Eublepharis macularius (Gekkonidae) - Gekončík noční

Obsah
  1. Výskyt
  2. Popis
  3. Terárium
  4. Chov

Výskyt

Polopouštní oblasti Malé Asie, Afganistán, Irák, Irán, jižní části bývalého SSSR, západní Indie, do 2000 m n. m.

Popis

Kolem 25 cm, robustní, pozemní gekon, noční aktivita, zbarvení žlutavé s velkým množstvím tmavých puntíků (mozaika), mláďata čokoládově hnědá s velkými světlými skvrnami.

Terárium

Polosuché až suché, minimální velikost 50 x 50 x 50 cm, substrát - písek, vlhčený kout pro snášku, miska s vodou k pití, kameny, kořeny, denní teplota 28-30 st. C, lokálně 35 st. C, noční teplota 20-22 st. C, večerní porosení, zimní klid při vypnutém osvětlení a teplotách 20-22 st. C asi 2 měsíce.

Chov

Skupinu 1,2 - 4, tři týdny po páření snáší samička po dvou kožovitých vejcích, která zahrabává do vlhčího substrátu, mladí se podle teploty líhnou za 35-65 dní, nutná je inkubace v inkubátoru při teplotách 29-30 st. C a stálé vlhkosti, pohlavně dospělí v jednom roce.

Doporučená literatura:
ŽIVA 6/1984, FAUNA 15/1995, Rogner - Echsen 1 (1992), Kraus, Kocián - Chameleoni a gekoni (1998).

Ohodnotťe tento článek:
1
2
3
4
5

Celkové hodnocení (2x):

1
2
3
4
5

Autor textu Vladimír Cerha

Diskuse k článku

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

K tomuto článku zatím nebyly přidány žádné komentáře