoledním polostínu déle vydrží.

Výhodné je do půdy přidat kvalitní odleželý kompost, a to na jaře, na něj pak několik centimetrů mulče. K přihnojení v průběhu růstu se použije univerzální hnojivo, nejlépe granulované, s pomalým uvolňováním, použít se dá i tekuté.

Bohatší násady květů i rozrůstání se rostliny lze dosáhnout zastřiháváním rostlin a odstřiháváním odkvetlých květů těsně pod květním pupenem. Na podzim se rostliny seříznou na několik centimetrů.

Rozmnožuje se trsy, každé 3 nebo 4 roky je vhodné rostliny rozdělit a odstranit starou středovou část. Kromě dělení se dají zavinutky vypěstovat i z řízků nebo ze semen.

Pokud se zavinutky rozhodnete množit pomocí řízků, vyberte z jarních výhonků alespoň šest centimetrů dlouhý a hned pod sadou listů. Řízky umístěte do malé nádoby naplněné perlitem, rašelinou, vermikulitem nebo směsí těchto substrátů. Rostlinky je potřeba pořádně zalít a udržovat ve vlhku. Pomoct s udržením vlhkosti může plastový sáček, do kterého se nádoba uzavře. Jakmile odřezy zakoření, přesadí se do půdy.

Semena se sejí časně zjara, když je půda stále chladná a stále existuje šance na lehké mrazíky. Když rostliny semenáčků vytvoří alespoň dvě sady pravých listů, přesazují se na stanoviště.

K setí lze použít i semena z vlastních rostlin. Nedoporučuje se ale vysévat semena hybridů.

Zralá jsou zpravidla jeden až tři týdny po rozkvětu květů. Semena je potřeba nechat vyschnout nejlépe na papíře v dobře větraném prostředí po dobu 3–4 dnů. Poté se umístí do vzduchotěsně uzavřené nádoby v chladničce.

Pro svou nenáročnost, vysoký vzrůst a dlouhou dobu kvetení se dobře hodí do společných trvalkových výsadeb, rabátek před chalupou nebo před vzrostlé stromy. Vhodnými sousedy nebo společníky na záhon jsou vyšší rostliny, např. floxy, krásnoočka, rozrazily, řebčíky, čechravy, slézovce či šanty.

Zavinutky jsou náchylné na plísně. Aby se jim předešlo, je potřeba zabezpečit cirkulaci vzduchu a vyhnout se zavlažování shora. Výskyt plísní se sníží, pokud se na podzim odstraní staré stonky a vyčistí mulč. Napadají je také roztoči a třásněnky. Roztoči způsobují na listech nažloutlé skvrny a velmi jemné pruhy. K boji proti nim se doporučuje použít insekticidní mýdla nebo zahradnické oleje.

Během chladnějších měsíců v roce může být včelí balzám náchylný k hnilobě kořenů. Té jde předejít sázením do kvalitní půdy.

Sklizeň a skladování

Jako léčivo i pro využití pro drůbež se těsně před rozkvětem sklízí list, případně kvetoucí nať. Listy je však možné sklízet kdykoliv během vegetačního období.

Zpracování

Listy lze zmrazit nebo usušit. Nejsou-li po několika dnech zcela suché, dosušíme je v troubě při 120 stupních. Skladujeme v uzavřených obalech mimo přímé sluneční záření.

Využití pro drůbež

Čerstvé i sušené rostliny zavinutky přidané do směsi pomáhají zlepšit stav dýchacího a zažívacího traktu drůbeže. Působí také jako antiseptické a antibakteriální činidlo. Je vhodné je přidávat denně ať – už čerstvé, nebo sušené.

Monarda má také uklidňující účinky, přidat ji do krmení je proto vhodné před situacemi způsobujícími stres, např. před výstavami. Čerstvé nebo sušené listy je dobré přidat do snáškových hnízd.

Pro další druhy

Zavinutkami se živí některé druhy motýlů. Např. Coleophora monardae, můra žijící v Kanadě a Ontariu, se živí pouze těmito rostlinami. Doufám, že tato nádherná rostlina bude okrasou vaší zahrady, přitáhne užitečné opylovače a pomůže i drůbeži.

Autor textu: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru