Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dotaz - odpovídá V. Cerha
Sdílet:

Dotaz - odpovídá V. Cerha

Dotaz

Ve skleníku máme jezírko, kde chováme želvy nádherné. To je však stále velmi silně porostlé řasami a voda zelená. Nepomáhá ani stínění skleníku. Zajímalo by mě, zda lze přidat do vody nějakou látku, která by tvorbu řas zastavila či omezila, voda zůstala čistá a nijak by neškodila želvám.

Malinková Jitka

Odpověď

Přidávání chemických látek (chemické čištění vody) do nádrží pro chov živočichů je problematické a může mít za následek vyhubení zvířat spolu s nežádoucími organismy. V žádném případě nelze experimentovat s koncentrací jinak účinných látek, např. síran měďnatý (modrá skalice) používaný pro bazény na koupání, apod...

Vzhledem k tomu, že růst řas je způsoben vyšší hodnotou pH, snížením obsahu kyslíku a nárůstem obsahu dušičnanů, vše v důsledku nepřirozeného nahloučení chovaných zvířat a jako projev jejich látkové výměny, je nejlepším řešením situace vybavení jezírka dostatečně výkonným filtračním zařízením.

Pokud by tato alternativa chovateli nevyhovovala, především s ohledem k pořizovacím nákladům, pak bych doporučil použití přírodních látek, např. rašeliny (jako substrát na dno bazénku) spolu s pravidelným odstraňováním výkalů a zbytků potravy. Dosti často je v literatuře doporučováno ponořit do bazénku plátěný sáček s hnědým uhlím a hnědouhelným mourem. Další z možností by mohlo být použití výluhů s obsahem tříslovin, např. extrakt z dubové kůry, z dužnin vlašských ořechů, apod. Tyto látky se využívají v akvaristice ke zlepšení kvality vody pro náročnější druhy ryb. Jsou účinné především jako bakteriostatika a jejich vliv na růst řas by bylo nutné vyzkoušet. Možné je i použití prodávaných koncentrátů rašelinného extraktu, např. Torumin.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru