Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Leiolepis belliana (Agamidae)
Sdílet:

Leiolepis belliana (Agamidae)

Agama motýlí.

Výskyt

Polosuché písčité biotopy se sporným porostem i kameny a řídké suché lesy při celém pobřeží Thajského zálivu a na některých ostrůvcích.

Popis

40-50 cm (z toho 2/3 je ocas), štíhlá, pozemní agama, ve dne aktivní, miluje slunce, zbarvení světle hnědé, na hřbetě tmavé síťování překryté třemi žlutými podélnými pruhy, boky červené s černými příčnými pruhy, zadní nohy a ocas tmavší s množstvím drobných žlutých teček, roztažitelná žebra.

Terárium

Většinou se uvádí terária s velkou plochou dna - asi 2 m čtvereční a vysokou vrstvou substrátu 20-50 cm, kterým je vždy hrubší písek, zařízení dopňují kameny, nutná je napájecí miska, vysoká intenzita osvětlení, UV záření, průměrná denní teplota 28-35 st. C s možností vyhřátí na 45-50 st. C a nočním poklesem na 25 st. C, resp. teplotu pokojovou.

Já jsem držel po určitý čas několik zvířat v ubikaci 90 x 50 x 60 cm s vrstvou substrátu 20 cm, za denních teplot nad 30 st. C (lokálně nad 45 st. C), vysokou intenzitou světla, nočním poklesem a porosením, agamy dobře prospívaly, ale nešlo o dlouhodobý chov.

Chov

Doporučuje se chov v páru, samičky kladou vejce, bližší informace o odchovu chybí, v přírodě jsou všežravé, v zajetí spíše hmyzožravé.

Doporučená literatura: Manthey, Schuster - Agamen (1992), Rogener - Echsen 1 (1992), Zoffer - Agamid lizards (1996), Fauna 20/1995, Kocián - Leguáni a agamy (1998).

Poznámka: vzhledem k tomu, že se v minulých pěti letech prodávalo na burzách větší množství těchto krásných agam, obracím se na chovatele, aby své zkušenosti na stránkách Fauny zveřejnili.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru