Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmné doplňky, díl 14: Pro detoxikaci – a vlastně i pro játra
Sdílet:

Krmné doplňky, díl 14: Pro detoxikaci – a vlastně i pro játra

Koně
Krmení

O detoxikaci organismu jste jistě všichni slyšeli. Detoxikujeme – sebe nebo naše miláčky včetně koní – na jaře, na podzim, po nemoci, po léčení… Co to ale je, ta detoxikace? Co se vlastně při ní v těle děje? A čím se to vlastně provádí?

Tak v první řadě tady máme vysvětlení: detoxikace je snížení toxických (jedovatých) vlastností různých chemických sloučenin. Chemická látka („lék“, detoxikační prostředek) působí na jinou chemickou látku a reaguje s ní, aby snížila nebo zničila její toxické vlastnosti. Kde koně k oněm toxickým sloučeninám přijdou? Znečištěný vzduch, voda, nátěry předmětů, stěn, boxů, ohrad, jedovaté rostliny na pastvě nebo v seně, toxiny vzniklé v těle během nemocí, během zátěže nebo stresu, ale i léky, to všechno jsou potenciální zdroje toxinů, které mohou poškozovat zdraví zvířat. Pro koně hrají navíc velmi důležitou roli i mykotoxiny, tedy sloučeniny produkované plísněmi nacházejícími se často i v tom nejlepším seně, slámě či jiném krmivu, nebo dokonce i na zelené trávě na pastvině.
Naštěstí má koňský organismus v sobě jedno velmi důležité detoxikační zařízení: játra. Je to orgán představující asi 1 % tělesné hmotnosti dospělého koně, který se nachází v břišní dutině hned za bránicí, tedy ještě chráněný hrudním košem. Prochází jimi krev, kterou přivádí vrátnicová žíla z trávicího traktu a jež pak pokračuje dál do těla. Játra tvoří žluč, která neustále odchází do dvanáctníku a pomáhá v něm mimo jiné trávit tuky. Játra hrají rozhodující roli v trávicích procesech a řídí regulaci rozdělování živin po těle.
Živiny vstřebané trávicím traktem do krve musí projít játry a ty je dále zpracovávají – některé přemění na energii, některé změní na jiné typy živin, některé odešlou periferním tkáním a jiné uskladní pro horší časy. Pak je postupně uvolňují do krve, aby tělo nestrádalo. Kromě toho se v nich tvoří mnohé vitaminy, uskladňují se v nich různé minerály, podílejí se na imunitě – a v první řadě na odstraňování toxinů z krve. Mnoho toxinů a metabolitů běžně vzniká činností střevních bakterií, které koni pomáhají trávit živiny. Pokud je játra nezlikvidují, budou tyto nebezpečné látky dál kolovat krví po těle a mohou poškodit mnoho různých orgánů, především mozek. Nejnebezpeč­něj­ším toxinem, který se takto začne v krvi hromadit, je čpavek. Vzniká z přeměny bílkovin přijatých v potravě.
Pokud chceme takzvaně detoxikovat organismus, především budeme podporovat nebo doplňovat činnost jater. A logicky platí, že hlavní „detox“ musí nastoupit ve chvíli, kdy je funkce jater z nějakého důvodu narušená. 

Kdy detoxikovat?
Po krmných doplňcích pyšnících se detoxikačními vlastnostmi sáhneme obvykle ve chvíli, kdy je kůň nemocný nebo po nemoci, popřípadě byl začervený, trpěl kolikou, průjmem nebo schvácením, když má za sebou dlouhodobější léčbu, například antibiotiky, protizánětlivými léky. Detoxikovat je vhodné i v případě, že kůň trpí alergií, ať už v podobě dušnosti, kopřivky, či letní vyrážky. Možná se rozhodnete podávat detoxikační přípravky preventivně, když si myslíte, že by kůň mohl dostávat nekvalitní či zaplísněná krmiva (seno, slámu, ale i jádro, otruby apod.) nebo by mohl spásat jedovaté rostliny, je po náročné práci, sportovní sezoně, dlouhodobějším působení stresu.
Detoxikační – především jaterní – kúra může pomoct, pokud je kůň „smutný“, špatně žere, zhoršuje se jeho výkonnost, snadněji onemocní infekcemi, má problémy se zabřeznutím, hubne, má řidší nebo zapáchající trus, nekvalitní srst.
Pojďme se podívat, které látky a s jakým účinkem se vlastně při detoxikaci do krmných doplňků přimíchávají:

Detox 1:
Čistíme střeva

Tato skupina látek působí na místě, kde většina toxinů vzniká nebo kam se snadno dostane: ve střevě. Většinou je jejich úkolem vychytat škodlivé látky a s trusem je odstranit z těla ven. Jiné slouží jako „potrava“ pro potřebné střevní bakterie. Některé mají údajně čistit střevo i mechanicky – doslova ho vydrhnout…

Zeolit neboli „vařící kámen“ jsou hlinitokřemičité minerály sopečného původu. Díky své struktuře s mikroskopickými otvory fungují jako „past“ na alergeny, těžké kovy a škodlivé toxiny, které na sebe navážou a bezpečně i s nimi odejdou trusem z těla. Na podobném principu působí i vnitřně podaný bentonit, což je hornina vzniklá z čediče s vysokým obsahem jílových minerálů. A do třetice tu máme křemelinu, zvanou také diatomická zemina. Je to sypká hornina, která je tvořena schránkami jednobuněčných řas rozsivek a jílovými minerály (především kaolinit a illit). Je schopná absorbovat ve střevech různé toxiny a těžké kovy, údajně poškozuje i vnitřní parazity a díky své tvrdosti má být schopná „vykartáčovat“ stěnu střeva a zbavit ji nežádoucích usazenin. Protože je bohatá na minerály, slouží i jako jejich přírodní zdroj.
Absorpční vlastnosti mají i upravené buňky speciálních kvasinek prodávané pod obchodním názvem Mycosorb. Jsou schopné na sebe ve střevech navázat mykotoxiny (toxiny plísní) a znemožnit tak jejich vstřebání do cévního řečiště. Samy se nevstřebávají a trávicím traktem pouze procházejí. 

V krmných doplňcích sloužících k detoxikaci organismu najdeme i látky zlepšující rovnováhu střevních bakterií. Například extrakt mannanových oligosacharidů z vnějších stěn kvasinek zvaný Bio–Mos® přispívá ke zdraví střev a stabilizaci střevní mikroflóry, protože představuje její „potravu“ – slouží tedy jako prebiotikum. Dalším přípravkem jsou živé kvasinky kmene Saccharomyces cerevisiae 1026 známé jako Yea Sacc®, které obnovují přirozenou rovnováhu střevní mikroflóry.

Detox 2: 
Podporujeme a chráníme játra

Pro kvalitní odstranění toxinů z těla je nutno podpořit správnou činnost jater. K tomu v první řadě slouží vhodná výživa: protože játra musí zpracovávat čpavek vzniklý rozkladem bílkovin, je vhodné omezit bílkovinná krmiva (nedávat například vojtěšku nebo sóju). Vhodný není ani tuk, který by mohl játra „zanášet“. Naopak ideální jsou krmiva obsahující cukry, tedy například některé obiloviny (kukuřice) nebo řepné řízky.
Pokud už jsou játra poškozená, je třeba snížit množství bílkovin v krmivech až na 8 % (což odpovídá bílkovinám obsaženým v běžné dávce sena) a nedávat žádné tuky. Naopak až 50 % krmné dávky mohou tvořit obiloviny. Nemocná játra nejsou schopná syntetizovat vitaminy, takže koni je třeba dodávat aspoň vitaminy skupiny B, dále A, D, E a K.
Jistě všem známý přírodní „ochránce jater“ je bodlák ostropestřec mariánský. Obsahuje velké množství aktivních látek, jejichž směs se nazývá silymarin. Chrání a posiluje jaterní buňky a podporuje jejich obnovu. Pro dostatečný účinek je však třeba ostropestřec správně připravit: nejlépe je použít přímo drcené plody. Protože vysoká teplota (přibližně nad 40 °C) silymarin ničí, nedoporučuje se dělat z něho čaj; ale i při nízkých teplotách se velmi špatně luhuje do vody. Lze koupit i ostropestřecový olej, ale ani ten neobsahuje ideální množství účinné látky, alkohol zase silymarin ničí, takže ani tinktury nejsou ideální.

Detox 3:
Odstraňujeme volné radikály

V těle existuje ještě jeden typ „toxických látek“ – volné radikály vzniklé oxidačními procesy v jednotlivých buňkách. Ty odstraňují přípravky zvané antioxidanty. Už v minulých dílech jsme se zmiňovali o omega-3 mastných kyselinách, vitaminu E, selenu a dalších mikroprvcích, vitaminu C. Jako kvalitní antioxidanty působí i obsahové látky sladkovodní řasy chlorelly a sinice spiruliny. Ty kromě toho obsahují i mnoho minerálů, vitaminů a mastných kyselin. 
V současné době se stále častěji objevuje v krmných doplňcích zvířat kurkuma, přesněji žlutý oddenek kurkumovníku dlouhého neboli indického šafránu. Pyšní se mnoha prospěšnými účinky na zdraví: posiluje imunitní systém, má protizánětlivé účinky, působí antioxidačně, zlepšuje zažívání a vstřebávání živin, detoxikuje. Pro příznivé účinky na celý organismus, vyplavování kyseliny mléčné ze svalů a schopnost detoxikovat je velmi ceněná i bylina zvaná juka. Ale nemusíme chodit daleko do světa; podobné vlastnosti má i naše známá kopřiva dvoudomá, smetánka lékařská, sedmikráska či šťovík.
Jak je vidět, očistit tělo od toxinů lze různými způsoby; pomoct vám mohou nejen komerčně připravené „koňské“ doplňky v podobě granulek, ale i běžně dostupné čaje, nebo dokonce ručně nasbírané bylinky. Je třeba si jen uvědomit, co přesně si pod pojmem „detoxikace“ vlastně představujete a čeho tím chcete dosáhnout.

Zdroje informací:
TheHorse.com
Webové stránky KER – Kentucky Equine Research
Bylinky pro zdraví – prodetox.cz
VasBylinkar.cz

 

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru