Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chamaeleo (Furcifer) willsii
Sdílet:

Chamaeleo (Furcifer) willsii

Je druhem nabízeným spíše sporadicky, ale vzhledem k volbě biotopu, podmínkám a určité sociální snášenlivosti patří k chameleonům zajetí přizpůsobivějším.

Popis a výskyt

Vyskytuje se ve dvou poddruzích (C. w. willsii a C. w. petteri) ve východní a jihovýchodní části Madagaskaru, kde dává přednost chladnějším a vlhčím biotopům v nadm. výškách kolem 1000 m.

Samec je zbarven zeleně s podélným světlým proužkem na bocích a okrovými skvrnami na hřbetě. Jeho nos je zdoben výrůstkem připomínajícím samce opice kahua z Bornea. Samičky jsou naproti tomu beznosé s červenými skvrnami na hlavě a hřbetě a modrými na bocích hlavy i těla.

Terárium

Tento málo kousavý a neagresivní druh vyžaduje chladnější a vlhká terária s teplotami 19-29 st. C (noc - den) a relativní vlhkostí 90-75 % (noc - den). Jako substrát použijeme směs písku a zeminy a ubikaci vybavíme větvemi bez listí nebo odumřelým keříkem. Vhodné je větší terárium v němž 1/3 osvítíme zářivkou s UV složkou spektra a zbylé 2/3 udržujeme spíše stinné a vlhčí. Zde pak můžeme chovat více jedinců, tedy pár nebo chovnou skupinu 1,2. U malých terárií je naproti tomu lépe, ačkoliv jde o druh poměrně snášenlivý, chovat zvířata jednotlivě.

Nutné je pravidelné rosení, u velkých ubikací nejlépe automatické, ale zároveň i dostatečný přívod vzduchu.

Krmení a odchov

Ve volbě potravy se ničím neodlišují od jiných druhů chameleonů a z větší části přijímají hmyz.

Dospělosti dosahují již ve 4 měsících stáří, kdy se také nejčastěji poprvé páří. Samičky snášejí až 2 snášky ročně a každá z nich může obsahovat kolem 10 vajec. Jejich inkubace by měla probíhat při teplotě 23-24 st. C a vyšší rel. vlhkosti. Za těchto podmínek trvá asi 150 dní.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru