Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Papoušíček šedokřídlý - Forpus coelestis
Sdílet:

Papoušíček šedokřídlý - Forpus coelestis

Rod Forpus zahrnuje malé zavalité papoušíčky - délka 12-13 cm - se silným, po stranách zploštělým, zobákem. Do poloviny dvacátého století byl velmi...

Rod Forpus zahrnuje malé zavalité papoušíčky - délka 12-13 cm - se silným, po stranách zploštělým, zobákem. Do poloviny dvacátého století byl velmi vzácný. Dnes už tomu tak není, proto je jeho cena tak nízká, že si ho může opatřit i začínající chovatel. Nejen papoušíčky šedokřídlé, ale i ostatní příslušníky rodu Forpus je možno chovat i v panelovém domě, protože nepotřebují velký prostor a nekřičí. Je to skutečně velmi roztomilý „mini“ papoušek.

Popis: samec je zelený, přední část temene, strany hlavy a hrdlo žlutozelené, záda šedozelená, zadní krk světle modrý, kostřec, loketní letky a ruční krovky modré. Samice nemá modré znaky.

Označují se za snadno chovatelné ptáky, ale odchov nebývá pravidelný a častý. Pokud oba partneři harmonují a mají pestrou stravu, většinou hnízdí s úspěchem mnoho let.

Já chovám papoušíčky šedokřídlé od dubna do konce října podle počasí venku v klecích o délce 70 cm po páru. Budka je zavěšena zvenku. Do budky velikosti pro andulky sypu vrstvu pilin smíchaných s modřínovým jehličím. Papoušíčkové nocují v budce.

Při toku sameček načechrává peří, jemně švitoří, krmí samičku a tak dochází k páření. Papoušíčkové nocují v budce. Papoušíčkové hnízdí dvakrát až třikrát v chovné sezóně. V jednom hnízdě mají 4 až 6 mláďat, ale někdy bývá počet vyšší. Pokusy o páření jsem u papoušíčků pozoroval když dosáhli stáří šest měsíců, ale lépe je nechat hnízdit až ve stáří dvanáct měsíců.

Krmení: dávám máčenou kukuřici a naklíčenou pšenici, proso, kardi a slunečnici, obsahují vitamin E. V suchém stavu dávám lesknici, proso, proso senegalské, oves, kardi, pohanku, které obsahují hodně glycidů. Občas dávám kousek pomeranče, fík, mrkev, celer. Na jaře hlavně pyl z květů akátů a pampelišek. Dále podle ročního období hloh, šípky, jeřabiny, ptačí zob, rakytník řašetlákový. Dále pšeničné klásky a kukuřici ve stavu mléčné zralosti. Papoušíčkové berou hodně šťovík, kokošku pastuší tobolku, vratič, čekanku, pelyněk černobýl, řebříček, třezalku a mnohé jiné druhy. Naše příroda poskytuje široký výběr.

Čerstvé větve na oštipování poskytují živiny a velice důležité látky. Já dávám jen přírodní větve z jabloně, vrby, jívy, břízy, ale hlavně černého bezu (je účinný proti červivosti). Pupeny např. vrby, lípy a hlavně třešně obsahují bílkoviny.

U papoušíčků šedokřídlých se vyskytují také barevné mutace, ale ty se nevyrovnají ptákům přírodně zbarvených.

Je možné, že můj článek zkušeným chovatelům mnoho neřekne, ale myslím, že v něm začínající chovatel najde mnohé užitečné informace. Všem přeji hodně úspěchů v nové hnízdní sezóně.

Kresba: Jan Bodeček

Autor textu: Milan Škutchan
Autor fotografií zdroj: Petr Podpěra
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru