Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Agama límcová - Agamidae
Sdílet:

Agama límcová - Agamidae

Chlamydosaurus kingi (kingii) Výskyt: Je převážně stromovým způsobem žijící druh, který se vyskytuje na severu Austrálie a v jižní části Nové Guine...

Chlamydosaurus kingi (kingii)

Výskyt: Je převážně stromovým způsobem žijící druh, který se vyskytuje na severu Austrálie a v jižní části Nové Guinee. Obsazuje zde biotopy suchého lesa a lesostepi.

Popis: Dorůstá délky 80 - 95 cm, z čehož dvě třetiny připadají na ocas. Její zbarvení je převážně okrové až šedohnědé, někdy s náznakem tmavší kresby připomínající kůru. Charakteristický je kožní límec, v klidové poloze složený jako deštník směrem nazad. Při vzrušení se tato ozdoba roztahuje pomocí chrupavčitých výrůstků jazylky a upoutává svým pestřejším zbarvením. To může být v období páření žluté, rezavě červené, černé nebo namodralé.

Terárium a chov: Pro chov se doporučují větší ubikace rozměrů 1x1x2 (v) m, jednotlivá “ochočená” zvířata je možné držet v ubikaci 80x60x80 cm s pravidelnou možností pohybu volně po místnosti. Dno terária pokryjeme pískem a v prostoru nainstalujeme několik šikmo zapřených i vodorovných větví, jejichž síla by měla odpovídat síle ještěra. Miska s vodou nesmí chybět.

Tyto agamy vyžadují vyšší intenzitu osvětlení zajišťovanou zářivkami nebo výbojkami a také podíl UV složky spektra. Denní teploty se pohybují kolem 30 °C s možností lokálního ohřevu zhruba na 38 °C. V noci pokles na 22 °C spojený s mírným večerním porosením.

Během dvou až tří zimních měsíců je vhodné snížit teplotu na 18 - 20 °C. Krátce po návratu k běžné aktivitě dochází k páření a zhruba za 5 týdnů ke snášce asi 10 vajec, která samičky zahrabávají. Při inkubační teplotě 28 - 31 °C trvá vývoj 78 - 92 dní a mladí se líhnou ve velikosti 14 - 16 cm.

Agamy límcové se v zajetí živí jakýmkoliv laboratorně chovaným hmyzem a zatímco mláďata je vhodné krmit každodenně, u dospělců se doporučuje spíše nárazové krmení každý čtvrtý den tolik, kolik dokáží pozřít.


Literatura: Hauschild A., Bosch H.: Bartagamen und Kragenechsen,
Kocián M.: Leguáni a Agamy, Polaris 1998,
Manthey U., Schuster N.: Agamen, 1992,
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru