Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Gonyosoma oxycephala
Sdílet:

Gonyosoma oxycephala

Výskyt: Tato překrásně zbarvená užovka bývá někdy řazena do rodu Elaphe. Žije ve víceméně celé Zadní Indii, v Malajsii a na Filipínách. Jde o vyslo...


Výskyt: Tato překrásně zbarvená užovka bývá někdy řazena do rodu Elaphe. Žije ve víceméně celé Zadní Indii, v Malajsii a na Filipínách. Jde o vysloveně arborikolní druh, který větve stromů a keřů opouští jen málokdy. Bývá nalézán v hustém porostu deštných lesů, mangrovů, bambusových houštin apod., především v blízkosti vody.

Popis: Je to celkově zelená užovka se žlutým břichem, která může dorůst až přes 200 cm délky. Mezi šupinami jí prosvítá modravá barva kůže, která vytváří dojem síčování. Ocas bývá zbarven spíše šedomodře, někdy se špinavě žlutými skvrnkami.

Terárium a chov: V přírodě se živí téměř jakýmikoliv drobnými obratlovci, v zajetí je většinou krmena pouze laboratorními myškami. Můžeme jí však nabízet cokoliv od křečků, přes mláďata morčat a potkanů až k drobným exotickým ptákům. Nepohrdne ani 1 - 3 denními kuřaty.
Zřizujeme pro ni terária rozměrů 100x50x70 cm s podkladem rašeliny, dostatkem větví a živých i umělých rostlin. Na dno položíme dostatečně velkou nádobu s vodou. Ubikaci vyhříváme na 28-30 st.C s nočním poklesem na 24 st.C. Důležité je bohaté každodenní porosení.
Samičky snáší vejce v počtu 5-12. Z nich se při inkubační teplotě 28 st. C líhnou mláďata za 95-115 dní veliká asi 40 cm.
Literatura: Marais J.:Fascinující svět hadů, Rebo Productions 1995, Trutnau L.: Schlangen 1, 1988
 
Vladimír Cerha
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru