Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mé zkušenosti s chovem užovky Opheodrys aestivus
Sdílet:

Mé zkušenosti s chovem užovky Opheodrys aestivus

Chovem hadů, štírů, sklípkanů, ještěrů, papoušků a jiných zvířat se zabývám již několik let. Myslím si, že každý chovatel ví, jaké je nadchnout se p...

Chovem hadů, štírů, sklípkanů, ještěrů, papoušků a jiných zvířat se zabývám již několik let. Myslím si, že každý chovatel ví, jaké je nadchnout se pro nějaký druh hada (či jiného zvířete) a toužit po něm. Já jsem takhle přišel k většině z mých 20 hadů. Na každé burze či návštěvě u chovatele jsem se zakoukal do nějakého jiného druhu a řekl si, že ho musím mít. Nastudoval jsem z dostupné literatury informace o chovu a vyhlédnuté zvíře jsem pak sháněl, dokud jsem je nesehnal.

Takto jsem zatoužil i po úžasně elegantních Opheodrys aestivus. Jeden z mých kamarádů (také chovatel) si zakoupil pár těchto užovek z dovozu. Při návštěvě mě tyto zelené, drobné a elegantní užovky nadchly natolik, že jsem se o jejich chov začal zajímat. I přes informace o nesnadném chovu těchto užovek jsem se rozhodl si je zakoupit. Vybavil jsem terárium (100 x 50 x 100 cm) větvemi, živými i umělými květinami, obrovskou miskou z vodou, vyzkoušel vyhřívání terária a upravil na teploty uváděné v literatuře. Nakoupil jsem krmný hmyz (cvrčky, šváby, červy, sarančata aj.) v různých velikostech a znovu pročetl literaturu, jestli jsem na něco nezapomněl. Vše bylo připraveno a tak jsem si objednal z jednoho obchodu ze zvířaty dva kusy (údajně pár), které měly být také z dovozu. Dle informací prodávajícího mělo jít o téměř dospělé, odčervené, vitální, zdravé a žravé kusy. V době, kdy mi dráhou došly dvě zubožené, vyhublé užovky s otevřenými ranami, které jim začínaly hnisat, ozval se mi můj kolega a oznámil mi úhyn jednoho z dvou kusů Opheodrys aestivus. Mobilní telefon, na který jsem několikrát volal prodejci, nikdo nezvedal a tak jsem se chystal započít s léčením užovek. Jaké bylo mé překvapení, když jedna uhynula hned druhý den a druhá o dva dny později. Měl jsem na srdci spoustu věcí, které bych tomu prodejci sdělil.

Po vydezinfikování terárií jsme se s kolegou domluvili, že Opheodrys aestivus zakoupíme u jiného chovatele. Netrvalo dlouho a opět jsme měli přislíbené vitální, zdravé a žravé kusy z dovozu. Kolega zůstal při zemi a zakoupil opět dva kusy a já oslněn krásou “Opheodrysek”, objednal si hned 4 (údajně 1,3). Užovky došly v pořádku a vypadaly o poznání lépe než ty první. Viditelné na nich byly pouze téměř zhojené jizvičky, způsobené zřejmě odchytem a cestou. Zabydlel jsem je v teráriu, poskytl jim dostatek hmyzu různých druhů a nechal je v klidu. Po dvou dnech jedna z nich pozřela cvrčka. Asi po týdnu začaly jizvičky na těle zvířat natékat a později silně hnisat (a to i u exemplářů mého kolegy). Veterinář doporučil antibiotika a jakási antiseptika na rány. Do 14 dnů uhynuly všechny.

Bylo to mé největší zklamání a poučil jsem se, co se nákupu zvířat z dovozu týče. Dodnes považuji Opheodrys aestivus za jedny z nejkrásnější užovek (a hadů vůbec), ale další jejich nákup neplánuji. Nemohu pochopit, jak někdo může hady (i jiná zvířata) v takovém stavu prodávat a přitom je vychvalovat a vydávat za zdravé, odčervené, žravé a vitální.

Autor textu: Bohumil Stejskal , DiS
Autor fotografií zdroj: Bohumil Stejskal , DiS
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru