Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Highland
Sdílet:

Highland

Highland?! Donedávna a možná i dnes pro většinu laické veřejnosti neznámý pojem, který je tak trochu obestřen rouškou tajemství a záhad. Mnohé napad...

Highland?! Donedávna a možná i dnes pro většinu laické veřejnosti neznámý pojem, který je tak trochu obestřen rouškou tajemství a záhad. Mnohé napadne, že se jedná o neznámý živočišný druh, ale jsou i tací, kteří si pod tímto pojmem představí nesmrtelného bojovníka ze Skotské vysočiny. Oba názory jsou pravdě více či méně vzdálené. O co se tedy vlastně jedná?

Highland je primitivní plemeno skotu, které pochází ze skotských náhorních planin. Odtud je také odvozen jeho český název Skotský náhorní skot. Skotská vysočina je pokryta chudou sporou vegetací vřesovištního typu. Jsou zde velice kruté zimy s třeskutými mrazy a vysokou sněhovou pokrývkou. Léta jsou zde vlhká a chladná. Tyto nepříznivé přírodní podmínky daly vzniknou unikátnímu plemenu skotu, které nemá ve světě obdoby. Charakteristickým znakem je dlouhá hustá srst, která sahá v zimním období až na zem. Ta chrání zvířata výborně před rozmary počasí. Typická je taktéž dlouhá splývavá srst na hlavě, překrývající oči. Základní barevná varianta je hnědá, od žluté až po tmavě červenou. Méně časté je zbarvení černé, šedé, stříbrné a žíhané (tzv. brindle).


• tele (75% highland) a matka 50% (highland + červená straka)

Již na první pohled nás zaujmou majestátné rohy, kterými se tento skot pyšní. Mají lyrovitý tvar a u býků dosahují rozpětí až 130 cm.

Jedná se o robustní plemeno malého tělesného rámce s krátkými končetinami. V plemenném standardu jsou upřednostňovány exteriérové znaky před výkonnostními. Velikost a hmotnost jednotlivých zvířat se velice liší v závislosti na kvalitě půdy. Hmotnost dospělých krav se pohybuje od 380 do 450 kg a u býků od 450 do 590 kg. Kohoutková výška krav se pohybuje v rozmezí od 110 do 120 cm.

Mezi nesporné výhody tohoto plemene patří zachování původních užitkových vlastností, které jim umožňují přežívat i v nejtvrdších přírodních podmínkách. Avšak jejich relativní nevýhodou, obzvláště pro malochovatele, je jejich vysoká cena, která u dospělých plemenných kusů přesahuje nezřídka 100 000 Kč.


• týdení tele - 20kg, 75% highland

Cenové dostupnější jsou kříženci tohoto plemene s plemeny, která se u nás běžně chovají. Tito kříženci dědí po svých rodičích ty nejlepší vlastnosti. Vynikají otužilostí, vitalitou, pevnou konstitucí, snadnými porody, dobrými pastevními a mateřskými vlastnostmi. Nepřehlédnutelný je též jejich působivý zevnějšek.

Jejich tělesný rámec a zmasilost, obzvláště zadní kýty, jsou větší než u jejich čistokrevných příbuzných. Na druhou stranu si jejich maso zachovává nezaměnitelnou chu?, kterou gurmáni srovnávají s chutí té nejlepší zvěřiny. Ve srovnání s masem tradičně vykrmeného skotu, má výrazně tmavší barvu, je křehčí a obsahuje méně mezisvalového tuku.

Jednou z mnoha výhod těchto kříženců je nutnost celoročního, venkovního chovu. V letním období nesmíme zapomenout na stín, protože hustá dlouhá srst je jim v této roční době spíše na obtíž. Avšak v zimě ji využijí dokonale. V nižších polohách bych doporučoval zimování bez přístřešku, bohatě postačí závětří lesa, ve vyšších polohách je možno postavit lehký dřevěný přístřešek. Z vlastní zkušenosti však vím, že ho tento dobytek prakticky vůbec nenavštěvuje. A zde je třeba podotknout, že se naše farma nachází v centrální části Šumavy, v nadmořské výšce 850 m. Zimní přikrmování zajiš?ujeme pomocí “velkých krmných” vozů naložených senáží či balíků sena. Jadrná krmiva se nezkrmují. “Příkrmiště” by mělo být zpevněné, aby nedocházelo k rozšlapu půdy. Zvířatům musíme umožnit přístup k pitné vodě. Nejvhodnější je přirozené průtočné napajedlo, nebo nezamrzající míčová napáječka.

Jelikož tito kříženci mají velmi dobrou pastevní schopnost, je možné s nimi spásat i méně úrodné plochy.


• šestiletý plemenný býk (100%)

V chovu se doporučuje přirozená plemenitba, inseminace je nevhodná.

Tyto křížence bych doporučil těm, kteří mají zájem o atraktivní a houževnatá zvířata. Dále pak těm, kteří by se chtěli věnovat chovu čistokrevného highlanda, ale nemají dostatek finančních prostředků na nákup plemenného materiálu. Tudíž tyto křížence mohou použít k převodnému křížení.

Chov highlandů je ekonomicky, časově i technicky velice nenáročný.

Autor textu: Tomáš Scheinost
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru