Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tropické království v ZOO Brno
Sdílet:

Tropické království v ZOO Brno

K 45. výročí založení zoologické zahrady města Brna, byla na podzim 1998 v opravených prostorách části pavilonu plazů, zpřístupněna nová, moderně pojatá expozice "Tropické království". Jde v podstatě o třetí variantu objektu pro chov plazů v brněnské ZOO.

Vznik "Tropické království"

V posledních letech jednotlivé nádrže již nevyhovovaly nejen po estetické, ale především po chovatelské stránce. Proto byly již počátkem února 1998 zahájeny stavební práce a 23.9. téhož roku bylo "Tropické království" slavnostně otevřeno. Návštěvník zde může zhlédnout celkem 25 zcela nových expozičních nádrží, jejichž vzhled se snaží co nejvíce napodobit biotopy chovaných zvířat. Stěny jsou modelovány do podoby umělých skal v kombinaci s uměleckou malbou, která celý prostor opticky zvětšuje. Odpovídající osvětlení k dostatečnému růstu rostlin a stimulující přirozené chování vystavovaných zvířat zajišťují zářivky (Biolux), směsové výbojky (HWL) a v expozici imitující rostlinami bohatě zarostlou amazonskou pralesní tůni, halogenidové výbojky (HQI T). Vytápění je zajištěno topnými kabely a lokálními zdroji tepla (halogeny, infrazářice). Denní a noční režim je řízen časovým spínačem.

Výběr zvířat byl prováděn tak, aby kolekce byla co nejvíce rozmanitá, upoutala každého návštěvníka a aby se zároveň původ zvířat co nejvíce přibližoval třem zoogeografickým oblastem, jimž byla věnována největší pozornost.

Prohlídka

Hned u vchodu do budovy "Tropického království" může návštěvník spatřit zvířata, jejichž místem výskytu je etiopská oblast, zahrnující téměř celou Afriku i větší část Arabského poloostrova. Z drobných cibetkovitých šelem to je surikata (Suricata curicatta), dále pak hlodavec tarbík egyptský (Jaculus jaculus). Z ještěrů zastupuje tuto oblast největší africký ještěr varan nilský (Varanus niloticus), dále ještěrkovec (Gerrrhosaurus flavigularis), trnorep egyptský (Uromastyx aegyptia) a chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus). Z afrických suchozemských želv jsou to dva druhy. Jedna z největších - želva pardálí (Geochelone pardalis) a jedna z nejmenších - želva egyptská (Testudo kleinmanni).

Zvláštní postavení zaujímá rozlehlá expozice s vodní nádrží imitující biotop tropů západní rovníkové Afriky. Pro udržení vysoké relativní vlhkosti vzduchu je zde instalován vodopád, který zároveň udržuje vodu v neustálé cirkulaci, přičemž její potřebná kvalita je dosahována soustavou výkonných filtrů. V současti jsou zde vystaveni krokodýlové čelnatí (Osteolaemus tetraspis), coby nejmenší zástupci afrických krokodýlů, dorůstající většinou do délek kolem 1,5 metru. Společně s krokodýly zde žijí také dva druhy afrických vodních želv - terek a to tereka africká (Pelomedusa subrufa) a tereka gabunská (Pelusios gabonensis) i různé druhy afrických sladkovodních cichlid.

Orientální, nebo též indomalajská oblast, rozkládající se v jihovýchodní Asii na jih od Himalájí a zahrnující přední a zadní Indii, Filipíny, Borneo a Jávu začíná u expozic s gekony obrovskými (Gekko gecko) a scinky smaragdovými (Dasia smaragdina). V dalších nádržích jsou zastoupeny druhy užovek rodu Elaphe. V současti to jsou užovka japonská (E. taeniura) a užovka paprsčitá (E. radiata). Z ještěrů této oblasti to jsou statné, hezky zbarvené agamy vodní (Physignatus cocincinus) a atraktivní varan smaragdový (Varanus prasinus). Z želv to jsou dva druhy a to želva zuboštítá neboli Spenglerova (Geoemyda spengleri) a kuora východoasijská (Cuora amboinensis). Ze zástupců hroznýšovitých hadů jsou vystaveny krajty tmavé (Python molurus bivittatus) a krajty zelené (Chondropython viridis). Posledním zástupcem této oblasti je nádrž s elegantními užovkami zelenými (Gonyosoma oxycephala).

Poslední oblastí, které jsme zde věnovali pozornost, je oblast neotropická, která zahrnuje v podstatě Ameriku na jih od Mexika. Prvními živočichy rozšířenými v těchto končinách jsou v Brně k vidění leguáni zelení, severního poddruhu (Iguana iguana rhinolopha). Společnou prostornou nádrž obývají dva endemité Kuby - leguán kubánský (Cyclura nubila) a leguánek měnivý (Leiocephalus carinatus). Z ještěrů to je ještě v jiné ubikaci bazilišek zelený (Basiliscus plumifrons). Hroznýšovité hady zde zastupuje hroznýšovec kubánský (Epicrates angulifer) a snad nejznámější exotický had hroznýš královský (Boa constrictor). Savci této oblasti jsou zastoupeni drápkatými opicemi, které patří mezi nejmenší primáty světa. Zoologicky je řadíme do čeledi kosmanovitých. V Brně je k vidění tamarín sedlový (Saquinus fuscicollis), tamarín bělohubý (S. labiatus) a kosman zakrslý (Cebuella pygmaea). Druhou největší vodní expozicí v "Tropickém království" je amazonská pralesní tůň s velkým hejnem piraní (Serrasalmus natterei). Základem této působivé expozice je bohatá rostlinná výsadba, zahrnující např. epifyty z čeledi Bromeliaceae, liány rodu Philodendron, orchideje rodu Oncidium a jiné druhy.

Uprostřed budovy stojí sestava menších, ze skla lepených terárií, ve které jsou vystaveni denní gekoni a chameleoni z Madagaskaru např. rodu Phelsuma a rodu Furcifer a někteří zástupci rodu Anolis.

Přijďte se také podívat!

Moderně a biotopně pojaté expozice "Tropické království" v brněnské ZOO, nám tak umožňují nejen nahlédnout do složitých vzájemných vztahů mezi jednotlivými druhy zvířat a rostlin, ale umožňují nám rovněž pomáhat vytvářet a posléze pozorovat všechny mechanismy vedoucí k následné přirozené reprodukci chovaných živočichů. Již teď lze říci, že tyto nové, ekologicky pojaté expozice vybudované na základě nejnovějších poznatků, získaných jak z naší vlastní chovatelské praxe, tak i ze zkušeností odborníků z českých i evropských špičkových chovatelských pracovišť, svůj účel plní. Ostatně přijďte se podívat a posuďte sami.

Autor textu: Michal Balcar
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru