Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Phelsuma madagascariensis kochi… (2. část)
Sdílet:

Phelsuma madagascariensis kochi… (2. část)

Phelsuma madagascariensis kochi - blízká setkání třetího poddruhu (2. část) Já osobně mám ve svém teráriu zcela určitě i taxon Ph...

Já osobně mám ve svém teráriu zcela určitě i taxon Phelsuma mad. kochi. Samec pochází z importu a podle toho i vypadá. Regenerát ocasu má již zcela dorostlý a změněná struktura kůže na místě jizev svědčí o bojích, které sváděl v přírodě. Je skutečně málo exemlářů, zvláště samců, kteří dojdou z přírody a nemají nějaký ten šrám na těle.

Platí to všeobecně o všech jedincích, zvláště u velkých druhů rodu Phelsuma. Phelsuma madagascariensis kochi se vyznačuje vysokou produkcí vajec, která je přibližně stejně veliká jako u poddruhu Phelsuma madagascariensis madagascariensis, ale menší než u subspecie "grandis".

Čerstvě vylíhlá mláďata jsou velmi roztomilá, aktivní, více než juvenilové subspecie " grandis" a jejich mortalita je téměř nulová. Dá se tvrdit, že pokud se již mládě vylíhne, není možné za běžného zodpovědného přístupu o ně přijít. K inkubační teplotě se přihlíží, zda díky teplotní determinaci pohlaví při vývoji zárodku líhneme samce nebo samičky.

Při konstantní teplotě 26st.C se líhnou již převážně samice a to za dobu 78 - 83 dní. Zvýšíme-li teplotu na 28 - 29st.C, budou se líhnout převážně samci za 68 - 76 dní inkubace.

Můj samec v teráriu se ke třem samicím chová velmi ohleduplně a není agresivní ani vysloveně dominantní.

Soužití tří samic je podmíněno, jak už jsem se zmínil, množstvím průlezů a úkrytů ve větším teráriu.

Pro chov v páru není až tak rozhodující velikost terária, mělo by být zhotoveno s vědomím, že Phelsumy potřebují prostor do výšky. Orientačně snad doporučuji tyto rozměry: 80 cm výška x 35 cm hloubka x 35 cm šířka. Toto doporučení je třeba brát s rezervou, výhodnější je větší rozměr celkově a hlavně zarostlé terárium s úkryty.

Lokální ohřev je opět ideální. Plně postačuje zářivečka DZ 9 - 11W s adaptérem s umístěním do prostoru vnitřního interiéru. Phelsumy se rozhodně nespálí jako od žárovek a my velmi ušetříme el. energii a finance díky mnohonásobně vyšší životnosti tohoto zdroje.

Vše může být doplněno (máme-li gekonária vedle sebe) i na horním skle položenými zářivkami s teple bílou složkou vyzařovacího spektra, kombinovanou případně i se zářivkami se studenou složkou spektra. Pod studenými zářivkami nám nemusí jít dobře všechny druhy rostlin v interiéru terária. Doporučuji zářivky 18W, 1- 60cm, typ Warm white /teplé/ a sehnat si zvlášť k těmto tlumivku 18W, startér /zapalovač/ v rozmezí okolo zmíněných 18W. Zručný elektrikář je dokáže jistě kvalitně a bezpečně zapojit a nás to přijde levněji, než kupovat drahá hotová zářivková tělesa. Efekt vysokého osvitu Phelsumy ocení.

Možná, že by se mělo přihlédnout k větší teplomilnosti subspecie "kochi" než známé "grandis". Vyvarujte se však základní chyby začátečníků teraristů a umístěte svá terária z dosahu slunečních paprsků, dopadajících skrze okno na jižní straně bytu na Vaše miláčky. Netvrdím, že vždy, ale může dojít k výraznému přehřátí v teráriu ( skleníkový efekt) a zvláště mladé exempláře to nemusí přežít.

Samozřejmě jinak toto přehřátí snáší sluncemilovní leguáni nebo ropušníci a jinak Phelsumy či noční gekoni.

Phelsuma mad. kochi je insektivorní a přijímá ochotně všechen poživatelný hmyz. Banánové kašičce s pudrem z mramoru holduje asi jako všem známá Phelsuma mad. grandis.

Vitamíny a minerály je nutné zvířata dotovat. AD3 combinal je povinnost mít ve výbavě stejně jako u všech ještěrů a globálně vzato plazů vůbec. Cvrčky a ostatní hmyz krmím co nejvíce zelenou složkou ( listy pampelišky, kopřivy, různých trav), protože saturace bílkovinové složky je zajištěna v různých krmných šrotech pro krmení tohoto hmyzu. Velice kvalitní krmný hmyz nabízí u nás firma váženého pana Jakoubka z Třebíče - TERINS. Nikdy jsem neměl problémy zdravotního rázu u jakéhokoliv druhu reptilií krmeného "jejich" hmyzem a navíc je tato dodavatelská firma naprosto spolehlivá. (Toto je neplacená reklama, vyplývající pouze z mých zkušeností).

Vitamín C se díky zelené složce v krmení hmyzu dostane pomocí potravního řetězce i do těla lovců hmyzu - Phelsum. To se nezmiňuji o jiných blahodárných účincích na zdraví Phelsum, které způsobují aminokyseliny a stopové prvky v zelené složce ( železo, křemík, měď hořčík apod.).

Vitamíny řady B vznikají povětšinou nejen ve střevech cvrčků ale i šroty obsahují dostatečné množství vitamínů této skupiny. Při nedostatku je nejvhodnější dotace v tabletě B- complex bez rizika předávkování.

O dodávání vápníku a vitamínů AD3 pojednává celkem obšírně velké množství teraristické literatury - i když se najdou odborníci, kteří nám laikům doporučují různé přesné dávky (velmi přesně a kvalitně) v setinách miligramů na 1kg živé hmotnosti živočicha, naši gekoni váží zrovna tolik, co fifipírko. Tato jinak velmi fundovaná odborná doporučení jsou pro největší skupinu teraristů v praxi takřka nerealizovatelná a zamlžují chov terarijních živočichů natolik svým, ač pravdivým dogmatismem, že to mnoho potencionálních novoteraristů od tohoto hobby jen odradí. Vše je třeba dělat s rozumným nadhledem a nejlepší je se poradit se zkušeným chovatelem. I když co člověk, to názor- ale i přes toto zjištění se nelekejte.

Phelsuma madagascariensis kochi má nejenom červenohnědý proužek od nosních otvorů vedený pouze - jako forma "grandis" k oku, ale má něco, co my lidé ještě dosud málo chápeme. Je to neopakovatelnost a jedinečnost své osobnosti a výjimečnosti. Je to kouzlo osobnosti jednoho, i když ne zrovna atraktivně barevného, poddruhu. Pohled do terária, kde se na větvi, či bambusové tyči pohybují živé klenoty, smaragdy ostrova Madagaskar nás stejně uklidní a upokojí, jako pohled do akvária či procházka listnatým lesem při jarním zpěvu ptactva. Tvrdí to alespoň odborníci na psychologii.

Ve světě, kde všichni se snaží stihnout všechno a stres panuje náladě lidí, je celkem dobré se na chvíli pozastavit a zamyslet se.

Není všechno zlato, co se třpytí a Phelsuma madagascariensis kochi je toho dokladem. Není ze zlata, ale "pozlatí" Vaši náladu...

S ní určitě prožijete kouzelné - blízké setkání třetího poddruhu...

Naše další setkání s herpetofaunou Madagaskaru proběhne v některém dalším čísle naší oblíbené Fauny.

Tomáš Bukovský
Autor textu: Tomáš Bukovský
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru