Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kožnatka čínská - Pelodiscus sinensis
Sdílet:

Kožnatka čínská - Pelodiscus sinensis

Trionychidae patří mezi želvy skrytohrdlé. Celkově má tato čeleď 14 rodů, dále dělených na 23 druhů, z nichž nejznámější a pro chovatele nejdostupnější je Apalone ferox z jihu USA a Pelodiscus sinensis z jihovýchodní Asie. Té druhé v pořadí bych rád věnoval podrobnější pohled.

Popis a charakteristika

P. sinensis je rozšířena od Japonska a Poamuří v bývalém Sovětském svazu až po jižní Vietnam.

Tyto bezesporu velmi zajímavé želvy najdeme v zatopených rýžových polích, malých přírodních jezírkách i v obřích veletocích jako jsou např. Amur, Sungari, Jangari, Jang-c-tiang, Mekong, apod.

Dospělí jedinci dorůstají délky kolem 25 cm, výjimečně až 28 cm. Mají spíše plochý a kulatý karapax, jakoby pokrytý malými vyrážkami. Hlava je torpédovitého tvaru, s nahoře vystouplýma očima a protaženým rypáčkem. Zeshora je stejně jako karapax zbarvena variabilními odstíny zelené barvy. Vespod má hlava bílé tečkování. Plastron a spodní části končetim mají oranžovo růžovou barvu s černými fleky.

Pohlavní dimorfismus není tak výrazný jako u běžně chovaných druhů vodních želv, ale v zásadě lze samce od samice rozeznat podle délky ocasu a umístění kloaky. Samice má ocas krátký a kloaka je umístěna na jeho začátku, zatímco samec má ocas delší a kloaka se blíží více jeho středu.

Rozmnožování

Tento druh je silně akvatický, kromě kladoucích samic na souš prakticky nevylézá. Většinu času tráví zahrabány na dně, přičemž vykukuje pouze hlava. V mé nádrži používám jako substrát lignocel, který je lehký, vzdušný a nepodporuje hnilobný rozklad zbytků potravy. Zcela kladně se osvědčil oproti jiným materiálům jako např. písek, ve kterém želvy často napadá plíseň. V akváriu bez substrátu jsou mladé želvy velmi plaché, pomalu rostou a mohou hynout vlivem stresu a následných sekundárních onemocnění. Hladina vody je tak vysoká, aby želvy dosáhly nozdrami ke vzduchu bez problémů. Její teplota je 28 st. C ve dne a 23 st. C v noci.

V zajetí

 zajetí se P. sinensi rozmnožuje jen velmi sporadicky. Vejce kladou samice od poloviny března do poloviny června, přičemž se snůška může i třikrát opakovat. Vajec bývá kolem dvaceti, mají kulatý tvar, rozměry 2-2,5 cm. Inkubace probíhá ve vlhkém rašeliníku, lignocelu nebo jiném vhodném materiálu při teplotě 28 st. C. K líhnutí dochází za 40-80 dní. Ke krmení používám kokteil z 1 kg rybího masa včetně kostí, 0,25 kg drůbežích jater, 0,25 kg hovězího srdce, 1 ks vejce na tvrdo, drcené skořápky, Roboran H, combinal AD 3, combinal E, B-complex. Vše dohromady rozmixujeme a pět minut vaříme s potravinářskou želatinou. Poté směs rozlijeme na plech tak, aby vrstva byla asi 1,5 cm vysoká a necháme vychladnout. Po ztuhnutí koktejl rozkrájíme na kostičky, dáme do mrazničky a máme vystaráno. ĺelvám tato směs chutná a dobře po ní rostou. Na závěr bych chtěl říci, že kožnatka čínská zcela jistě není komerčně využitelný druh, jako např. některé druhy suchozemských želv, jejichž ceny šplhají do astronomických výšek, ale co do chovatelské hodnoty se těmto druhům přinejmenším vyrovná.

Použitá literatura: Jiří Zych - Želvy

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru