Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amroksky - AM
Sdílet:

Amroksky - AM

Amroksky (ze zkr. American Rocks) byly po roce 1945 přivezeny do NDR, odkud se pak dostaly k našim chovatelům. Jedná se o těžší nosné plemeno, blízc...

Amroksky (ze zkr. American Rocks) byly po roce 1945 přivezeny do NDR, odkud se pak dostaly k našim chovatelům. Jedná se o těžší nosné plemeno, blízce příbuzné plymutkám (jde vlastně o neuznané světle žíhané chovy plymutek, které pak byly kříženy s lehkými plemeny). Jsou velmi dobré nosnice - v prvním snáškovém roce se požaduje 190-200 vajec.

Popis: Trup středně dlouhý, protáhlý, široká, vyklenutá a dobře zaoblená hruď, široký rovný hřbet plynule přecházející ve středně vysoko nesený ocas. Nohy středně vysoké až nižší, široký postoj končetin. Břicho široké, plné, peří přilehlé. Hřeben u kohoutů je poněkud větší, než u plymutek. Běháky a zobák jsou u kohouta sytě žluté, slepice má zobák u kořene tmavý, oči by měly být červenohnědé až oranžové. Mimo pohlavní rozdíly se slepice podobá kohoutovi.

Zbarvení: Základní barva je šedobílá, žíhání je pravidelné - u kohoutů světlé proužky stejné jako černé. Slepice jsou tmavší než kohouti, černé proužky mají 2x širší než světlé.

Váha: Kohout 3-4 kg. Slepice 2,5-3 kg.

Velikost kroužků: Kohout č. 22, slepice č. 20.

Barva skořápky: Nahnědlá až hnědá. Nejmenší váha násadového vejce je 58 gramů.

Uvedené plemeno slepic je vhodné pro začínající chovatele. Pro ty pokročilejší doporučuji členství ve specializovaném klubu chovatelů amroks.

Kontaktní adresa: ČSCH ústřední výbor - ing. Stejskalová Eliška, Maškova 3, Praha - Kobylisy 182 53. Tel.: 02/6883437.

Autor textu: Václav Kudělka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru